Den där ”lokforaren”

Ja, vem är egentligen den där stollen som skriver här? Han påstår att han redan som liten parvel ville bli lokförare, men när han slutade skolan på det glada 80-talet behövdes det inga sådana. Så han fick göra nåt annat istället.

Han blev journalist och hade det bra och åkte jorden runt. Men det var ju lokförare han ville bli. Och blev. För snart 14 år sen. Det karriärbytet har han aldrig ångrat. Nu har gossen fyllt 43 och trivs så bra, så bra där han bor utanför Karlshamn med fru, vovve och sina älskade killar varannan vecka.

Vill ni tipsa bloggen om nåt spännande eller bara komma i kontakt med bloggaren så går det bra att mejla på lokforaren@hotmail.com

20 thoughts on “Den där ”lokforaren”

  • Ja, visst är den! Har själv tagit bilden i Pölsebo, på väg mot Skandiahamnen. Men nu är det så att den inte alltid kommer upp när man går in på min blogg, utan bara cirka var tredje gång. Bloggen väljer slumpmässigt bland tre olika bilder.

 1. Tjena!

  Känner du en lokförare vid namn Ivar Wallin från Helsingborg (Bjuv), som de senare åren jobbade på Green Cargo och utgick från Malmö? Han gick i pension för dryga 3 år sedan.
  I så fall skulle jag bli glad om du hörde av dig.

   • Hej.

    Tack, det skulle vara toppen om du kunde hitta någon från ”det gamla gardet” som han jobbade med. Får du ihop några namn o mail/telefon o plitar ner dessa i ett mail till mig så skulle jag bli väldigt glad.

    Mvh M.

  • Hej; Jag känner/kände Ivar Wallin. Jag jobbar som förare på GC och vi var kolleger i en del år. Tyvärr har jag inte något telefonnummer till honom just nu.
   Bjuv stämmer och jag morsade på honom på perrongen förra sommaren då jag stod still för ett tågmöte. Kan ju försöka ta reda på telenr. eller kolla på Eniro och du vill ha kontakt. Stefan Billberg

 2. Hejsan
  Sitter här med en kompis och rotar i bildarkiven, och vi kom till när man körde X31 på Markarydsbanan en dag våren 08 för att visa hur det skulle kunna se ut med persontrafik där. Nu tycker jag att personen till vänster på den här bilden ser väldigt bekant ut… :)

 3. Hej.

  Kollade in din länk från den numera rivna CTC byggnaden i Skogstorp. Intressant. Stämmer det att i dessa Simens signalbilder så var huvudsignal och försignal ihopbyggda? SJ signalering med försignal förekom alltså således inte på gamla TGOJ signal systemet? Ryktas om att det finns ett simens ställverk kvar i Oxelösund Övre. Men kanske har blivit utbytt nu.
  Vet du föresten vad som nu händer med TGOJ MA lok? Går dessa upp i GreenCargoo? Eller är det dags att säga hej då till dessa starka vidunder.
  I övrigt vill jag tacka för en jädrans tevlig blogg:)

  //Kalle

  • När det gäller ställverken från Siemens så vet jag inte så mycket mer än den info man kan hitta på nätet. Började liksom lite för sent på TGOJ för att hinna snappa upp nåt… När det gäller Ma-loken så vet jag däremot att de numera tillhör Green Cargo. Men bara fem, sex stycken (tror jag) är kvar i drift. Resten ställdes av den 1 mars.

 4. Hej igen och tack för ditt svar. Gällande CTC som förekom på TGOJ.
  Hade äran en gång i tiden att göra ett besök i CTC byggnaden.Var för dåtiden väldigt finurligt hur man manövrerade tågen direkt på spårplanen.
  Vart även ett besök till eldriftledaren en våning under.Krävdes förmodligen en hel del passande i CTC centralen då man inte hade stations automat ute på stationerna. Men har för mig att man åt andra sidan när tågmöten inte var aktuella kunde välja genomfartsdrift och stationen fungerade som en linjeblockerings sträcka.
  Gällande simens anläggnigen i Oxelösunds övre den så kallade höjdbangården så fanns den kvar en bra tid efter att CTC anläggningen försvann. Men trafikverket har nog bytt ut den mot en Adtranz Ebilock 950 (”ställverk 95″).
  Var om jag inte minns när TGOJ CTC fanns ett gräns avsnitt mellan stationsbangården Oxd och Oxd övre.Stations bangården Oxd manövrerades med Ställverksvakt. Körde ett MA lok en gång till Oxd och minns att vi meddelade fjärrställverket i Skogstorp om avgång med någon slags tryck knapp vid utfartsignalen.MA loken är ju riktigt sköna att köra.
  Tror inte CTC skogstorp kunde se Oxd fullständigt.
  Nåväl. Ett tips om du inte redan gjort det är att titta in på Grängesbergs lok och vagn museeum.(Om du inte redan gjort det) Där man kan verkligen botanisera i gamla klenoder. Min personliga favorit är BT loket. Finns även en gammal ångkran där från gamla SJ tiden.
  Har du några tips om hemsidor etc angående TGOJ.

  Väl mött på spåret.
  .

 5. Hej!
  Åkte idag (22/2-13med) ö-tåget mot Karlskrona, avg. 12.22. När jag stod och väntade så stod jag och tittade när personal från GC kopplade en T44 och en Rd2. Vet du varför detta gjordes? Tacksam för svar!
  Mvh
  Olof

 6. Hej Jonas! Tack för en intressant läsning de senaste dagarna (!), har nämligen läst bloggen från första inlägget till det sista, för tillfället. Detta har jag gjort som andra kan tänkas läsa en bok på kvällen. Nåja, till saken. Funderar på karriärbyte, eller byte och byte, jag har inte lyckats börja riktigt än, från räddningstjänsten till lokförare. Anledningen till detta är bristen på jobb och den överdrivna konkurrensen om de få som finns. I snitt är det runt 100-150 sökande/tjänst.

  Har sökt TCC:s utbildning, gjort det första testet hemma utan problem och avvaktar nu datum för vidare tester i metropolen Hallsberg. Jag har dock reagerat lite på att du verkar måla upp en förhållandevis dyster bild av godstrafiken, d.v.s. den delen jag är intresserad utav. Hur ser det egentligen ut? Green Cargo som exempelvis centraliserar till Hallsberg, kommer det att behövas personal till poolen och finns det möjlighet att jobba på samma sätt som du (1v jobb/1v ledig) även utanför denna grupp?

  • Tack för berömmet! Inte illa att läsa hela bloggen i ett svep! När det gäller godstrafiken vet jag inte vad jag ska tro. Å ena sidan påstår svenska politiker att de vill satsa på järnvägen, å andra sidan fattar de beslut som går i rakt motsatt riktning. Dessutom ökar persontrafiken hela tiden, vilket tränger undan godstågen allt mer. Just nu rekryteras lokförare till poolen, men det sker endast internt. Vad jag vet är det bara vi ”poolare” inom Green Cargo som har ett varannan-vecka-schema. Det finns dock även andra godsbolag som tillämpar detta sätt att jobba.

 7. Hej!
  Jag är egentligen inte ett dugg intresserad av tåg (ännu) mer än att fotografera gamla tåg, men gillar din blogg. Har kikat runt lite och läst lite sporadiskt. Hit kommer jag återkomma och läsa.
  //Lena

 8. Känner du en förare vid namn Peter Hedberg. Riktigt snäll filur. Bor i fln och ”jobbar” på Museiföreningen Gefle-dala-jernveg har kört ett gäng rc och Rd, bl.a 1082, 126 och 1007. Har du turer förbi fln?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s