Swedtracs ägare gick i konkurs

dsc00829Swedtrac Trafiks majoritetsägare Settler Rail har gått i konkurs. Företaget Best Rail övertar Settlers ägande i Swedtrac. Best Rail var ett av tre bolag som förra året bildade Settler Rail. De två andra var Spårbyggarna och Settler AB. Det nya företaget fick snabbt problem, vilket den här bloggen tidigare har berättat om. Settler hade räknat med en omsättning runt 50 miljoner kronor, men den stannade vid drygt hälften. De tre ägarna kunde inte heller komma överens om den framtida inriktningen, vilket ledde till att Spårbyggarna i våras hoppade av. I somras ansökte Settler om rekonstruktion och fick denna beviljad. Trots detta blev konkursen förra veckan ett faktum.

Även Swedtrac hade ekonomiska bekymmer i somras. Transportstyrelsen upptäckte vid en revision att hela aktiekapitalet var förbrukat. ”Anledningen till att bolaget hamnat i denna situation med det egna kapitalet är i sig enkel men omfattande. Kort sagt tappade vi affärer motsvarande över 20 miljoner kronor på årsbas hösten 2017 vilket gjorde att vi tvingades till en hård besparingsplan. Den är nu genomför till stora delar och naturligtvis var det en tuff match. Både på det personliga planet men också ut i organisationen där många påverkades av effekterna från denna besparingsplan. Tyvärr hann vi inte korrigera detta under januari och februari 2018 vilket nu gjort att vi är där vi är”, säger Swedtracs VD och delägare Pär-Olof Malmgren.

Han berättar att situationen nu ljusnat. I juli gjorde företaget ett bra resultat, liksom i augusti och september. ”Jag är helt övertygad om att bolaget har en bra framtid. Även om konkurrensen blir tuffare så tror jag på vårt koncept: flexibla lösningar och korta beslutsprocesser. Vi ska utveckla det som vi är bra på och ständigt våga utmana oss. Vi ska inte heller vara främmande för nya flexibla tjänster eller att hitta partners som ger oss båda ett mervärde. Får vi arbeta med detta i fokus så kommer vi långt”, säger Malmgren, som bedömer att ägarbytet inte kommer att påverka Swedtrac, varken organisatoriskt eller operativt.

VD för konkursade Settler Rail var Patrik Grelsson – som också är mannen bakom Best Rail. Företaget ska enligt allabolag.se ”bedriva konsultverksamhet med inriktning mot järnväg samt uthyrning av personal till spårarbeten och därmed förenlig verksamhet”.

1 thought on “Swedtracs ägare gick i konkurs

  1. Har lite svårt att tro att Swedtrac finns kvar om ett halvår. Folk flyr från bolaget till alla möjliga konkurrenter och liknande och bolaget töms på nyckelpersonal. Känner till ett antal personer som bytt arbetsgivare eller håller på att byta som inte tror på en framtid inom Swedtrac.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s