Populäraste jobbet: lokförare

39602938_10217300546775028_1332514209174388736_nJärnvägsbranschen plågas av den värsta lokförarbristen någonsin. Men bristen beror inte på ointresse för yrket. Tvärtom. Lokförare är den populäraste utbildningen inom yrkeshögskolan. Det visar statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH. Antalet behöriga sökande till de olika skolorna har ökat med nästan tusen personer på bara ett år. Totalt sökte 2808 personer de 330 platserna. Det innebär i genomsnitt drygt åtta sökande med behörighet per utbildningsplats. Tvåa på listan över populäraste utbildningar är den till tandsköterska, med 4,7 behöriga sökande per plats. Siffrorna avser 2017. ”Det är fantastiskt men inte förvånande att antalet sökande till YH-utbildningarna fortsätter att öka. Yrkeshögskolan är en utbildningsform som passar många, erbjuder mycket praktik och dessutom leder till jobb”, säger Peter Gustavsson Lidman vid MYH. Trots det stora söktrycket till lokförarutbildningen, så har utbildningen faktiskt varit ännu populärare. För tre år sedan gick det 13 sökande till varje utbildningsplats. Nästa år minskar antalet plaster till cirka 185, bristen till trots. MYH har avslagit  elva av 14 lokförarutbildningar. Yrkeshögskolan och branschen är oense om hur många lokförare det egentligen behövs, något som den här bloggen har rapporterat om i flera tidigare inlägg. Ett av de företag som fick avslag av MYH var MTR, som bland annat driver pendeltågstrafiken i Stockholm. MTR startar ändå en lokförarutbildning, som man finansierar helt på egen hand. Redan om ett par veckor drar utbildningen igång. 24 elever blir anställda av MTR och får lön under skoltiden. En liknande utbildning planeras att starta senare i vinter.

3 thoughts on “Populäraste jobbet: lokförare

 1. Lokförarbrist.
  Och facket ”skryter” med a tt de förhandlat fram en reallöneminskning (1,9% ökning med en inflation på 2%).
  När ska någon dra nytta av bristen?

  • Påpekade jag på arbetsplatsen när senaste branschavtalet skrevs.
   Seko slog sig för bröstet och skrek att arbetsgivaren fick inte med sig nånting!!
   Vad Seko fick med sig?
   Samma löneökning som märket trots att branschen skriker efter arbetskraft.

   Almega krävde i förhandlingarna att vi skulle jobba 3 helger av 5.
   Och istället för att från fackligt håll kräva 1,5/4 helger nöjde man sig med det som fanns och en löneförhöjning enligt ”märket”.
   Facken (Seko) satt med alla kort på handen på spårsidan och nöjde sig med smulor och ropade till medlemmarna att segern var total.

   Tror champagnekorkarna smällde högst hos Almega den natten när avtalet skrevs.
   Räkna inte med att Almega är lika snälla när vindarna vänder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s