Markus fick annans läkardom

storMarkus Brorsson, 25, från Vaggeryd är snart klar med sin lokförarutbildning. För några veckor sedan ansökte han därför hos Transportstyrelsen om lokförarbevis. Häromdagen fick han svar – och en kopia på ett läkarutlåtande som tillhör en helt annan person, nämligen en man i 20-årsåldern från Sundsvall. Där kunde Markus läsa om dennes hjärtfel och varför han inte uppfyller de medicinska hälsokraven för lokförare. ”Sånt här ska ju inte bara få hända. Man undrar ju vad Transportstyrelsen egentligen håller på med,” säger Markus Brorsson till bloggen. Han pluggar just nu till lokförare hos Protrain i Mjölby och är inne på sin sista praktikperiod. Den tillbringar han hos Transdev i Nässjö, där han kör Krösatåg. Den 16 mars är det examensdags. ”Jag trivs jättebra med jobbet. Jag gillar variationen både vad det gäller tider och sträckor. Inom persontrafiken möter man så många olika typer av människor. Man vet aldrig hur dagen ska bli. Det är alltid intressant att gå till jobbet”, säger Markus Brorsson.

I januari bestämde sej Markus för att ansöka om sitt lokförarbevis och gick in på Transportstyrelsens hemsida. Där finns ett webbformulär för en digital ansökan. Men denna funktion fungerar väldigt dåligt, enligt Markus. I Crome går det inte alls, medan det i Edge och Explorer verkar fungera. ”Men det gör det inte. Det ser ut som om man har fått iväg sin ansökan, men det har man inte. Sedan går man och väntar på ett svar som aldrig kommer”. Efter några veckor utan respons fattade Markus Brorsson misstankar och mejlade istället sin ansökan med bifogat läkarutlåtande till Transportstyrelsen. ”Jag fick svar den 20 februari att jag behövde en särskild bedömning. Jaha? Jag bläddrade genom papperna där på kvällen och blev allmänt stressad över detta. Jag var nog alldeles för trött, eftersom jag först dagen därpå insåg vad som hänt. Jag visade min mor papperna och det var faktiskt hon som upptäckte att det stod fel namn på läkarutlåtandet. Då blev jag riktigt irriterad, sånt ska ju inte få hända bara”.

Markus ringde till handläggaren på Transportstyrelsen och frågade vad som stod på, och fick då veta att ”något nog hade blivit fel”. Han mejlade åter sitt läkarutlåtande och några timmar senare ringde handläggaren tillbaka och berättade att hon hittat det utlåtande som Markus skickat in första gången och att lokförarbeviset nu var beviljat. Precis som många andra lokförare är Markus kritisk till hela situationen med lokförarbeviset och den årliga så kallade registerhållningsavgiften. Ungefär 5600 personer betalar varje år en avgift för sitt lokförarbevis. För 2018 är avgiften satt till 500 kronor. Det betyder att Transportstyrelsen får in nästan tre miljoner kronor. Dessa pengar ska bland annat täcka kostnader för administrering av lokförarbeviset. ”Den här saken borde verkligen diskuteras mer. Transportstyrelsen har noll koll”, säger Markus Brorsson.

Den här bloggen har tidigare berättat i flera inlägg om kollegor som beslutat driva frågan vidare om det, som de anser, påtvingade och onödiga lokförarbeviset. När fakturan för 2017 damp ned i brevlådan för ett år sedan, så valde en lokförare att agera. Men inte genom att överklaga räkningen, utan genom att bestrida den. Idag, ett år senare, har han fortfarande inte behövt betala avgiften. Detta har lett till att allt fler lokförare har valt att agera på samma sätt. ”Att överklaga är meningslöst. Förvaltningsrätten konstaterar då att Transportstyrelsen har rätt att ta ut avgift för sina tjänster, så den fällan ska man inte gå i. Jag bestred istället fakturan förra året. Utfallet blev intressant, Transportstyrelsen förstod inte skillnaden mellan ett överklagande och ett bestridande, och skickade per automatik ärendet vidare till Förvaltningsrätten. Efter lite skriftväxling avskrev Förvaltningsrätten ärendet efter nio månaders handläggning, då de konstaterade att jag inte hade överklagat. De ansåg att det var upp till Transportstyrelsen själv att ta ställning till bestridandet. Därefter blev det tyst, och någon faktura för 2017 har jag inte betalt. Var lite nyfiken på om de skulle fakturera mig 1000 kronor nu, men icke så. 500 kronor även i år. Att bestrida tycks alltså vara en framkomlig väg”, skriver lokförarkollegan.

Bloggen har ställt frågor till Transportstyrelsen, både när det gäller Markus Brorssons fall och när det gäller lokförare som bestrider avgiften för lokförarbeviset, och återkommer i ärendet.

