Restid ökar med en timme på BKB

Idag tar SJ över driften av Öresundstågen – samtidigt som den smidiga anslutningen till SJs eget flaggskepp X2000 försvinner i Hässleholm. Det innebär rejält ökade restider för många blekingar som ska till huvudstaden. En resa Karlshamn-Stockholm tar till exempel sex timmar istället för fem om resenärerna väljer att resa med Öresundstågen. Detta framgår av SJs bokningssida. Anledningen till att tiominutersanslutningen från Blekinge spricker i Hässleholm är att X2000 enligt uppgift fått en ny tidtabell och gångtidstillägg på grund av banarbeten. Bytestiden blir bara sex minuter vilket inte är tillräckligt för att kunna upprätthålla en anslutning. Åtminstone inte i Hässleholm. I Alvesta går det däremot bra. Biljetter Kalmar-Stockholm säljs med sex minuters bytestid. I Hässleholm blir väntetiden istället en timme och sex minuter. Nu är inte försämringen på Blekinge Kustbana SJs fel. Även om SJ, via dotterbolaget SJ Öresund, kör och bemannar Öresundstågen så är det Skånetrafiken och övriga länstrafikbolag i södra Sverige som har ansvaret för bland annat biljetter och tidtabeller. Trafikverket beslutar om banjobb och tidstillägg för tågen. En förbättring för blekingarna är att Pågatågen nu återkommer på sträckan Kristianstad-Karlshamn. Med Pågatågsalternativet och byte till X2000 i Hässleholm blir restiden till Stockholm 5.31. Med Snälltågets anslutningsbuss från Karlshamn och tåg från Alvesta blir restiden 5.19.

Foto: Skånetrafiken

5 tankar på “Restid ökar med en timme på BKB

  1. Funderar på om det hade gått att ordna något slags undantag när det gäller den anslutningen genom att helt enkelt spårändra. Exempelvis ta in Öresundstågen från Karlskrona till spår 1A och X2000 till Stockholm till spår 3. Då hamnar bägge tågen vid samma plattform och därmed slipper resenärerna det tidsödande momentet med att ta sig över till spår 4. Hade det kunnat gå att ordna och på så sätt ändå få igenom en ”godkänd anslutning” ???

    • Antar att man tittat på sådana lösningar, och hade det varit möjligt så hade det nog anslutningen varit kvar. Märkligt dock att det fungerar med sex (och ibland fem!) minuters bytestid i Alvesta.

    • Det skulle man gjort med Öresundståg mot Karlskrona när det gäller anslutningen till sista Krösatåget för dagen från Hässleholm. Innan tidtabellbytet var det 4 minuter bytestid från spår 2 till spår 6/7 och man bönade och bad att tåget från Danmark inte var sen. Nu, efter tidtabellbytet, är bytestiden acceptabla 9 minuter. Så man har god tid på sig även om Öresundståget skulle vara lite försenat. Ofta kör man in förseningen mellan Lund och Hässleholm ändå, eftersom tåg mot Kristianstad/Karlskrona inte gör uppehåll i Eslöv och Höör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s