Nya vagnen rullade till Mora

84951753_10221714146032251_9050035338700914688_oInlandsbanans nya motorvagn har nu fått Transportstyrelsens godkännande och satts in i ordinarie trafik. Vagnen rullade i det så kallade dagtåget Östersund-Mora-Östersund både igår och idag. Anledningen att ”Linten” rullar på Mora den här veckan är att Inlandsbanans Y1 används i trafiken till Jokkmokks marknad. ”Vagnen gick utmärkt. Jag är så himla stolt över alla som slitit som djur för att få allt att fungera. Men helst vill jag slippa använda den nya vagnen på längre sträckor eftersom den har något begränsad komfort”, säger Inlandstågs chef Maria Cederberg. Inlandsbanan har köpt fem vagnar av typen Lint 41. Fyra av vagnarna finns i Polen där de byggs om. Den första av de renoverade vagnarna väntas till Sverige i sommar. ”Den kommer att bli så fin med den nya inredningen”, säger Maria Cederberg.

Apropå nya fordon:
DSB har sålt tre danska diesellok av typen ME, nämligen 1509, 1513 och 1527. Hector Rail transporterade idag loken från Köpenhamn till Malmö. Imorgon fortsätter Railcare färden från Malmö till Långsele, via Kumla där det blir övernattning. Ett av loken ska hyras ut till Nordiska Tåg och användas som röjningslok i Kil från april. Det bekräftar företagets ägare Janne Andersson. Enligt obekräftade uppgifter kommer de andra två loken eventuellt att köras som växellok i bland annat malmtrafiken som Railcare sköter åt Kaunis Iron. Köpare av de tre loken är Nordic Refinance. (Uppdaterat inlägg)

Foto: Ulf Jaarnek

Annons

7 tankar på “Nya vagnen rullade till Mora

  1. DSB typ ME jaha, det var det jag såg häromdagen, trodde först att det var något arbetsfordon MA loket drog när jag såg avgaserna bakom den innan jag såg tre diesel lok!

  2. Varför skaffar man rullande materiel med begränsad komfort?

    Kommer för övrigt ihåg när man tog bort toaletterna på Nynäsbanan. Passagerarna uppmanades göra det i handen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s