Döpta Mb-lok ska forsa fram

800px-Tännforsen_2010Green Cargo gör som bland annat TGOJ, Rush Rail och Hector Rail gjort tidigare: man döper sina lok. Det är de nya Mb-loken från rumänska Softronic som får namn. De två första exemplaren, som ankom till Sverige den 6 juli och just nu rullar i trafik runt Borlänge, kommer att heta Njupeskär och Tännforsen. Namnen är hämtade från olika svenska vattenfall. Även de övriga sex så kallade Transmontanaloken, som är beställda och som beräknas bli levererade om ungefär ett år, har fått namn:

Stora Sjöfallet (Jokkmokk)
Silverfallet (Skövde)
Stalpet (Aneby)
Älgafallet (Tanum/Halden)
Ristafallet (Undersåker)
Hallamölla (Tomelilla)

Njupeskär i Dalarna är med sina 93 meter Sveriges högsta vattenfall, medan Tännforsen (bilden) utanför Åre är det största. ”Valet att använda oss av vattenfallsnamn återkopplar på ett bra sätt till vår miljöprofil då vi till stor del använder oss av el från vattenkraft till våra lok. Vi har valt att de två första loken får namnen Njupeskär och Tännforsen då de har anknytning till regionen, som loken kommer trafikera”, säger Green Cargos HR- och kommunikationsdirektör Sohana Josefsson om Mb-loken 4001 och 4002.

Green Cargo utlyste tidigare i år en tävling bland de anställda, som fick lämna in förslag på namn. Idén att döpa loken med vattenfallsnamn kläcktes av en instruktionsförare i Nässjö. Han tyckte att vattenfallstemat kunde passa eftersom detta förmedlar skönhet, kraft och miljö – precis som de nya, sexaxliga loken.

37746560_10216950819711073_2113984784286875648_n

3 thoughts on “Döpta Mb-lok ska forsa fram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s