Tomten körde tåget

80266059_10221291431224645_1444970519001563136_oIdag har jag egentligen inte så mycket vettigt att tillföra mänskligheten. Men att skicka en liten julhälsning hör ju till god ton. Även om det är först idag som det står 24 december i almanackan, så började jag fira julafton redan för två veckor sedan. Den omtalade TV-konflikten blev inte alls något negativt. Tvärtom, den blev rena bingon. Eftersom Cmore skulle släckas ned, så utlovades vi Boxerkunder istället Viaplaykanalerna i en månad som kompensation. Och jo, Cmore försvann i några dagar, men kom sedan tillbaka. Viaplay får vi dock behålla till den 10 januari. Så nu kan vi se direktsänd ishockey från världens alla hörn. SHL, Allsvenskan, KHL, NHL, Europaligan. Det passar bra nu när jag ändå är långledig och ungarna har jullov. Faktum är att strax börjar det en match som jag måste se. Nämligen NY Islanders-Columbus.

Julafton är kanske den mest speciella dagen på hela året. Nuförtiden händer det extremt sällan att jag behöver jobba över julen, och inte heller idag behöver järnvägen mina tjänster. Godstrafiken är ju rejält utglesad den här tiden på året, så det brukar gå bra att få ledigt. Men det fanns en tid när även jag fick slita ont och göra mina hundår, som det brukar heta. Inom persontrafiken ska ju många tåg gå även under julhelgen, så då var det svårare att slippa undan. Det är lite speciellt att ge sej iväg ut på spåren just på julafton. Alla är lite extra vänliga och förstående. Tågklarerare och tågvärdar, växlare och lokförarkollegor. Till och med resenärerna kan skina upp och vinka glatt. Det händer sannerligen inte så ofta, men ibland kan man kanske förstå varför. Jag vet en kollega, som senare blev instruktionsförare och därefter chef inom Öresundstågen, som alltid tog på skägg och tomteluva när han körde Pågatåg på julafton. Det var uppskattat och väckte många glada miner längs perrongerna i Skåne. Det var kanske inte helt enligt reglementet, men lite får man ju bjuda på. Är det jul så är det.

3 tankar på “Tomten körde tåget

 1. GodJul på dig,känner igen detta då jag började på växlingen i Tomteboda 77 skulle vi jobba var 6:e helg i Hagalund o lika säkert som amen i kyrkan blev det alltid fm-natt på julafton,sedan var det lugnt som du skriver på godset när jag jag blev lokförare o sedan som lokförare på sj var det svårt att få ledigt till julhelgen då allt som kunde rulla rullade då

 2. Som den nörd jag är har jag antecknat hur många julaftnar jag jobbat, 15 ggr under åren 1970-2013.
  En gång har jag haft överliggning mellan julafton-juldagen, det var i Långsele. Året var 1972, jag ”åkte biträde” 751-752.
  Förutom föraren och jag var det en tågmästare från Stockholm där.
  Övriga julaftnar var jag nog hemma på kvällen, även om julmiddagen kunde vara över när jag kom hem.
  En liten episod från julafton 1983, jag körde motorvagn Y1 (3 enheter) på väg hem till Vännäs från Storuman, skulle var framme vid 17-tiden, så jag hade väl lite bråttom när jag passerade Tväråbäck, sista stationen före Vännäs, dålig broms och kallsnö.
  Där i snödrivan stod två äldre gentlemän och hade vänt påstigningsmärket mot mig, men som sagt det gick lite för fort, så jag passerade plattformen.
  Jag backade tillbaka och fick en utskällning av nämnda gubbar, dom pratade om ”kallväntrumma och trettitalet” ”men ”det här tog ta mig fan priset” tyckte de om min förbikörning, det var väl känslan av att bli lämnad i snödrivan på julafton.
  Jag lyckades få dem på bra humör igen när de inte behövde köpa någon biljett, det är ju i alla fall julafton, tyckte jag.

  God Jul !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s