”Linten” öppnade för Y1-bingo

alstom_lint_ostersundInlandstågs nya motorvagnar är nu godkända för trafik i Sverige. Transportstyrelsen gav den 29 maj sitt slutliga godkännande. Motorvagnen är av typen Alstom Lint 41 och får i Sverige litterat Y41, precis som den här bloggen tidigare kunnat berätta. Erfarenhetsdriften, vintertester och ATC-tester har klarats av på rekordtid: ungefär ett år. Detta trots att projektet försenades i vintras när den nya vagnen krockade med en bil i Buresjön och skadades så illa att testerna var tvungna att avbrytas. ”Linten” kunde dock köras för egen maskin till Mora, där den sedan ställdes upp. För att kunna fortsätta med testerna hämtade Inlandståg hem en av de fyra vagnar som just nu håller på att renoveras i Polen. Denna Lint kördes till Kristinehamn där bland annat ATC-utprovningen kunde slutföras. Meningen är nu att de två Y41-vagnarna så fort som möjligt ska kopplas ihop och köras tillbaka till verkstaden i Polen. Från början var det tänkt att vagnen som skadades i Buresjön inte skulle få toalett monterad. Nu när den ändå måste tillbaka till verkstad i Polen, så kommer även denna vagn att utrustas med toalett. Det är oklart när de första renoverade vagnarna dyker upp i Sverige. Leveransen blir försenad, men det finns fortfarande en möjlighet att de anländer i år, enligt Inlandstågs chef Maria Cederberg. ”Vi håller på att jobba om tidsplanen för renoveringarna som behöver justeras en del på grund av just krocken samt Coronakrisen”.

Inlandsbanan köpte de fem Lint-vagnarna i Nederländerna förra året. Vagnarna är tillverkade 2001 och 2002. Företaget Seluch i Opole fick i uppdrag att renovera dem. Det blir en helt ny inredning, med bekvämare säten, och en liten serveringsavdelning. Kontakterna med polackerna visade sej också bli bingo i ett helt annat avseende. För en bråkdel av vad det skulle ha kostat i Sverige har det polska företaget rustat upp fyra av Inlandstågs Y1or, som bland annat fått renoverade axelväxlar och boggirevisioner. För att säkerställa kvaliteten i sommartrafiken kommer Inlandståg i år att hyra in en av de Y1or som tidigare rullade för Västtrafik på Kinnekullebanan.

Köpet av de fem Lintvagnarna syftar till att Inlandsbanan på sikt vill ta över busstrafiken längs E45. Det finns också långt framskridna planer på ett pendeltågsupplägg Orsa-Mora. Eventuellt kan det också bli tal om trafik Umeå-Storuman. I mars kunde den här bloggen avslöja att Inlandståg erbjudit Norrtåg att ta över Vys trafik till Lycksele och förlänga linjen till Storuman. Det är uppgifter som Inlandståg inte vill kommentera. Inlandståg har dock dragit igång en satsning i Storuman. Man har anställt lokförare på orten och har tidigare kört godstrafik till Vännäs och Umeå flera gånger i veckan. I sommar kommer också en del av turisttrafiken i norr att köras av personal stationerad i Storuman.

Apropå Inlandsbanan: dotterbolagen Inlandståg och Destination Inlandsbanan söker båda nya verkställande direktörer. Nya regler i EUs fjärde järnvägspaket gör att Inlandsbanans VD Peter Ekholm inte kan fortsätta att vara chef för dotterbolagen.

4 tankar på “”Linten” öppnade för Y1-bingo

  1. Positiva nyheter för Inlandsbanan. Tack för denna klargörande artikel.Imponerande hur IB kämpar på för att utveckla både banan och trafiken. Lite i skymundan kommer nu här också nyheter om att godstrafiken i och kring Storuman utvecklas väl och att man lyckats rekrytera personal till tjänsterna i Storuman.
    Vad mer är i vänten?Jag avvaktar med spänning kommande nyheter. Du är ofta tidig med dessa och bättre informerad än vad IB hemsida är.

  2. Alstom Lint 41 är ju ett mycket populärt fordon i många länder och att den nu är typgodkänd i Sverige öppnar kanske upp för ytterligare affärer både vad gäller andrahandsköp och nytillverkning?

    Har själv åkt den (som passagerare) i Danmark och det verkar ju vara ett riktigt bra fordon.

  3. Pingback: Ägare kräver svar om tågköp | I huvudet på en lokförare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s