Här rullar Sveriges äldsta vagnar

11188232_10206573587007738_2608716941393538295_n
Gamla lok kan vara facinerande. Det rullar en hel del veteraner längs de svenska järnvägarna. Men hur ser det ut på vagnsidan? Vilken godsvagn är exempelvis den äldsta som fortfarande används i kommersiell trafik? Enligt Green Cargos vagnavdelning, som luskat lite i ämnet, borde det vara ABBs tungtransportvagn med litterat Uaai-y. Den är byggd redan 1955 och är således 63 år gammal. Denna vagn används dock relativt sällan. En vagntyp som däremot rullar i trafik nästan dagligen är de så kallade Hios-u, som är ombyggda Gs och Gbs. Vagnarna ägs av Rittgård Trading, men används av Södra Cell för massatransporter Värö-Varberg. Tågen körs av Green Cargo. Vagnarna är annorlunda på det sättet att vissa av dem helt saknar broms. Bromssystemet har monterats bort, allt för att minimera kostnaderna för drift och underhåll. På vagnarna sitter små elmotorer. När vagnarna ska lastas och lossas så ansluter Södras personal en kärra med batterier och kan hissa upp vagnssidorna, som består av en stålram med presenningar. Flera av dessa vagnar härstammar från 1956. Lika gamla är de vagnar som rullar på ett annat ställe i Halland, nämligen i det så kallade sandtåget som går mellan Halmstad och Limmared. Ugkkpp är även de ombyggda, vilket skedde runt 1991. En annan vagntyp som också är byggd på 1950-talet är en variant av Rs. De första exemplaren byggdes redan 1959, och har runda och inte platta stolpar. Vagnen heter Rs-l, men är bara märkt Rs. Dessa vagnar har bland annat använts för att frakta malmvagnsundereden från Malmö till Kiruna, men rullar idag lite överallt.

Om ni undrar vad de olika bokstäverna betyder i vagnslitterat, så kommer här en liten förklaring. Vagnarna har ett huvudlittera som skrivs ut med stor bokstav och underlittera som skrivs ut med små bokstäver.

U: Specialvagnar.
aa: 6 axlar eller flera.
i: Nedsänkt lastyta för tunga föremål.
y: Skiljebokstav.
g: Avsedd för spannmål.
kk: 2-3 axlig vagn, lastgräns upp till 25 ton, 4-axlig vagn, lastgräns upp till 50 ton eller 6-axlig vagn, lastgräns upp till 60 ton.
pp: försedd med reglerbar tyngdkraftlossning eller störtlossning, lågt placerad tömningsöppning.
H: Slutna vagnar.
i: Öppningsbara sidoväggar.
o: 2 axlar, lastytelängd mindre än 12 meter.
s: Godkänd för 100 km/h.
u: Skiljebokstav.
R: Flatvagn med boggie.
s: Godkänd för 100 km/h.
l: Skiljebokstav.

FB_IMG_1527259639028

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s