På spaning efter de dödsdömda

65791068_10219708857421289_2452275091627573248_nJakten på så kallade ”enskenare” går vidare i den här bloggen. Häromdagen damp det ned en lista från Trafikverket med vägskyddsanläggningar som eventuellt är av just denna gamla modell. Listan, som gäller statens spåranläggningar, innehöll drygt 30 plankorsningar. Flera av dem har jag redan rapporterat om i det här nostalgiska inlägget. Vissa andra återfinns vid stängda banor, som Bollnäs-Edsbyn-Furudal och Landeryd-Smålands Burseryd. Dessa enskenssignaler kan vi strunta i, tycker jag. Men vilka av de andra är ännu kvar i drift? Eftersom jag vet att den här bloggens läsare finns utspridda över hela landet, så tänkte jag att vi kunde hjälpas åt att bocka av vägskydden ett efter ett, för att göra min lista så komplett som möjligt. Senast 31 december 2020 måste alla ”enskenare” var utbytta, enligt vägmärkesförordningen. Frågan blir då helt enkelt om någon av de elva vägarna som listas här under fortfarande har kvar enskenssignalering , eller om Trafikverket redan har hunnit byta ut vägskydden mot modernare varianter:

Storfors (Kristinehamn-Nykroppa), km 29.096, Kvarnvägen
Storfors (Kristinehamn-Nykroppa), km 27.340, Häggdrågsgatan
Storfors (Kristinehamn-Nykroppa), km 28.534, Tallbacksgatan
Filipstad (Daglösen-Persberg), km 50.620, Malmgatan Västra
Åsensbruk (Mellerud-Billingsfors), km 12.670, Fabriksvägen
Sunne (Kil-Torsby), km 40.515, Älvgatan
Norberg (Snyten-Kärrgruvan), km 14.735, Gruvvägen
Norberg (Snyten-Kärrgruvan), km 14.290, Järnvägsgatan
Grycksbo, Grycksbo-Falun, km 104.297, Braskbacksvägen
Grycksbo, Grycksbo-Falun, km 103.860, Kyrkbyvägen
Dannemora (Örbyhus-Hallstavik), km 0.448, Södernäsvägen (Östra Hargsövergången)

En väg – Strandvägen i Sunne – har jag redan fått bekräftad av en kompis som var på besök i Värmland och till och med fotograferade vägskyddsanläggningen, så den är struken från listan här ovanför. Men hur är det med Älvgatan i Sunne? Finns den gamla klenoden kvar där än idag? 2011 var den åtminstone i drift, enligt Google Street View. Men hur är det idag? I övrigt verkar det vara tätt med vägar i Storfors, som också är en ort i Värmland. Kan det verkligen stämma att det finns tre ”enskenare” bara i detta lilla samhälle? Det skulle vara intressant att få veta.

Apropå Google Street View: Vägskydden i Norberg och Åsensbruk fotograferades så sent som förra året, och då var det plankorsningar med enskenssignalering som gällde. Kan någon vänlig själ som har vägarna förbi dessa platser bekräfta att så fortfarande är fallet? I fallet Dannemora korsar järnvägen Södernäsvägen två gånger. Dels vid själva huvudlinjen, mot Hallstavik, där Green Cargo idag kör timmertåg. Där finns ett modernt vägskydd. Men också vid Östra Hargsövergången, som är belägen vid stickspåret som leder in till gruvområdet. Finns det spåret ens kvar och i så fall: hur ser bomanläggningen ut?

Hör av er! Antingen via en kommentar till det här inlägget, via mejl eller via bloggens Facebookssida!

16 thoughts on “På spaning efter de dödsdömda

 1. En fråga som inte direkt har med övergångarna Kör verkligen GC timmertåg på Hallstaviksbanan. Åkte förbi Dannemora tittade på gruvan för någon vecka sedan. Kollade spåren på linjen mot Hallstavik. Spåren var helt rostiga och verkar inte gått tåg där på länge.

   • Tack för ditt svar ditt svar Simon. Förklarar rosten. Trevlig banan och det var riktigt kul då gruvan var igång senast många tåg.

 2. Strax öster om Kils station på Bergslagsbanan finns en järnvägsövergång med enkelsignaler. Kilslundsgatan heter gatan.

  //Emil

 3. Älvgatan i Sunne har fortfarande enskenare, finns ytterligare en utöver Strandvägen och det är Brädgårdsgatan km 41.484

 4. På smalspåret mellan Västervik och Hultsfred finns ett flertal övergångar med enskenssignaler. Tre i Verkebäck och två i Ankarsrum.
  Detta är dock en museijärnväg som ligger utanför Trafikverkets ansvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s