Markus fall var fel i dubbla led

storFör en månad sedan kunde den här bloggen berätta om Markus Brorsson från Vaggeryd. I samband med att han ansökte om lokförarbevis, så fick han en kopia av en helt annan persons läkarutlåtande skickat till sej. Där kunde han läsa om dennes hjärtproblem. ”Sånt här ska ju bara inte få hända. Man undrar ju vad Transportstyrelsen egentligen håller på med”, sa en smått chockad Markus Brorsson. Transportstyrelsen förklarar nu det inträffande. Det är den mänskliga faktorn som felat. I dubbla led dessutom. ”Det har dels blivit fel vid registreringen av ärendet, och dels vid själva handläggningen”, uppger Transportstyrelsen. Frågan är hur detta kan hända? Hur så känsliga uppgifter kan komma på drift? Emma Bengtsson, sektionschef på Transportstyrelsen, säger så här: ”Vid registreringen av ärendet hos registraturen, de som registrerar alla inkomna handlingar, har det skett en förväxling mellan två olika mejl i överflyttningen från Outlook till diarieföringssystemet. Vid handläggning av ärendet har det brustit på så sätt att handläggaren inte har uppmärksammat att en annan persons läkarutlåtande fanns registrerat i ärendet”.

Bara några dagar efter inlägget om Markus Brorsson fick han ett nytt samtal från Transportstyrelsen. Handläggaren ville att han skulle skicka in sitt läkarutlåtande – igen. Det första hade ”kommit bort”. Markus ombads också att skicka in det läkarintyg som han fått av misstag och som rörde en person i Sundsvallstrakten. Transportstyrelsen hade slarvat bort det också. Men haveriet till trots: Markus Brorssons fall kan förhoppningsvis leda till att liknande misstag undviks i framtiden. ”Vi har ett system för att rapportera avvikelser, där denna händelse kommer att rapporteras både från registratur och från handläggande sektion. Avvikelser som rapporterats följs upp för att identifiera eventuella åtgärder”, berättar Emma Bengtsson.

Idag har Markus Brorsson fått sitt lokförarbevis. På den här länken finner ni det första inlägget om honom: https://lokforaren.wordpress.com/2018/02/24/markus-fick-annans-lakarutlatande/

2 tankar på “Markus fall var fel i dubbla led

  1. En annan fråga att ställa sig. Varför väntar TS en månad från erhållen betalning tills det att man tittar på ansökan om dispens?

  2. Ska vi gissa på att Transportstyrelsens utredning av avvikelsen kommer fram till att avdelningen som hanterar lokförarbevisen är både underbemannade och underfinansierade samt att lämplig åtgärd blir en väl tilltagen höjning av beviset?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s