Uppdatering: 1290 rullar igen

Kultloket 1290 är ute och rullar igen. 40-åringen skrevs ut av lokdoktorn i Örebro förra veckan efter diverse felsökning, åtgärder och provkörning till Fagersta och tillbaka. Just i detta nu är 1290, tillsammans med kompisen 1188, på väg från Norge till Hallsberg i tåg 45942. Idag på förmiddagen fortsätter de båda loken med samma vagnar till Frövi. 1290 havererade utanför Hässleholm i slutet av november. Lokförare hade då flera gånger rapporterat mycket kraftfulla vibrationer i ena hytten. Trots flera besök på verkstad kunde felet inte lokaliseras och därför beslöt Green Cargo att loket skulle transporteras till centralverkstaden i Örebro, där expertisen finns. 1290 är det enda Rc-loket i kommersiell drift som fortfarande har kvar den orangea färgen. Loket skulle egentligen ha målats grönt 2006, men eftersom SJ detta år firade 150-årsjubileum beslöt Green Cargo att behålla den ursprungliga färgsättningen, om än med moderniserade typsnitt och ny logotype. Numera är även Rc1 1007 orangemålat. Loket ägs av Järnvägsmuseet. 1007 är det första Rc-loket som byggdes och slutade sin aktiva bana som rangerlok i Borlänge 2014. Under 2015 byggdes loket om och målades som det hade sett ut efter en revision 1978. Bilden som illustrerar det här inlägget föreställer 1290 i tåg 5118 och är tagen i Älmhult den 23 april 2018.

8 tankar på “Uppdatering: 1290 rullar igen

  1. Jag som är född -52 tycker att orange är fint, precis som bruna vagnar. Vad tycker ni lokförare om dagens färgsättning av rullande material. Diskuteras det överhuvudtaget?

    • SJAB färgsättning är väl så nära en katastrof man kan komma. Att man kunde betala en designer som Lars Hall pengar för denna tragiska sk färg är väl en gigantisk gåta. Finns det något mera ovackert än en otvättad klump som X40 i sin gråa skrud?
      Norrtåg har enligt min åsikt en fin färgsättning på sina fordon

  2. 1290 sågs uppställd multad i Kongsvinger när jag passerade igår kväll. Såg lite vilsen ut i den regntunga norska kvällningen, men nog var det 1290 allt.

  3. Jag envisas med att tro att en X2 i orange med brunmålade vagnar skulle göra succé. Är dock medveten om att det skulle se lite konstigt ut med drivenheten i aktern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s