Den tysken var fett kompetent

6aSom lokförare på Blekinge Kustbana har jag under årens lopp stött på ganska många resenärer. När jag körde Kustpilen, fram till nedläggningen i juni 2005, var det framförallt tre profiler som väckte lite extra uppmärksamhet. En var konstnär och brukade kliva på i Bräkne Hoby. Ska sanningen fram var han inte särskilt trevlig. Han skrek och gormade. Han hade ofta dåligt med pengar och eftersom han emellanåt också var en aning törstig så brukade han försöka sälja sina tavlor till tågpersonalen eller sina medresenärer. Ett annat original var prost och åkte alltid från Sölvesborg till Kristianstad med första morgontåget. Han köpte en tidning och åkte hem igen. Fråga mej inte varför. Det hade väl varit billigare att prenumerera på aktuell tidning? Han var prost, som sagt, men vi brukade kalla honom för prästen. Den tredje stammisen på Kustpilen som jag minns extra väl var en inte helt obekant fotbollstränare med tyskt ursprung. Ibland var han expertkommentator i TV. Han hade alltid åsikter om allt och alla och skämdes inte för att dela med sej av dem.

En morgon körde jag tåg 351 från Karlskrona till Kristianstad. Det avgick redan 4.38. Från Karlskrona var det tunnsått med resenärer. En man som jobbade på Räddningsverket i Revinge brukade vara den ende passageraren. Det var egentligen inte förrän en timme senare, i Karlshamn, som folk började strömma till. 6.13 rullade tåget in i Kristianstad. Resenärer som skulle vidare fick byta till Öresundståg. Kustpilen som jag körde skulle vändas tillbaka mot Blekinge 6.45. Jag gick och köpte en kopp kaffe på Pressbyrån och samspråkade lite med en kollega som ankommit med ett annat tåg. Jag hade redan gjort klart min Kustpil för avgång, så det räckte att traska tillbaka när jag såg Öresundståget från Malmö komma in på spår 3. När jag passerade igenom tåget så gjorde jag en mycket intressant upptäckt. I fyrgruppen med säten längst fram, bredvid lekhagen, satt de tre originalen samlade. Det hade jag aldrig sett tidigare. Jag visste inte att de var bekanta. Det var de kanske inte heller. Det var kanske bara slumpen som gjort att de hamnat bredvid varandra. Åh, vad jag önskade att jag kunde sätta mej på den lediga platsen och lyssna lite på vad de tre gossarna hade att diskutera!

Jag gick in min förarhytt och stängde dörren. När jag puttrade iväg förbi godsbangården i Kristianstad, så kunde jag höra genom dörren hur Tränaren höjde rösten. Konstnären svarade genom att skrika något tillbaka. Ungefär två minuter hade det alltså dröjt innan den brokiga skaran var oense. Jag kunde inte låta bli att skratta för mej själv. Jag kunde inte heller låta bli att minnas den story som en gång sportchefen på en av Blekinges två lokaltidningar berättade.

Han hade skrivit en lång krönika om fotbollstränaren, som vid denna tidpunkt var ordentligt i ropet. Sportchefen avslutade sin krönika med meningen: ”Vi får inte glömma att Tränaren är en mycket kompetent person”. Dagen efter ringde det på sportchefens telefon. Det var Tränaren. Han var upprörd. Snudd på förkrossad. Inte arg. Mer ledsen och besviken. Han förklarade sitt stora missnöje med texten i tidningen. Chefen för sportredaktionen förstod förstås ingenting. Han hade ju skrivit positivt om Tränaren? Den upprörde profilen, som senare också kom att göra reklam för ett elektronikvaruhus i TV, förklarade på sin oefterhärmliga svensktyska: ”Scheisse! Jag har aldrig varit med om ett värre påhopp. Jag trodde faktiskt vi var vänner! Och så skriver du detta? Hånar mej för att jag är lite rund om magen. Du är väl inget benrangel själv för den delen?”

Nej, sportchefen var inget benrangel. Precis som Tränaren var han kompetent. Och kanske också en aning korpulent.

antoine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s