SJ vill köra Hässleholm-Göteborg

opgw7doydbf7enw3ywpmRegion Halland säger nej till Pågatågstrafik mellan Halmstad och Markaryd. Åtminstone i fem år till. Det beskedet lämnades igår. Ändå kan persontrafiken komma igång redan om ett drygt år. Men inte med Pågatåg, utan med SJ-tåg. SJ har nämligen arbetat fram ett förslag till tågtrafik Göteborg-Halmstad-Markaryd-Hässleholm som man presenterat för bland annat Region Skåne. Trafikupplägget bygger på två eller tre tågpar om dagen med Rc-lok och vagnar. På sikt kan loktågen komma att ersättas av motorvagnar, och då kan slutdestinationen istället bli Kristianstad. I det materiel som SJ presenterat skriver man att nordöstra Skåne och västra Blekinge är en mycket intressant region för bolaget. Den nya trafiken skulle fungera som ett kombinerat fjärr- och lokaltågssystem och därför bygger hela upplägget på att även berörda regioner hjälper till att finansiera projektet. SJ har uppskattat biljettintäkterna och räknat ut att det saknas 13,5 miljoner kronor om man kör två tågpar per vardag och 16,5 miljoner om man kör tre tågpar. I båda alternativen bygger beräkningen på Rc-lok och två vagnar. ”För att få trafiken till stånd krävs någon form av avtal mellan SJ och regionerna så att kostnadstäckning uppnås och överenskommelse om fördelning av risk och potentiellt högre biljettintäkter fördelas”, skriver SJ.

Bolaget har tagit fram en tänkbar tidtabell. SJ har tänkt sej avgångar från Göteborg 6.10, 12.10 och 17.10 med ankomst i Hässleholm 8.15, 14.15 och 19.15. Från Hässleholm föreslås avgångar 6.40, 12.40 och 16.42 med ankomster i Göteborg 8.50, 14.50 och 18.50. SJ skriver att trafiken kan komma igång till tågplan 2020, det vill säga i december 2019, eftersom man då räknar med att ha tillgång till de lok och vagnar som behövs. SJ har också utrett för- och nackdelar med att förlänga trafiken hela vägen till Malmö, men bedömer nyttan med detta som alltför begränsad. Förbindelserna till Göteborg från norra Skåne och västra Blekinge försämrades kraftigt när SJ för några år sedan valde att köra sina snabbtåg Malmö-Göteborg via Helsingborg. Den snabbaste förbindelsen Hässleholm-Göteborg tar idag tre timmar, men ofta ligger restiderna på fyra timmar. Blir den nya trafiken verklighet kommer det alltså inte att ta mer än drygt två timmar att nå Göteborg. Idag vänder Pågatågen från Hässleholm i Markaryd. Sträckan Markaryd-Halmstad saknar därför persontrafik och har blivit något av en felande länk.

Foto: Stefan Nilsson

Annonser

5 thoughts on “SJ vill köra Hässleholm-Göteborg

  1. Om nu tanken är motorvagnståg till Kristianstad i framtiden, kanske inte heller en förlängning till Karlskrona är helt otänkbar?
    Inte för att stjäla kunder från Öresundståg, men som en alternativ Kust-till-kust förbindelse från Göteborg.

    • Den sistnämnda sträckan mellan Kristianstad och Karlskrona kan du nog glömma eftersom det är så få mötesplatser på aktuell sträcka, speciellt mellan Karlshamn och Karlskrona. Men idén att köra tåg mellan Göteborg och Hässleholm gillar jag även om den föreslagna tidtabellen är riktigt usel då anslutning till och från Kristianstad och Blekinge inte föreligger. Idag ankommer Öresundståg från Blekinge på minuttal xx.42 och avgår mot Blekinge på minuttal xx.12. Så föreslagen tidtabell är riktigt usel. Visserligen finns det en möjlighet att ha anslutning till Pågatågen till och från Kristianstad och i Kristianstad i sin tur anslutning till Pågatågen till och från Karlshamn

      • Antar att det stora problemet är att hitta ett läge in och ut från Göteborgs C och att detta fått styra SJs tidtabellsförslag. Prio blir därför anslutningarna till och från Kristianstad i ett första läge.

  2. Hela upplägget är dött. Region Halland, Halmstad och Laholms kommuner vill inte. De vill ha entimmestrafik från början och det blir 2023. De är som små barn – får jag inte entimmestrafik, så skall det minsann inte bli något alls!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s