Ett cykelhjuls väl och ve

En säckpipespelande kollega ankom till Oxelösund häromdagen med ett stålämneståg. Han skulle ha rast i ett par timmar och kände för att hitta på något. Det var väldigt bra väder, så varför inte cykla en runda? Det står ju ändå en cykel och samlar damm i ställverksrummet bland alla gamla Siemensprylar. Sagt och gjort. Kollegan trampade iväg. Han cyklade runt i halva Oxelösund och kikade på de fina omgivningarna vid havet. När det var mindre än en timme kvar till avgång, så bedömde kollegan att han var 6,5 kilometer bort och att det var dags att vända åter mot stationen. Han svängde runt vid en grusplan i skogen och trampade till ordentligt några gånger för att få upp farten. Då sa det pang. Punktering. Kollegan hade ingen aning om var han befann sej. Bara att det var i Sörmland någonstans. Och att han under inga omständigheter skulle hinna traska hela vägen tillbaka till bangården. Nu var goda råd dyra.

Kollegan har skött sina blanketter rätt i hela sin karriär, så järnvägs-Guden är med honom. En gubbe kom körande i en bil med ett släp fullt av trädgårdsavfall. Vår vän lokföraren sträckte upp handen och visade stopp. Gubben vinkade glatt och körde vidare. Kanske tog det några sekunder för polletten att trilla ned. Efter hundra meter stannade han nämligen. Med sin tyska brytning förklarade kollegan situationen. Achtung. Punktering. Tåg. Viktigt. Gubben fattade galoppen. Cykeln åkte upp på släpet och lokföraren – denna dag utan säckpipa, men som alltid med ett glatt humör – tog plats i framsätet. Han kom fram i precis rätt tid och tåget kunde avgå utan försening. Slutet gott, allting gott? Nej, inte riktigt.

Det dåliga samvetet gnagde i kollegan där han satt i sitt Re-lok. Han hade förstört växlingspersonalens cykel och lämnat tillbaka den obrukbar. Så gör man inte. När kollegan kom tillbaka till Eskilstuna, så träffade han en annan lokförare, som även råkar vara bloggare. Vi kan kalla honom Jonas. Eller Jonte. Jonte låter bättre i en skriven text som denna. Jonte skulle just lösa av ett annat stålämneståg på spår 23 på Gredby och fick en extra order med sej på vägen. Förutom alla de begränsningar för godståg 9133 som listades i tågordersystemet, skulle han också skruva loss ett cykelhjul och ta med tillbaka till Eskilstuna.

Det lät som ett simpelt uppdrag. Väl på plats i ställverksrummet i Oxelösund hade Jonte först svårt att fokusera på sin viktiga uppgift. Detta är ett rum med anor. Ställverket är en sista rest av det gamla CTC-systemet som infördes av TGOJ på 50-talet och som fortfarande styr en del av bangården i Oxelösund. Men nu var det cykelhjul inlägget skulle handla om. Jonte och hans vänner letade febrilt efter verktyg som gick att använda. Ingenting verkade fungera. Hjulet satt som berget. En slags minitågklarerare, som egentligen inte är tågklarerare, men som sköter ställverksmanövreringen i Oxelösund, föreslog att det kanske gick att använda samma gigantiska skiftnyckel som brukas vid byte av till exempel slangkopplingar. Skaftet är säkert en meter långt, så häveffekten är enorm. Jonte släpade fram det tunga verktyget. Denna skiftnyckel måste väga lika mycket som hela cykeln. Men skulle den gå att skruva in så långt som det behövdes? De två muttrarna på hjulet var bara cirka två centimeter i diameter. Jodå, det gick. Men det var på millimetern.

Cykelhjulet levererades enligt plan och hämtades upp av kollegan med det dåliga samvetet. Han letade rätt på en cykelhandlare och köpte en ny slang. Han promenerade till stationen, för där hade han sett att det fanns en slags automatisk cykelpump. Men den var ur drift. Typiskt. Jakten på luft gick vidare och till slut fick den stackars lokföraren napp. Han torkade svetten ur pannan och pustade ut. Nästa dag skulle han själv köra ett tåg tillbaka till Oxelösund. Då skulle ordningen bli återställd. Så om ni de senaste dagarna har sett en man i lokförarkläder som släpat omkring på ett cykelhjul gata upp och gata ned i värmen i Eskilstuna, så vet ni nu varför.

Annons

10 tankar på “Ett cykelhjuls väl och ve

  1. Tack Jonas för en underbar story. Ett gott skratt förlänger livet, särskilt när man fyllt 25 år två ggr om 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s