Väskan fick åka ensam

aaaDanska är inte det lättaste språket att förstå. Det vet jag av egen erfarenhet. När jag jobbade på SJ löste vi alltid av de danska förarna på Malmö C, för att sedan köra tåget vidare mot Karlskrona, Kalmar eller Göteborg. Det åligger föraren som blir avlöst att briefa sin kollega om läget. I Malmö brukade danskarna babbla på om allt möjligt. Ett och annat ord snappade man förstås upp, men allt som oftast var sammanhanget helt obegripligt. Även för mej, som nästan är skåning. Den Vimsige hävdade en gång att det var lättare att förstå polska än danska. För en gång skull hade han kanske lite rätt. Själv tröttnade jag efter ett tag på att säga ”va?” tio gånger på en minut, och la mej istället till med ”jää, jää”. Det brukade fungera bättre. Men ibland tittade danskarna konstigt och frågade ”jää?” med rynkad panna. Då fick jag snabbt slänga in ett ”naj, naj”. Då blev dansken nöjd. Och jag också. Tåget kunde avgå som planerat. Naturligtvis ska inte ett avbyte gå till på detta sätt, men som i så många andra fall är verkligheten inte alltid så glasklar som den beskrivs i föreskrifterna. I mitt fall är synderna dessutom tio år gamla, så brottet får nog betraktas som preskriberat.

Fullt lika länge sedan är det inte som ett järnvägsföretag med internationell trafik kom på den briljanta idén att skicka några övertaliga danska förare till Sverige. Till mörkaste Norrland dessutom. Där hade företaget just tagit över en del nya upplägg. I Danmark hade planerna med biltåg från Padborg spruckit och körningarna åt TX Logistik helt försvunnit. Så nu fanns det en och annan gubbe för mycket. Danskarna hade kompetens att köra i Sverige, så det skulle väl inte vara några problem att skicka dem dit? Nej, det hade det nog inte varit om det nu inte vore för att danskarna var lite väl… danska. För den ene dansken blev tillvaron i Sverige inte så långvarig. En dag när han stod på flygplatsen och skulle åka tillbaka, så ringde hans chef och bad honom stanna hemma. Kollegorna i norr hade slagit larm. Dansken var en synnerligen trevlig prick. Och duktig förare. Men han gick inte att förstå. Vilket naturligtvis inte är så bra när det handlar om säkerhetstjänst. Tyvärr för vår danske vän, så hade han redan hunnit checka in sin väska på flygplatsen, så den fick en åktur till Norrland, men inte han. ”Lort”, tänkte dansken. De svenska kollegorna funderar fortfarande över ”halvfjerdsindstyve”.

5 thoughts on “Väskan fick åka ensam

  1. Har registrert at en fører i det ikke nevnte foretak som tidligere har publisert bilder fra Danmark og sørover, nå har fotografert på strekningen Luleå – Kiruna. Antar at denne karen har hatt mer enn to turer og dermed ikke er den som omtales i denne saken….

  2. Det er sørgeligt at selvom du har arbejdet med danske lkf, ikke forstår os. Måske skulle du en tur på skolebænken og studere igen, for 99,9 % af mine svenske kollegaer forstår da dansk, når vi taler med dem. (Desuden er din historie ikke sand. Ham blev ikke sendt hjem da de ikke forstod ham, men af en helt anden grund, så tjek nu dine fakta før du skriver noget, som
    faktisk er løgn.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s