Cirkus Krösatåg

DSC_2244Krösatågsupphandlingen i södra Sverige har utvecklat sej till rena cirkusföreställningen. Jönköpings Länstrafik, JLT, och de andra trafikhuvudmännen har genomfört en direktupphandling och nu beslutat tilldela Tågkompaniet ett övergångskontrakt på 1-4 år. Transdev överklagade som bekant hela den ursprungliga upphandlingen som blev klar i december, med Tågkompaniet som vinnare, och fick också rätt i Förvaltningsrätten, som slog fast att hela processen måste göras om. Detta beslut har dock överklagats av JLT och de andra länstrafikbolagen som begärt prövningstillstånd i Kammarrätten. Besked om detta prövningstillstånd väntas inte komma förrän tidigast i augusti eller kanske så sent som i september. Parallellt med denna process har JLT genomfört en direktupphandling – men inte med den nuvarande operatören. Utan med Tågkompaniet. Något Transdev naturligtvis skarpt ifrågasätter. Nu är det istället de som överklagar. Företaget har lämnat in en begäran om överprövning till Förvaltningsrätten i Jönköping. Transdev har omfattande synpunkter på hanteringen, genomförandet och utvärderingen av direktupphandlingen. JLTs tågchef Charlie Drab säger så här om den uppkomna situationen: ”Beställarna har genomfört en direktupphandling av trafiken för att säkerställa att driften av Krösatågen ska fungera bortom 8 december då nuvarande operatörsavtal löper ut. Beställarna är också eniga om att Krösatågen framgent ska vara ett gemensamt system och inte två system som det är idag. Den genomförda direktupphandlingen tar höjd för både driften av Krösatågen men även skapa bättre möjligheter att kunna samordna resurserna inom Krösatågen i ett gemensamt avtal. Direktupphandlingen har två utfallsmöjligheter, antingen att beställarna får rätt i Kammarrätten och det gällande tilldelningsbeslutet från december 2017 gäller och det då blir en kort direktupphandling och ordinarie avtal tar vid. Alternativt att beställarna får göra om upphandlingen och då rullar direktupphandlingen på i samma takt som den gör i nuläget i Krösa Original, det vill säga i upp till 4 år”.

Annonser

7 thoughts on “Cirkus Krösatåg

  1. Ja käre värld vad är det för fel på dessa länshuvudmän? Lägg ner dessa och inrätta en gemensam huvudman för hela landet med ett gemensamt taxesystem. Som det är idag är det alldeles för mycket revirpinkande vilket leder till krångligare resor för dem bolagen de facto är till för – kunderna. Att hitta och förstå priser som gäller för de olika länsbolagen är rena djungeln. För att inte tala om när en resa som passerar en eller flera länsgränser skall göras. Snudd på hopplöst att förstå.

    • Vad säger att en central myndighet i Stockholm, Borlänge eller någon annan stad skulle veta bättre vad Vadstena, Luleå eller Växjö behöver för kollektivtrafik? När Sverige provade på detta senast var det inte precis så att lokal- och regional trafik blomstrade.

      Att hitta priser har nog aldrig varit enklare än vad det är idag.

  2. Alla dessa överklaganden är en följd av EU-anslutningen. Syftet med EU’s upphandlingslagar är inte, som många tror, att upphandlingarna ska bli så bra som möjligt, utan att skydda enskilda företag. Överklagandena och de problem som de medför, kommer bara att leda att stat och landsting slutar med att ha många små upphandlingar, och tvingas att istället ha få stora, vilket kanske är bra för de bolagsjättar som springer i EU’s korridorer.

    • Även utan EU-medlemskap skulle Sverige haft upphandlingsregler. Alternativet, att ha som förut, skulle inte vara ett dugg bättre.

  3. Det verkar ganska solklart vilka som är lindansarna (slak lina) och clownerna på cirkus krösa! Den stora frågan är vem som blir cirkusdirektör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s