Radiotrafik lagras av Green Cargo

65318309_10219669729963127_8652667721843998720_nFrån den 1 juli kommer Green Cargo att börja spela in all radiokommunikation som sker i samband med växling. Inspelningarna ska sedan kunna användas i diverse utredningar. Företaget uppger att man tagit beslutet för att bättre kunna förstå, förebygga och analysera olyckor och incidenter. ”I grund och botten är vi inte superpositiva. Men visst, även vi kan se fördelar med detta”, säger Jonas Blomqvist, ordförande på Seko Green Cargo. Inspelningarna kommer att lagras i 14 dagar och sedan raderas automatiskt. Bara fyra eller fem personer inom Green Cargo kommer att få behörighet att begära ut inspelningarna. ”De risker som vi ser är att den här informationen kan hamna i orätta händer. Det är ju för övrigt en risk som finns i hela vårt digitala samhälle, och inte bara inom järnvägen. Vidare hoppas vi naturligtvis att inspelningarna kommer att användas i förebyggande syfte, och inte för att sätta dit våra medlemmar”, säger Jonas Blomqvist. Han berättar att facken inom Green Cargo inte hade mycket att sätta emot arbetsgivaren när det gällde det nu fattade beslutet. Frågan har leget på bordet i drygt ett år, och har utretts mycket noga för att inte bryta mot några lagar och förordningar. ”Vad vi kunde göra var att korta ned tiden. Green Cargo ville kunna lagra inspelningarna i en månad, nu fick vi ned det till 14 dagar”. Jonas Blomqvist berättar att beslutet tagits emot utan protester. ”Jag har faktiskt inte hört en enda negativ kommentar, och Seko har ändå 1250 medlemmar inom Green Cargo. Många, framförallt lokförare, är ju dessutom vana vid att samtal spelas in, eftersom detta alltid sker i kontakten med tågklarerarna”.

4 thoughts on “Radiotrafik lagras av Green Cargo

  1. Det er vel ok hvis det skal brukes for å finne ut av ulykkessammenheng. Bare det ikke blir skriflige advarsler som gjerne sitter løst i GC Norge.

  2. Nu är ju väldigt mycket av växlingen inom GC ensamväxling med radiostyrda lok och då finns ju ingen radiokommunikation att lyssna på- Så jag tror inte man kommer att få ut så mycket av detta.Men kan naturligtvis vara bra när ord står mot ord vem som gjorde och sa vad!

  3. Varför ska det lagras i 14 dagar? Om en olycka/incident skett borde det väl gå rätt snabbt att begära ut radiotrafiken.

    • Efter vad jag har hört så fick det bli en kompromiss. Eftersom så få personer som möjligt ska ha tillgång till materielet, så måste det finnas tid att hämta ut det, även i semestertider och vid andra typer av ledigheter och händelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s