Inställda tåg hotar efter SJ-kaos

82839613_10221529428574430_5720403199932760064_nSJs nya planeringsverktyg IVU/Rapid har stötts och blötts i åratal. Införandet har skjutits upp flera gånger. Samtidigt råder kaos på SJs personalplaneringsavdelning. Situationen har nu gått så långt att flera skyddsombud slår näven i bordet. I en så kallad 6:6a-framställan kräver de att SJ vidtar åtgärder. ”Vi går på knäna idag och måste börja anpassa verksamheten istället för att köra slut på folk. Tiden fram tills IVU/Rapid är infört måste också fungera. Det är dessutom fortfarande väldigt oklart ifall IVU införs nu i vår eller först efter sommaren eller kanske ännu senare”, säger ett av skyddsombuden som bloggen varit i kontakt med.

I sin framställan beskriver skyddsombuden alla de problem som drabbat personalen det senaste året. Svårt eller omöjligt att få ledigt, mer övertidsarbete, ändrade tjänstgöringsturer med kort varsel och indragen dubbelbemanning är några exempel. Skyddsombuden menar att dagens situation grundar sej i personalbrist bland produktionspersonalen. En del av problemen beror också på att duktiga medarbetare flyttats från personalplaneringen till utvecklingsarbetet med IVU/Rapid. Medarbetarna som blivit kvar saknar i många fall såväl utbildning som erfarenhet. ”Inget av detta är hållbart för den åkande personalen i längden och därför har denna anmälan lämnats in för att sätta press på SJ att skapa lösningar för att bli av med problemen kring schemaläggning”, skriver fackförbundet Seko på sin hemsida.

Skyddsombuden betonar att problemen inte enbart drabbar medarbetarna ute i fält, som växlare, lokförare och tågvärdar. Situationen är kaosartad även inne på kontoren. Där kan ibland planerarna ställas inför helt orimliga krav på grund av personalbrist i produktionen. I ett informationsbrev till de anställda skriver skyddsombuden att SJ måste börja ”rätta munnen efter matsäcken” och anpassa sin verksamhet efter rådande tillgång på personal. ”Inga nya system kommer att hjälpa oss om det inte finns någon som kan utföra jobbet”. Exakt vad detta innebär rent konkret vill skyddsombuden inte vidare kommentera. Men i SJs svar på skyddsombudens framställan framgår att det handlar om att eventuellt ställa in tåg. Förutom att fortsätta anställa personal kommer man även ”att se över behovssidan och överväga att minska antalet avgångar”.

SJ förnekar inte de faktiska omständigheterna. Situationen på planeringsavdelningen är inte bra. Detta är också huvudskälet till varför SJ vill införa ett nytt planeringssystem, kallat IVU/Rapid. SJ hoppas att det nya verktyget ska lösa upp alla knutar. Inte heller skyddsombuden är helt negativa till IVU/Rapid, utan ser vissa fördelar. Enligt en prognos skulle systemet driftsättas i maj i år. SJs skyddsombud är dock skeptiska till den tidsplanen. Enligt dem återstår flera systemtekniska problem att lösa och förhandlingarna med facken är inte avslutade. Processen med riskanalyser har påbörjats först nu i januari. Även SJ tvekar om driftsättningen. I ett informationsbrev till personalen skriver man att Rapidprojektet blivit mer omfattande än det var tänkt från början. Anledningen är att systemet kommer att användas även i Norge och vid SJ Öresund.

IVU/Rapid påminner om Green Cargos så kallade SÖM-system, där personalen bland annat kan önska sina arbetstider. Den här bloggen berättade om IVU/Rapid i ett inlägg redan för två år sedan. Då sa Carl-Johan Linde vid SJ så här om tanken med det nya verktyget: ”Syftet med detta är att förbättra och utveckla vårt arbete kring planering och genomförandet av vår produktion. Exempelvis kommer Rapid ge oss större möjligheter att optimera våra planeringsprocesser, samt minska det manuella arbetet. Något som i sin tur leder till kortare ledtider och en ökad precision i planeringen av både fordon, personal och depåverksamhet. Målet är en ännu mer effektiv planering av fordonsomloppen och depåproduktionen, samtidigt som våra medarbetare får utökade möjligheter att exempelvis påverka sina arbetsscheman”.

