Ex-chef inom SJ ny boss i SJK

NiclasHarenstamSvenska Järnvägsklubben, SJK, har fått en ny ordförande. Det är SJs förre presschef Niclas Härenstam, 47, som tar över efter Johan Östlund som lämnar av personliga skäl. SJK är Sveriges största järnvägsförening med drygt 4000 medlemmar och står bland annat bakom tidningen Tåg och internetforumet Postvagnen. ”Jag har varit vice ordförande det senaste året och drivit på för förändring av föreningen. Vi hade nyligen en heldags workshop där vi genomlyste våra fyra kärnområden Medier, Förlag, Resor och Lokalavdelningar. Att utveckla föreningen är möjligt sedan vi sanerat ekonomin från gamla arbetssätt och avtal. Det har gett oss en halv miljon kronor varje år”, säger Niclas Härenstam, och listar fyra prioriterade områden:

SJK ska ge ut böcker som medlemmarna efterfrågar.
SJK ska skapa resor som lockar fler än enbart järnvägsentusiaster.
SJK ska ha aktiva lokalavdelningar som bidrar till gemenskap i hela landet.
SJK ska fortsätta utveckla Tåg som medlemstidning och komplettera med digitala kanaler.

”När det gäller Tåg ska den fortsatt vara en medlemstidning och alltså skriva om allt sådant som en järnvägsintresserad vill läsa om. Sakerna i tidningen ska vara tidsaktuella, men vi ska inte, och kan inte, förmedla nyheter eftersom de sprids fortare på annat sätt. Däremot ska vi fördjupa oss i nyhetshändelser och alltid ha en tydlig vinkel utifrån våra läsares intresse. Vi ska skriva mer om reseupplevelser då vi ser att allt fler blir intresserade av tåget som resealternativ även för långa resor. Jämför till exempel med Facebookgruppen Tågsemester som lockat över 50 000 medlemmar. Tidningen ska vara en blandning av gammalt och nytt. Vi vill ge läsaren en inblick i dagens järnväg och en utblick mot framtiden och även nostalgiska tillbakablickar mot dåtiden”.

Niclas Härenstam lämnade SJ i somras. Han hade då tio år bakom sej i järnvägsbranschen och innan dess tio år inom flyget. Nu är det istället sjöfarten som gäller. Härenstam arbetar som kommunikationsdirektör för Sjöfartsverket. ”Det är en spännande bransch. Trots sin rika historik har den mycket av framtiden för sig eftersom vi, tillsammans med järnvägen, kan erbjuda de mest hållbara transporterna. För egen del är det utvecklande att få ta ett helhetsansvar för kommunikationsfrågorna i Sjöfartsverket. Kunskapen om sjöfartens villkor och möjligheter behöver stärkas bland beslutsfattare och opinionsbildare och vi behöver utveckla våra kundrelationer med rederierna”.

Härenstam veckopendlar från hemmet i Stockholm till det nya arbetet i Norrköping. ”Ur mitt nya perspektiv som kund så är det roligt att konstatera att järnvägen fungerar väl”, säger han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s