En fin bild av en fin tid

Häromveckan skrev jag ett inlägg om min stundande arbetsperiod i Vännäs. Jag berättade om alla mina och Den Vimsiges resor till Västerbotten i TGOJs personalvagn. Den som kallas Hilton och från början är en resgodsvagn. Den byggdes om av några lokförare i Eskilstuna för 20-talet år sedan när företaget hade dåligt med körningar. Det var en fin tid på TGOJ. Dagen efter inlägget damp det ned en vacker bild av Hilton. Egentligen vet jag inte så mycket om bilden, mer än att den är tagen i Viskan 2007. På linjen Ånge-Sundsvall alltså. Loket är Ma 876. ”Jag och en kollega var ute på en så kallad Stenasväng”, berättar fotografen. Exakt vad detta var för typ av transport glömde jag fråga, men TGOJ hade flera olika upplägg där det behövdes en personalvagn. Bland annat vill jag minnas att man körde långräls och omformare åt dåvarande Banverket. Hilton följde med TGOJ över till Green Cargo 2010/2011, men har använts extremt lite av sin nya ägare. Däremot hyrs den ut då och då. Janne Anderssons Nordiska Tåg är en av kunderna.

Idag åker jag för övrigt åter norrut för en veckas tjänstgöring i Vännäs. Vi brukade köra Rc2 när vi skulle ut på långresa. Det hände bara i undantagsfall att det rullade Ma Göteborg-Vännäs. Men kanske var det då 876? Loket byggdes 1954. TGOJ övertog det från SJ 1991 och hade det i sin ägo ända till det bittra slutet i december 2010. Netrail köpte det av Green Cargo 2014 och hyrde ut det till bland annat CFL cargo. 2017 såldes 876 till Svensk Tågkraft i Nässjö. Statusen på loket idag är oklar. Åtminstone för mej. Men någon i läsekretsen får gärna komma med en uppdatering.

Apropå ingenting: Pågatågen i Blekinge kommer åter att ställas in. Blekingetrafiken måste spara pengar och hänvisar resenärerna till Öresundstågen mellan Karlshamn och Kristianstad. Stoppet gäller i första hand under sommaren, skriver BLT. ”De två månader mellan skolan slutar och börjar igen har vi få resenärer på Pågatågen. Det är semesterperiod och vi har fortfarande ett läge där många jobbar hemma. Vårt dilemma i år är att vi tappar mycket intäkter eftersom vi uppmanar folk att inte resa med oss mer än nödvändigt. Vi måste göra de besparingar som gör minst skada för resenärerna”, säger Peter Christensen, ordförande i Region Blekinges trafiknämnd. Blekingetrafiken räknar med att spara cirka 1,5 miljoner på neddragningen.

Foto: Hans Wendling

8 tankar på “En fin bild av en fin tid

 1. Stena-tåget utgick från Eskilstuna och som längst upp till Luleå med Stenametall-blå vagnar. Tomme norrut och under resans gång spred man ut vagnar på olika driftplatser som hade lastkaj. På vägen tillbaka samlade vi in dessa och körde till Hallstahammar där skrotet maldes ner till småbitar. Det förekom även avstickare till Östersund och Umeå. Det blev långa körningar med Ma och Hilton.

  • Det var väl en omfattande trafik med dessa skrotvagnar, även i mellansverige. Är det som med i stort sett allt som DÅ gick på järnväg, gummihjul som tagit över?
   Var förresten inte Köping en bas, eller kanske bangård för dessa vagnar. I.o.f.s. ligger ju strategiskt till för Hallstahammar.

 2. Ma876 ses ofta släpandes på transportvagnar för nya växlar. Växlarna byggs i Örebro och körs på specialvagnar ut i hela landet. I tåget brukar även en Gammeldansk hänga med. Även Trafikverkets kirowkran kan ibland hänga med i släpan.

  Ma825 och ma827 som köptes samtidigt som 876 har nog aldrig varit i trafik för tågkraft. Kommer troligen inte heller. Åtminstone den ena köptes brandskadad.

 3. Detta är första gången som jag ser denna sidan av Hilton S61. Nästan alla andra bilder har visat andra långsidan.
  Hilton verkar inte fotograferas särskilt ofta och någon borde försöka dokumentera den lite mer.

 4. Ma 876 har vært en del ganger i Charlottenberg, Kongsvinger, Oslo og Drammen, med veksler og Kirow kran i 2020. Sist jeg så den var trolig i november 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s