Inget åtal mot Stambanans Vänner

dsc00829Det blir inget åtal mot Stambanans Vänner i Norrköping. Förundersökningen har nämligen lagts ned eftersom preskriptionstiden för det misstänkta brottet har gått ut. Transportstyrelsen, som var den myndighet som anmälde Stambanans Vänner för två år sedan, kommer därför inte heller att kunna gå vidare i ärendet. Transportstyrelsen vill inte kommentera åklagarnas och polisens arbete men skriver till bloggen att man fortfarande anser det vara ett allvarligt brott enligt järnvägslagen att transportera resenärer trots att nödvändiga tillstånd saknas. ”Det krävs tillstånd för järnvägsföretag enligt 3 kap 1-4 §§ i järnvägslagen 2004:519. Transportstyrelsen har utrett frågan eftersom Transportstyrelsen ansåg att detta var en allvarlig överträdelse och därefter överlämnat ärendet till åklagare”.

Den här bloggen uppmärksammade fallet i november 2017. I samband med Augustifesten körde Stambanans Vänner ångtåg mellan Johanniborgs slottsruin och Lindö, via Hamnbron. Stambanans Vänner uppgav att Railcare var ansvarigt järnvägsföretag – men så var inte fallet. Åtminstone inte enligt Railcare. ”Vi hade inte hört någonting om den här trafiken i Norrköping förrän det dök upp en förfrågan från Transportstyrelsen om hur detta egentligen hade gått till. Vi blev väldigt förvånade när frågan kom”, sa Railcares säkerhetsansvarige Thomas Brunnberg. Fakta i målet var däremot att Railcare i samband med Augustifesten anlitats för att transportera vagnar från Nynäshamn till Norrköping. ”Detta måste handla om någon typ av missförstånd. Det finns ingen som gjort något av ren illvilja i det här sammanhanget”, uppgav Kjell Karlsson i Stambanans Vänner.

2 tankar på “Inget åtal mot Stambanans Vänner

  1. Väldigt tråkigt att åklagarmyndighetens prioriteringar gjorde att det aldrig gick vidare till åtal. Dels hade det varit mycket intressant med en rättslig prövning, dels hade det förhoppningsvis kunnat leda till en viss saneringseffekt.
    Man kan naturligtvis också fundera över vilken roll en tillsynsmyndighet egentligen har, när den hindras att utöva sitt tillsynsuppdrag på det här viset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s