Real Rail lägger ned kombitåg

Real Rail tvingas lägga ned kombitrafiken på linjen Luleå-Umeå-Rosersberg. Tågen rullar till och med mars. Fyllnadsgraden har blivit för låg sedan Schenker vid årsskiftet slutade med järnvägstransporter för att istället köra allt gods med lastbil. ”Vi försöker bearbeta marknaden och andra åkerier, och få dem att se tåget som ett alternativ, men det går tyvärr mycket trögt”, säger produktionschef Pär-Åke Persson till bloggen. Trafiken från Rosersberg i Stockholm till Luleå startades så sent som för två år sedan. Tågen har rullat fem dagar i veckan och har ersatt cirka 10000 lastbilar om året. Kombipendeln är ett av få godståg som använt hela Botniabanan, men nu försvinner alltså även denna trafik. Framförallt är det tågen norrut som är svåra att fylla. ”Det är dåligt med producerande verksamheter i Stockholm”, säger Pär-Åke Persson, som fortsätter: ”Vi hoppas kunna återuppta kombipendeln, men tidpunkten för detta är ytterst oklar”. Real Rail bedriver järnvägstrafik på en rad sträckor i Sverige: Helsingborg/Nässjö-Umeå/Luleå, Göteborg-Umeå/Luleå och Göteborg/Jönköping-Sundsvall. ”Några andra förändringar än den på Luleå-Rosersberg är inte aktuella”, säger Pär-Åke Persson.

5 tankar på “Real Rail lägger ned kombitåg

  1. Om man pga av detta inte längre vill använda sig av Schenker för att skicka paket norrut, vet du om DHL eller PostNord använder sig av spårbunden (miljövänlig) trafik istället? Mvh Jörgen

    • Det är lika illa vad gäller Schenker från södra och västra Sverige till Norrland. De kör allt på bil efter att ha gått ur Realrail. Jag har sett att en hel del DHL trailers åker med Realrail på sträckan Göteborg-Norrland.

  2. Anledningen till att man startade tåget Luleå/Umeå-Stockholm var att Schenker fått uppdraget att frakta Polarbröd. Polarbröd var enskilt största kunden. Tyvärr brann ju Polarbröds fabrik i Älvsbyn ner och efter det så minskade fyllnadsgraden i tåget drastiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s