Åke Karlsson är död

Åke Karlsson, tågfilmare och debattör i diverse järnvägsforum, har gått ur tiden, bara två dagar före sin 70-årsdag. Det meddelar filmkollegan Lars-Erik Gustavsson, som driver företaget LEG Video. ”Åke drabbades av plötslig sjukdom på hemväg från ett filmuppdrag längs Hamnbanan i Göteborg. Åke avled samma dag på sjukhus. Vi minns honom som en duktig medarbetare som med korpögon bevakade Göteborgsområdet. Åkes närmaste anhörig, hans bror, önskar att Åkes sista filminslag från Hamnbanan ska publiceras och kommer i Svenska Tåg 50”, skriver LEG Video på sin Facebooksida. Åke Karlsson har filmat och fotograferat tåg i decennier. Redan i augusti 2009 fastnade den här bloggaren på film när han körde ett containertåg från Värnamo till Skandiahamnen i Göteborg. TGOJs Ma 962 drog det 1313 ton tunga tåget genom den stekheta sommareftermiddagen. I en kurva i Landvetter dök Åke plötsligt upp med sin kamera och sitt stativ. Man ser på filmen att tåget går tungt. Tittar man noga så kan man också se att maskinrumsdörren står öppen. Det är inget ovanligt när det gäller kombinationen Ma och sommar. Transformatorn behöver all kyla den kan få. Åke vinkade glatt bakom sin kamera den där dagen för snart tolv år sedan. Idag är det jag som vinkar och tackar. Ha det bra vid yttersta växeln, Åke.

3 tankar på “Åke Karlsson är död

  1. Såg inlägget på Facebook. Mycket tråkigt.

    Som uppvuxen i Mölnlycke har Åkes bilder och video, framför allt längs Landvettersjön, verkligen drivit på mitt tågintresse. Jag har mycket att tacka honom för.

  2. Åh nej det var hemskt tråkigt att höra! Jag uppskattade alltid Åkes filmer och foton för kompositionerna, vinklar och fotoplatser var alltid valda med stor omsorg och profession och det gav mycket liv i bilderna och filmerna. Minns några gånger när jag pendlade med tåg mellan Borås och Göteborg och plötsligt fick syn på Åke bakom stativ och kamera någonstans längs banan. Ofta vid sjön i Landvetter eller vid kraftledningen vid Hindås.

  3. Så snyggt filmat! Perfekt planerad utzoomning. Duktigt framförande av godståget också! Ett postumt TACK till Åke för hans fina arv av järnvägsdokumentation som lever vidare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s