Museiförening återlämnar tillstånd

27337156_10215601439138399_8346018738883913459_nSkåne-Smålands Jernvägsmuseiförening, SSJF, har återlämnat sitt trafiktillstånd. Beslutet kommer efter en revision gjord av Transportstyrelsen förra veckan. Föreningen tvingas nu ställa in all planerad körning. Även systerföreningen i Kristianstad drabbas, eftersom man delar trafiktillstånd med SSJF. Föreningens ordförande Per Sandgren är uppriktig när han berättar om bakgrunden till det tråkiga beslutet. ”Transportstyrelsen anmärkte bland annat på att vi har dålig ordning på våra kompletterande intyg, saknade faktainsamlare och hade missat några EU-regler. Men vi fick också beröm för att vi var så öppna och ärliga, vilket tydligen inte alla föreningar är’’. SSJF kommer nu inte att kunna köra åt Svenska Järnvägsklubben i maj, till Ängelholm i juni eller under Strömsnäsfestivalen och Markaryds marknad. Dessutom ställs all sommartrafik in. När det gäller Museiföreningen Östra Skånes Järnvägar, ÖSJ, drabbas trafiken till Fjälkinge marknad i maj och sommartrafiken till Åhus. Även resan till Ängelholm i juni är i farozonen samt en del längre resor som planerats äga rum under sommaren och hösten. I fallet SSJF så har föreningen ytterligare ett problem, nämligen att få ihop en styrelse. ”Vi måste gå ut till och förklara allvaret. Vill vi ha trafik så måste medlemmarna ställa upp’’, säger Per Sandgren. SSJF tänker nu åtgärda bristerna i tillståndet i lugn och ro och sedan ansöka om ett nytt. En framtida lösning kan bli att man köper in tjänsten som trafiksäkerhetschef.

4 thoughts on “Museiförening återlämnar tillstånd

  1. Ska man tolka det hela som så att föreningen insett sina brister å lämnat tillbaka tillståndet eller drog transportstyrelsen in tillståndet?
    Tråkigt är det iallafall och nu får väl SJK:s rese avdelning en nöt å knäcka.

  2. Det var samma hos oss i Falun. Vi hade dålig koll på interna revisioner, riskbedömningar och uppdaterade rutiner. Vi fick samma ultimatum och lämnade då tillbaks tillståndet för något år sedan. Skälet till att det händer nu är att alla järnvägsföretag som fortfarande har ett ’särskilt tillstånd’ måste förnya det till licens och säkerhetsintyg A och B. Transportstyrelsen gör revisioner talar om vad som fattas för att uppdatera och hos vissa av våra föreningar så går det inte längre. Vi kommer nog se fler framöver som tvingas göra samma sak.

  3. Pingback: Sista vagnen kan bli en rälsbuss | I huvudet på en lokförare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s