God Jul och Gott Nytt År

48418172_10218261258832229_7295688137706045440_nSå har man då dragit sitt sista strå till järnvägsstacken även det här året. Som så många gånger förr under 2018 körde jag i lördags godståg 9133 från Borlänge till Eskilstuna. För en gång skull satt jag faktiskt och var lite smånervös. Klockan 14.09 gick nämligen mitt pasståg hem. Jag hade en halvtimme på mej att hinna från godsbangården till Eskilstuna C. Det brukar vara en baggis. Men efter en vecka full av omledningar och förseningar så vågade jag inte ta ut någonting i förskott. I normala fall är ju inte en liten försening hela världen. Det är bara att boka om biljetten. Men den här helgen fanns inte den möjligheten. Tågen var fullbokade. Kanske hade jag kunnat be snällt och fått ”åka på väskan”. Det lackar ju trots allt mot jul och kollegorna på ombordsidan kanske är lite extra snälla? Men riktigt säker kan man ju aldrig vara. För säkerhets skull hade jag därför gjort upp om en plan B med en snäll kollega. I värsta fall skulle han lösa av mej redan i Arboga, så kunde jag komma hem via Hallsberg. Nu behövdes inte detta arrangemang. Jag rullade in i Eskilstuna redan 20 minuter före ordinarie ankomsttid och hann till och med in på kontoret för att hämta lite grejer och fylla i veckans övertidsblankett.

Egentligen skulle jag ha arbetat i tre dagar till. Men jag tog ut semester. För att vara på den säkra sidan liksom. Jag sitter ändå på ett berg av kompledigt. Min käre vän och kollega, som brukar kallas Den Vimsige i den här bloggen, ville också vara ledig, nybliven morfar som han är. Han ansåg dock inte att han behövde ansöka om semester. ”Jag har inte jobbat en jul sedan 1984, de lägger alltid ut FV-dagar då”. Det var orutinerat gjort. Idag tillbringar han julafton på ett stålämneståg mellan Vännäs och Ånge…

Även här hemma blir det en annorlunda jul. Ute ligger faktiskt snön vit och fin. Det tillhör inte vanligheterna på de här breddgraderna. Kära hustrun har släpat in en gran som är, hur ska jag säga, lite annorlunda. Oss emellan är det den fulaste granen jag sett. Men det är ju tanken som räknas, som det brukar heta. Dessutom fick vi den billigt. Gratis till och med. I normala fall hade jag nog skrivit någonting om vilka fynd man kan göra i skogen, men just nu, när jag sitter och beskådar den så kallade granen, så kan jag definitivt inte tala om något fynd. Jag tror till och med att bonden som äger marken blev glad över att bli av med just den här granen. Så ingenting är sej likt. Inte heller ungarna är här den här julen. Den firar de med sin mamma. Jag och Kära hustrun är istället hembjudna till min bror och hans familj. Det ska bli trevligt.

Några julklappar har jag ännu inte hunnit få. Förutom en liten överraskning som jag upptäckte i brevlådan i morse. En av lokförarkollegorna i Karlshamn hade varit på besök utan att plinga på dörrklockan. Det var två små flaskor med snaps. En gjort på malört, en annan på johannesört som plockats på bangården utanför Mörrums bruk. Själva råvaran kommer tydligen från ett för mej okänt destilleri. Jag misstänker att en annan av mina kollegor är inblandad i denna framställning. Således blir detta en riktig järnvägs-snaps. I normala fall är jag snudd på nykterist, men de här brygderna ska det bli spännande att smaka på i mellandagarna.

Efter drygt 18 år av osocialt lokförarleverne så är kollegorna snart de enda vänner som finns kvar. Förutom familjen då förstås. Det gör att man uppskattar en omtanke likt den med snapsen lite extra mycket. Jag är inte alls bitter, även om det kanske låter så. Jag konstaterar bara hur saker och ting utvecklat sej de senaste decennierna. Idag är mina vänner inte längre skeppsmäklare, fritidsledare eller järnaffärsarbetare. De är tågmästare, växlare, lokförare och Trafikverksanställda. Kanske måste det till en järnvägare för att förstå och stå ut med en järnvägare? Eller är det bara jag som drabbats av denna åkomma? Jag kanske bara är en idiot i största allmänhet, som folk inte vill umgås med? Så kan det naturligtvis också vara. Nu kanske jag blev lite bitter trots allt.

Hursomhelst är det den stora järnvägsfamiljen som betyder mest av allt just nu. Vid sidan av min egen familj förstås. Jobbet kan ofta vara tungt och slitsamt. Arbetsgivaren ibland oförstående. Vädret går bananas. Loken krånglar. Kvällstidningarna rasar. Politiker fattar obegripliga beslut. Men ni kollegor finns alltid där. Stöttar och skrattar och ibland kanske skäller lite. Jag skulle nästan vilja påstå att det är kollegorna som är det bästa med det här jobbet. Därför önskar jag eder alla en synnerligen god jul. Hälsningen riktar sej inte bara till mina lokförarvänner utan lika mycket till alla er som sliter där ute i verkligheten: tågvärdar och tågklarerare, banarbetare och tidtabellskonstruktörer, personalfördelare och verkstadsgubbar. Och alla ni andra. Kämpa på. Ni är viktigare än ni tror.

48994215_10218261257552197_8110822632124841984_n

7 thoughts on “God Jul och Gott Nytt År

  1. God Jul på dig, så illa såg inte granen ut. Den fulaste granen jag sett, var den som Ernst hade förra året..
    Jag fortsätter i Ånge, men det känns inte lika bra nu, när vi inte längre kan få köra 6 tim. Vi får bara köra till Bn numera 😣☹️

  2. I min ungdom hade vårt ’’bekantskapsgäng’’ en tradition att åka ut på lille jul med lite alkoholhaltiga drycker innanför västen och se ut den fulaste granen vi kunde ”låna” (vi lämnade alltid tillbaka den på trettondagen, dock oftast med lite mindre barr)… och det är minst lika svårt att hitta en riktigt ful som en riktigt vacker.
    God Jul på dig å tack för ännu ett år med en trevlig och intressant blogg.

  3. God Jul och tack för dina blogginlägg, hoppas att du fortsätter i samma anda. Det är intressant att läsa om en lokförares vedermödor även om du aldrig kommer så långt norrut som mina hemmamarker.

  4. Läser din blogg och trivs med det då min far jobbade på SJ. Dom svarta loken(EL) ger ett deprimerande intryck.

  5. Det är i alla fall en gran, såg en bild på Facebook där en person lyckas släppa hem en tall. Barr som barr kanske tanken var.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s