Sista vagnen lämnar Västerslätt

91910697_10222327086315375_7248918482178277376_oDen sista järnvägsvagnen har rullat från det stora industriområdet Västerslätt i Umeå. I december sa kommunen upp sitt avtal med Västerbottens-Kurirens tryckeri, som under 35 år fått sitt papper levererat med tåg. ”När kommunen sa upp spåravtalet från årsskiftet tvingades vi lämna tågstranportsalternativet. Vi har fått papper med tåg sedan 1984, detta har varit mycket bra och effektivt på alla sätt”, säger Thomas Sandström, chef för teknik och produktion vid företaget Dailyprint. Han är kritisk till Umeå kommuns agerande. ”Jag anser att kommunen har motarbetat detta alternativ för samtliga aktörer på Västerslätt genom att lägga över ansvaret för underhåll av spåren på företagen. Så nu kommer alla förbrukningsvaror på lastbil”.

Västerslätts industriområde ligger i Umeås utkanter längs linjen mot Vännäs. Fram till 2010, då den nya godsbangården invigdes och järnvägen genom Umeå fick en delvis ny sträckning, gick all trafik till och från Norrlands huvudstad rakt igenom Västerslätt. En gång i tiden blomstrade industriområdet och järnvägstrafiken var omfattande. Där fanns betongfabrik, metallåtervinning, maskintillverkning och annan tung industri. Även Coop hade ett varulager och Hilding Carlsson hade produktion. Gator och tomter var redan vid planeringen lagda så att det gick ett järnvägsspår på ena sidan av varje tomt och en väg på den andra. På så vis var det lätt att ordna lastspår till alla intressenter.

Enligt lokaltidningen i Umeå vill en krögare bygga en eventhall vid Västerslätt. Kommunstyrelsens arbetsutskott har godkänt ett avtal som ger krögaren förtur till området. De kommunala spåren i Umeå är bara några i raden av industrispår som försvunnit de senaste åren. Ett annat exempel är spåret till AAK i Karlshamn, som den här bloggen berättat om i flera inlägg. Kommunen vill bygga parkeringsplatser och har sagt upp Green Cargos trafikeringsavtal.91333460_10222328794518079_3882966493637378048_o

Foto: Johan Dahlberg

5 thoughts on “Sista vagnen lämnar Västerslätt

 1. Vad säger dårarna i Miljöpartiet om detta. Det snackas och snackas och snackas om att flytta transporter från väg till järnväg men vi ser bl.a. här på bloggen bevis på motsatsen gång på gång.
  Det är så sjukt dåligt! Vill inte höra Lövin och Bolund öppna käften.

  • Mp i Umeå kommun fick 5,43% av rösterna i kommunalvalet 2018 och med det fyra mandat i kommunfullmäktige. Kommunen styrs av ett samarbete mellan framförallt (S) och (M) med 20 respektive 11 mandat.

   Vore det inte lämpligare att ställa frågan till de som faktiskt är ansvariga i ärendet istället för att börja gapa och skrika i affekt?

   • Du kanske inte vet om det men (tyvärr) sitter MP med i landets regering = de borde ha en åsikt om hur sådant här hanteras. Som bekant sitter även S i samma regering som MP och det skryts titt som tätt om hur fantastiskt mycket den här regeringen satsar på järnvägen och hur viktigt det är att transporter flyttas över från lastbil till tåg. Gång på gång ser vi exempel på motsatsen. Detta är bara det senaste. PostNord lägger ner posttåg och på flera håll läggs industrispår ner och gods flyttas till bil.

    F.ö. fint av dig att kalla det att jag ”gapar och skriker i affekt” för att jag råkar ha en åsikt som inte överensstämmer med din egen.

 2. Tyvärr är det alltid beklagligt då industrispår som används läggs ner. Vi får bara hoppas att kommunerna skapar en mer långsiktig strategi för eventuell järnväg in i industriområden.

 3. Mp har ju bara spänt musklerna i frågor som rör invandring och ensamkommande….I miljöfrågor har de varit anmärkningsvärt tysta annars hade exempel Bromma flygplats och förbifart Stockholm stoppats för länge sedan. Men det kanske har sin förklaring att Mp knappt klarar Riksdagsspärren trots att en stor del av svenskarna anser miljö och klimat vara en av de viktigaste frågorna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s