Mr Slow Motion intar Dalarna

64733657_456394458251420_5841480840562868224_oSå har man då firat midsommar i Dalarna för första gången i sitt liv. Det blev ett spontanfirande, kan man säga. Midsommarafton brukar betyda sill, nubbe och potatis. Umgänge i glada vänners lag. Jordgubbar. Kanske ett kvällsdopp. En dag som planerats i minsta detalj i månader i förväg. Men så blev alltså inte min midsommar. Inte den här gången. Jag jobbar nämligen den här veckan. Långt hemifrån. Jag är utlånad till Eskilstuna och enligt månadsplaneringen skulle jag ha kört ett stålämneståg till Borlänge vid 20.30-tiden. Men tåget ställdes in med kort varsel. Ordern blev istället att ägna fredagen åt att åka pass Eskilstuna-Borlänge för att kunna köra godståg 9133 på midsommardagen. Jag hade planerat att sova ut på hotellet och åka norrut framåt eftermiddagen eller kvällen. Men säg den plan som varar. Förutsättningarna ändras hela tiden, och som anställd i Green Cargos bemanningspool får man vara beredd på det mesta. Det gör egentligen inte så mycket. Jag är ändå inte hemma, så om jag sover på det ena eller andra hotellet kan kvitta.

På väg hem från Oxelösund i torsdags ringde personalfördelaren och frågade om jag kunde tänka mej att fortsätta till Borlänge med tåget. Egentligen skulle jag kliva av i Eskilstuna. Han hade noterat att jag bara skulle åka pass dagen efter och nu hade en kollega blivit sjuk och det var kris. Jo, visst kunde jag köra en stund till. Under förutsättning att jag fick göra ett stopp på Gredby i Eskilstuna och rusa iväg till hotellet och hämta lite nya kläder och min necessär. Nu var jag en timme tidig med gt 9134, så jag hann mer än väl med det jag skulle och kunde avgå mot Folkesta och Rekarne i rätt tid. Färden norrut flöt på fint i den ljuva sommarkvällen och jag rullade in i Borlänge en halvtimme före tiden. Problemet, eller hur man nu ska uttrycka sej, var att jag nu ankom dalametropolen nästan ett dygn tidigare än ursprunglig plan. Jag hade därmed snudd på 35 timmar att slå ihjäl. Jag tänkte att nu gäller det att göra allting så långsamt som möjligt. Utanför lokstallet träffade jag två kollegor och stod och pratade en stund. En av dem skulle åt samma håll som jag, så vi slog följe. Hon tipsade om hur man firar midsommar i Borlänge och frågade om jag ville ha skjuts till hotellet. Jag tackade för vänligheten, men avböjde erbjudandet. Nu gällde det som sagt att dra ut på tiden. Det var sent och jag gäspade, men satte mej ändå vid en dator i orderrummet och skrev ett litet inlägg om Inlandsbanans planer på pendeltrafik Mora-Orsa till hösten. Sedan lufsade jag iväg mot hotellet. Sakta förstås.

Jag hade nog kunnat sova längre än till nio, men då hade jag ju missat frukosten. Så där fick jag göra lite avkall på min plan att göööra saker lååångsamt. Frukostmatsalen var nästan tom. Jag såg bara en annan gäst. Det var också en lokförare. Som inte hälsade för övrigt. Men hon hade kanske annat i skallen och bråttom iväg, till skillnad från mej. Mr Slow Motion. Jag tog en kopp kaffe med mej upp på rummet och satte på TVn. Där hade jag nog tänkt att ligga hela dagen om jag inte drabbats av en plötslig känsla av vemod. Varför ligger jag här egentligen? Glor på TV-shop med fördragna gardiner? Tusen mil hemifrån på självaste midsommarafton? Vilken tragisk människa jag är. Ta tag i ditt liv nu, Jonas!

