Snälltåget är Transdevs undantag

Tagsattwebben2Är det Snälltåget som ska bli Flixtrain i Sverige? Några meningar i ett pressmeddelande har satt fart på spekulationerna. Transdev, som är järnvägsföretaget bakom Snälltåget, har beslutat sälja sin flygbussverksamhet till norska Vy och skriver så här om bakgrunden till affären: ”Transdev group har tagit ett strategiskt beslut att fokusera på kärnverksamheten, upphandlad trafik och tjänster som har andra företag som kunder (B2B). Det senaste året har flera verksamheter som vänder sig direkt mot slutkonsument (B2C) sålts, bland annat de europeiska expressbuss-verksamheterna isilines och Eurolines; SuperShuttle och taxiverksamheter i USA”. Transdev har ägt Flygbussarna sedan 2007 och trafikerar sju flygplatser till och från nio städer. Företaget, som är den tredje största persontrafiksoperatören i Sverige, skriver att man kommer att fortsätta växa och investera i en hållbar kollektivtrafik med fokus på upphandlad trafik och så kallade B2B-tjänster.

Men detta gäller inte Snälltåget. Det uppger flera personer inom Transdev. ”Transdev Group har varit tydliga med att man vill behålla Snälltåget”, säger Snälltågets marknadschef Marco Andersson. Det bekräftas av Transdevs marknads- och kommunikationsdirektör Eva Tiselius. ”Vi har inte för avsikt att avveckla Snälltåget. Tvärtom har vi precis investerat i tio nya vagnar och vi ökar vår trafik mot Europa. Jag förstår att det kan tyckas vara mot gruppens huvudstrategi men vi ser Snälltåget som en viktig del i Transdev Sveriges fortsatta utveckling”.

Frågan som då kvarstår är vilket järnvägsföretag som ska dra Flixtrains tåg i Sverige och när trafiken kan komma igång. Från början var det sagt att tågen Malmö-Stockholm och Stockholm-Göteborg skulle börja rulla under första halvåret 2020. Källor uppger nu att trafikstarten blir uppskjuten. Eventuellt är det Hector Rail som blir ansvarigt järnvägsföretag. ”Vi har sett att om man kombinerar buss- och tågnätverk på ett smart sätt, kan man framgångsrikt bemöta efterfrågan och öka antalet resenärer för bägge transportmedlen. Flixtrain kommer integreras med våra busslinjer och vi kommer att kunna erbjuda en smidig bokningsprocess med både buss och tåg på en och samma plats, med nya resesträckor utan långa bytestider. På så vis kommer vi även att nå personer som inte bor nära järnvägen”, säger Peter Ahlgren, VD för Flixbus i Norden.

4 tankar på “Snälltåget är Transdevs undantag

      • Hur som helst så söker Hector nu lokförare till Göteborg som ska köra både gods och persontåg……Och Hector tänker nog inte köra fönstertåg i egen regi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s