Systemet har blivit väldigt omdebatterat inom SJ. Skeptikerna menar att det nya verktyget kommer att gynna företaget betydligt mer än personalen. Seko är därför tveksamt. ”Frågan om Rapid är enorm och kan potentiellt innebära den största förändringen av verksamheten sedan SJ bolagiserades. Rapid berör alla medlemmars arbetsliv och fritid och måste därför förankras demokratiskt. Vi anser att det är viktigt att våra medlemmar ges möjlighet att vara delaktiga i processen och framförallt får tydlig och klar information om vad som sker så att obehagliga överraskningar undviks. Vi är förtroendevalda och har såklart därmed givits ett visst mandat, men givetvis skadar det inte att så många som möjligt är införstådda med vad som sker och varför”, skriver en av Sekos fackklubbar, Lokförarna Stockholm/Hagalund, på sin hemsida.

Foto: Mats Ek

Annons

9 tankar på “Inställda tåg hotar efter SJ-kaos

  1. Pingback: Inställda tåg hotar efter SJ-kaos — I huvudet på en lokförare | Skogsnytt

  2. Arbetade många år på SJ med planering. Vid hade ett utmärkt verktyg som hette CPS. Detta system kunde ha utvecklats vidare så det även kunde ha använts för fordons- och personalplanering/optimering.
    Istället valde SJ att satsa på ett schweiziskt system som kallades RPS. Ett krångligt och inte fullt ut användarvänligt system. Nu skall SJ byta system – igen. När jag slutade på SJ arbetade jag på ett annat företag som initialt använde IVU:s system. Kan bara säga att jag för de anställda på SJ:s skull verkligen hoppas detta vidriga system vidareutvecklats rejält. Något krångligare och mer komplicerat har jag sällan skådat mer än möjligen det förhatliga Hastus som används av många bussföretag men även inom tåg hos Transdev och så småningom Arriva.
    SJ (som sannolikt innehar någon form av rekord i omorganisationer) borde ge personalen den arbetsro och uppskattning de så väl behöver istället för nya planeringsverktyg. Jag är glad att ha lämnat järnvägsbranschen långt bakom mig.

    • Det är inte konstigt att det blir personalbrist som i sin tur leder till inställda tåg.
      Man leker med sina medarbetares tid och personalen orkar inte ställa upp hur mycket som helst.
      SJ borde ta ansvar och vara mänskliga och härliga mot alla inte bara mot resenärer.

  3. Mycket bra att detta tas upp!
    Det finns även så mycket mer att säga om situationen. Kanske kan det nya planeringsverktyget innebära vissa fördelar men baserat på det som framkommit hittills, angående hur IVU/Rapid sedan ska tillämpas i praktiken, kan vi konstatera att SJ inte är tillmötesgående för fem öre trots att man mottagit mängder av förbättringsförslag och synpunkter. Människosynen är vidrig på detta bolag där man förväntar sig att de anställda lever för sitt arbete.

  4. Detta är naturligtvis ingen nyhet för de med fingrarna i vattnet.
    Tror man att det är en slump att VDn byter jobb nu är man mer än lovligt naiv. Han lämnar ett företag i fritt fall (och inte för första gången). Det gäller att ha bra timing på avgången, så det ser ut som någon annans fel.

    Hörde att någon hade ett stående vad på 1000 kr om att Rapid inte införs i stort under 2020. Vet inte om någon vågat anta det.

  5. ”…skriver en av Sekos fackklubbar, Lokförarna Stockholm/Hagalund, på sin hemsida.”

    Seko Hallsberg (som är de som förhandlar) motarbetar dock hellre sina kollegor i Stockholm än tar fajten med företaget. Stockholmsavdelningen ses som bråkig. Att det här behövde tas upp av skyddsombuden medan Seko SJ varit tysta i 2 år är talande. Det enda positiva är att de verkat förstått allvaret när medlemmarna till slut fick komma till tals.

  6. Pingback: Så ska SJ lösa problem | I huvudet på en lokförare

  7. Pingback: Min månad: december 2020 | I huvudet på en lokförare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s