64935129_10219644942223449_7427738444819857408_nJag hade fått några tips på midsommaraktiviteter. Brages träning var nog inställd, misstänkte jag. Så Domnarsvallen föll bort. Ett annat alternativ var att besöka Gammelgården. Där planerades det för midsommarstång, dans och fiskdamm. Det lät bra. Men när jag såg mej själv i spegeln, så insåg jag att de där paltorna duger inte på självaste midsommaraftonen. Men med en vit skjorta till de svarta Green Cargo-shortsen kunde uppsynen kanske funka. Jag googlade på Kupolen och öppettider. Jodå, de hade öppet och jag skulle hinna dit, om jag så kröp hela vägen. Kapp Ahl hade rea. Halva priset och sedan 20 procent på det. Finemang. 399 spänn blev 159,60. Det var ett fynd, även om det tar emot att köpa vita skjortor. Jag har garderoben full där hemma. Det är gamla SJ-skjortor, men det syns inte. Varje gång man beställde byxor från SJ-lagret så kom det en bunt skjortor istället, tillsammans med en följesedel. Byxa, herr, stl C52. Restnoterad. Nuförtiden använder jag sällan vit skjorta. Det blir till bröllop och begravningar och kanske en och annan högtidsdag. Jag tar en ny varje gång, så är de välstrukna.

Nåväl. Jag hasade mej tillbaka till Galaxen och ställde mej i duschen. Var nere i receptionen och fick en kopp kaffe. En gammal vän från TGOJ, som nu sitter på den operativa bemanningen i Hallsberg, ringde och berättade att hon hade problem i Grums. Kunde kanske jag vara till någon hjälp? Efter en stunds överläggande kom vi fram till att svaret på den frågan tyvärr var nej. Vid 14-draget var det dags för avfärd. Det var nog en kilometer att traska till Gammelgården. Jag såg inte så mycket folk men när jag korsade Siljansbanan så började det röra på sej. I parken vid Gammelgården var det tjockt med människor. Jag köpte en macka och satte mej i solen. Det vimlade av folk i fina folkdräkter. Dansen satte igång. Fiolspel. Karusellen. Och vi tog andra hållet, andra hållet. Ett par timmar senare var arrangemanget över och plötsligt var parken tom på folk. Det gick snabbt. Vart tog alla vägen? Även jag fick tacka för mej och göra som grannen där hemma. Gå, fast det ser ut som han står stilla.

Tillbaka på hotellet så zappade jag igenom TV-utbudet för att kontrollera vilka kanaler som var tillgängliga. Gick in på nätet för att checka TV-tablån. TV4 22.15. Jönssonligan. Film från 2015. Ja, den får duga. Slutar vid midnatt. Då ska jag nog kunna somna. Men vad gör jag fram till 22.15? Klockan är ju bara 18? Jag beslutade mej för att ta en promenad på stan. Stannade till vid jobbet och satte mej vid datorn. För att skriva lite på just det här blogginlägget faktiskt. Printade också ut tågordern för lördagens godståg 9133. Därmed slapp jag göra det idag på morgonen och kunde sova en stund extra. Letade febrilt efter ett matställe som hade öppet, men gick bet. Det fick bli en nödlösning. Tunnbrödsrulle på Cirkle K. Gott. Men långt från Kära hustruns broccoli och grönsallad. Är det midsommarafton så är det.

När Jönssonligan var slut, så upptäckte jag att en annan bra rulle just hade startat, på en annan kanal. Alcatraz med Clint Eastwood. Det blev till att hålla sej vaken i ytterligare en dryg timme. I morse ringde klockan 8.30 och jag började se slutet på den långa Borlängekommenderingen. Men nu hade jag vaggats in i ett konstant lågt tempo, så plötsligt blev det brådis. Taxin stod och väntade och jag hade inte ens hunnit dricka kaffe! Jag tog en kopp med mej i farten och checkade ut. Satte väskorna i bakluckan på taxin och skulle just kliva in framsätet. Chauffören glodde surt. ”Den där lämnar du utanför, gosse!” fräste han och syftade på kaffemuggen. Det var bara att lyda. Och jag som var så kaffesugen. Attans också. Jag klev av på Bangårdsgatan 8 och hivade mej upp på det blåa Br-loket 5642. På Domnarvet fick jag se att vagnvikten på mitt tåg var nästan 1800 ton, så jag behövde backa och ta sats för att komma upp för backen. Jag traskade in till växlingspersonalen för att be om hjälp med uppsikten. Och vad möter mej i dörren? Doften av nybryggt kaffe. Vilken välsignelse. Jag fick mitt kaffe och därmed var saken biff. Resan upp för backen och ned mot Eskilstuna gick som ett rinnande vatten. Det blev en midsommarhelg att minnas. Eller inte. 35 timmar äldre blev jag i alla fall.

64671546_10219644940863415_1294941620520615936_o

2 thoughts on “Mr Slow Motion intar Dalarna

  1. I det stora hela ett litterärt mästerverk i det mindre formatet!
    Så kan det också bli en midsommarhelg…

    /Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s