Joakim ger en hjälpande app

Joakim Ewenson i Karlstad vill underlätta för sina lokförarkollegor. Nu lanserar han en nygammal app som heter ”Uppgift till förare”. Den finns som webbversion på utf.nu eller att ladda ned från Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=se.ewenson.utfv2). Med appen kan landets lokförare slippa en del av den ibland något bökiga hanteringen med linjeböcker. Risken för felräkning av bromsprocenten blir också minimal. ”Jag började skriva på själva grunden redan när jag gick som förarelev 2008, eftersom mycket av det som gäller bromsprocent och uträkning av största tillåtna hastighet, STH, är tämligen statiska data som mer än väl kan skötas utav en uträkning som alltid räknar på samma sätt istället för en människa som lätt gör fel vid inmatningen. Mest har det egentligen handlat om att automatisera rutinmässiga saker samtidigt som det varit ett bra tillfälle att utveckla mina egna kunskaper inom programmering”, säger appens skapare.

Programmet har laddats ned drygt 700 gånger via Google Play. Nu har Joakim gjort en uppdatering som han hoppas ska tilltala ännu fler kollegor. ”Den nuvarande versionen, 2.1.1, är den senaste och nyligen uppdaterade. Det fanns en antik variant från cirka 2009 tidigare som bland annat innehöll fel termer för bromstal istället för bromsprocent. Däremot är jag inte mycket till gränssnittsdesigner så det är ganska mycket standardkomponenter vilket gör att den kanske ser en smula utdaterad ut”. Joakim Ewenson hoppas kunna utveckla sin app ytterligare, bland annat med uppgifter om stax D och tabeller för bromskategori G. ”I dagsläget saknar jag kunskaper och data om detta, men med tiden har jag en tanke att ordna det, när tid och tillfälle ges”, säger Joakim.

Han tar gärna emot förslag och synpunkter på vad som kan förbättras i appen. STH per sträcka eller linjeavsnitt är ett sådant önskemål som dykt upp. STH för ett tåg kan variera av många anledningar, bland annat beroende på typ av dragfordon. ”Det kräver dock aktuell och uppdaterad data från Trafikverket som jag spontant inte tror existerar eller är allmänt tillgänglig idag. Något värt att undersöka framöver dock,” säger Joakim.

Image-2.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s