Falkenberg backar om ny taxa

Falkenbergs kommun håller på att tänka om när det gäller ortens industrispår. Tidigare har tekniska nämnden föreslagit en höjning per vagn som rullar på spåret, från tolv kronor till 685. Motiveringen till förslaget var att kommunen inte vill subventionera järnvägstrafiken utan kräver full täckning för sina underhållskostnader av spåret, som ligger på runt 400000 kronor om året. Efter det att mötesprotokollet blev offentligt och ärendet uppmärksammades, bland annat i den här bloggen, har protester uppstått. Ingen i tekniska nämnden kunde svara på hur taxorna för de uppskattningsvis tusen extra lastbilarna skulle se ut om järnvägstransporterna försvann. För inte var det väl tal om att subventionera lastbilstrafiken? Nu föreslår istället kommunstyrelsen en höjning till 200 kronor. “Avgiften utgår från den lagstiftning som gäller. Den första som innebar en höjning med flera hundra procent var en grov felräkning”, säger socialdemokraten Per Svensson till Hallands Nyheter. Beslut om ny taxa fattas av kommunfullmäktige. Avgiften ger bara 25 procents kostnadstäckning. Men detta är okej, anser politikerna. Man vill gärna kunna erbjuda kommunens företag möjligheten till miljövänliga transporter.

41984451_10217529167970415_8573236931679223808_n

5 thoughts on “Falkenberg backar om ny taxa

 1. Kommunen svar på trafiken som jag ser det.
  JVG kan vi belasta med spårkostnad
  Lastbil kan vi inte belasta med vägavgifter
  Hur gör vi för att hålla budget?
  Avskaffa JVG för det är en kostnad.
  Vägavgifter betalar alla utom utländska åkare, det är ingen kostnad för kommunen

 2. Underhållskostnader på 400.000 kronor om året för lite industrispår genom staden! Märkligt att järnvägsanläggningar ändå är så rostiga.

 3. Våra politiker bedrar oss blåögda svenskar så det står härliga till, inte bara på detta specifika område. Men just i Falkenbergsfallet, så är det ju lätt att verifiera att deras påstående om underhållskostnaden är fejk. Begär redovisning i detalj av kostnaden på 400.000:-, så får vi se vad som fysiskt gjorts. Ingenting, som har med spåret att göra!

  • 400 000 per/år hur mycket är kvar att investera i järnväg? Efter alla år utan underhåll.
   12kr/vagn uträknat tidigare på anläggningen, var har tidigare kommunpolitiker räknat fel?

 4. Ën sosse räknar fel. Lustigt samanträffande. Än mindre lustigt är hur de försökte lura till sig pengar i vanlig ordning.
  Hur ser de ”humanitära konstnaderna” ut för Falkenbergs kommun? Follow the money

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s