Strejk, spioner & nya tåg till Gb Norra

Järnvägstrafiken till den före detta bangården Gb Norra i Göteborg, som egentligen stängdes för ett drygt år sedan, återuppstår. Green Cargo kommer att börja köra laster med så kallad stålspont på det enda spår som lämnats kvar. Totalt handlar det om 8600 ton spont som ska användas vid den så kallade Västlänken, en tunnel under Göteborg. DB sköter transporterna från Frankrike, Luxemburg och Tyskland. I Malmö tar Green Cargo över. Detta är första gången som NCC använder järnvägen för den här typen av laster. Tidigare har det alltid varit lastbil som gällt, skriver Green Cargo i ett pressmeddelande. Företaget tvingades 2017 lägga ned sin verksamhet vid Göteborgs kombi- och omlastningscentral, den som populärt brukar kallas Gb Norra. Istället ska vägar och bostäder byggas på området, som en del i Västlänksprojektet.

Kan man lita på det kinesiska it- och teleföretaget Huawei? Nej, inte om man frågar Banedanmark. I förra veckan annulerades ett sexårigt kontrakt som det danska banverket hade ingått med Netnordic, Huaweis största partner i Danmark. Tanken var annars att Banedanmark skulle uppgradera sitt fiberoptiska nät med kinesisk utrustning, skriver tidningen Politiken. Officiellt hänvisar Banedanmark till säkerhetsbrister i upphandlingsunderlaget, men egentligen handlar frågan om rädsla för kinesiskt spioneri, skriver tidningen. I Folketinget har Dansk Folkeparti och Socialistisk Folkeparti krävt att Huawei utesluts vid upphandling av de kommande 5G-näten.

Sågverkskoncernen Vida överväger att dra ned på trafiken till Karlshamns hamn, skriver BLT. Anledningen är Hamnarbetarförbundets strejk. I början av nästa vecka kommer Vida att fatta ett beslut. Alternativet är att köra tågen till hamnar där hamnarbetarna är mindre stridslystna. Vida kör varje vecka minst två heltåg med sågade trävaror till Karlshamn. Virket exporteras sedan till USA och Storbritannien. ”Ingen vet vad det innebär med Brexit i Storbritannien den 29 mars, men vi har för avsikt att fylla på maximalt i Storbritannien så strejken är extra negativ för oss just nu”, säger Vidas koncernchef Santhe Dahl.

sog101112

1 thought on “Strejk, spioner & nya tåg till Gb Norra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s