Klart: Upptåget borta 2022

upptUpptåget försvinner från och med utgången av tågplan 2021. Denna trafik blir istället en del av Mälartåg. Det framgår inte oväntat av ett utkast till avtal mellan Region Uppsala och Mälardalstrafik AB, som bloggen fått ta del av. Avtalet gäller integrering av Upptåget i det nya trafiksystemet. I utkastet kan man läsa följande: ”Inför den kommande avtalsperioden från december 2021 och framåt har Region Uppsala övervägt olika alternativ för hur Upptåget-trafiken ska bedrivas från 2022. Med Upptåget-trafik menas den av Region Uppsala idag upphandlade tågtrafiken på sträckorna Uppsala–Gävle och Uppsala–Sala. Region Uppsala har kommit fram till att man vill göra en gemensam upphandling med Mälardalstrafik och integrera Upptåget-trafiken med Mälartåg”. Konkret innebär detta att tågen på sträckan Sala-Uppsala försvinner och istället integreras med trafiken Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping-Linköping. Uppsala-Gävle ska i första hand trafikeras med de nya ER1-tåget, medan Reginatåg ska rulla Uppsala-Sala-Linköping. Region Uppsala förbinder sej att till Mälardalstrafik tillhandhålla åtta ER1 och fem Reginatåg.

Apropå Upptåget: affärsområdeschef Mikael Danielsson, 56, väljer att lämna Transdev senare den här månanden. Transdev har kört Upptågen sedan i september 2017. Danielsson har varit chef för Transdevs trafik i Uppland, Östergötland och Öresund. Han började i koncernen redan 2007 och har sedan dess haft en rad befattningar. Tidigare i år meddelades att Transdev tappar Öresundstågstrafiken från och med december i nästa år. Då tar SJ över.

2 tankar på “Klart: Upptåget borta 2022

  1. Då kan man konstatera att vinner inte Transdev mälartågstrafiken så tappar man ytterligare ett trafiksystem. I så fall har Transdev bara kustpilen trafiken kvar. ( och sin egen trafik med snälltåget förstås)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s