Annons

11 tankar på “Markus fick annans läkardom

  1. Jag fick den 4/1 ett brev ”Angående ditt lokförarbevis” med bl a:

    ”(…) Du har inte skickat in något läkarutlåtande från din senaste fullständiga regelbundna hälsokontroll och Transportstyrelsen övervägar därför att inleda en process för att återkalla ditt lokförarbevis. Du ska senast skicka in ett läkarutlåtande den 22/1”

    Påpekade då att min senaste periodiska undersökning var den 13 maj 2016 och att de hade bekräftade för mig att de hade fått pappret kort därefter.
    Fick till svar: ”Ser att du har alldeles rätt, det finns redan en registrerad hälsokontroll. Får därför be om ursäkt och du behöver inte inkomma med fler handlingar utan ärendet avslutas!”

    Inte långt därefter dumpade ett nytt brev ner i min brevlåda (19/1), från en annan handläggare, med exakt samma text plus en rad till: ”Vi ser att du anmält ditt kort förlorat, så snart din hälsokontroll är uppdaterad kan vi beställa ett nytt kort till dig”.

    Jag hade varken förlorat mitt kort eller anmält det förlorat utan det låg kvar i jobb-ryggsäcken. Fick återigen ta kontakt med Transportstyrelsen och krävde en förklaring vad de håller på med.

    Svaret:
    Det som nu har blivit fel är att vi har skrivit in fel data i vårt system, så kan därför med all säkerhet säga att det har inget med it-händelsen.
    Anledningen är att vi har tre årsintervall fram till man har fyllt 55 år och därefter är det kontroll årligen.
    Vi ber verkligen om ursäkt för att vi har skapat en olägenhet för dig och vi har redan rättat till i systemet samt ärendet som du fått skickat till dig () avslutas med detta mejl.
    Förtydligande gällande förarbeviset är också korrigerat.

    Jag fyllde 50 i december men det är ju långt från 55-års-gränsen där det blir en förändring. Och hur kan mitt kort bara bli registrerat förlorat?

  2. Vilken utomordentligt dålig kanslisvenska och bristfällig myndighetsutövning. Transportstyrelsen är tillsynsmyndighet för järnvägstrafiken men vilken är Transportstyrelsens tillsynsmyndighet?

  3. Det är illa med fler myndigheter. Transportstyrelsen svarar sporadiskt på ställda frågor. Har en liten jordbruksrörelse vid sidan om lokförarjobb. Kommer där i kontakt med länsstyrelse och jordbruksverk.
    Kan berätta att det är minst lika illa där som på transportstyrelsen.
    It-system som inte alls fungerar, fulla med buggar, och när man väll fått in det man vill den vägen. Så får man ringa och tjata för att få besked. Saker som ska bli klara på månader, dras ut på (i mitt fall) 2 år. Trotts att dom fått in allt dom ska.
    Angående lokförarkortet så är jag förvånad att inte svenska politiker säger stopp till sådana EU-byråkratiska vansinnigheter.

  4. Tyvärr finns det väl inga ”EU-byråkratiska vansinnigheter” som svenska politiker säger stopp till tvärs om! Man har ju gång på gång visat sig vara bäst i klassen på att införa allt som hittats på i Bryssel. Ett exempel -För inte så många år sedan fick ju flertalet skolkök i Sverige byggas om till höga kostnader för kommunerna då något EU direktiv påbjöd att det måste finnas slussar mellan kök och varuintag likaså mellan kök och matsal! Tror säkert att Sverige redan innan hade en av EUs högsta standard på sina skolkök men vad hjälpte det? Svenska myndigheter såg till att kommunerna skyndsamt byggde om….
    Kan tänka mig att det är precis lika dant vad gäller lokförarbevisen. Skulle vara intressant om någon språkkunnig läsare som exempelvis semestrar i Spanien eller Grekland kunde be någon lokförare där att visa sitt förarbevis!

    • Bäst och bäst, finns flera exempel på där EU fått hota med ”böter” för att Sverige ska införa olika EU-direktiv. Sedan ska man komma ihåg att långt ifrån allt som skylls på EU är EUs fel.

  5. Har kollat med en kompis som är chef hos tyska Die Bahn: där har alla lokförarbevis. ALLA lokförare inom EU måste ha ett lokförarbevis senast i slutet av 2018 (enl honom)

    • De enda som tittat på mitt är instruktörer från min arbetsgivare vid uppföljning! Om det nu är så att man måste ha detta bevis kunde det väl åtminstonde utformas som körkorten så att det även duger som ID handling!

      • Har kollat med min kompis igen. Även i Tyskland tar den berörda myndigheten ut en avgift för lokförarbevisen som där heter Europäischer Eisenbahnfahrzeugführerschein :-))) Och där tar de hela 150 Euro (vilket DB betalar för sina lokförare). Så vi kanske har tur ändå…

  6. Retorisk fråga, men vad är det för folk som arbetar inom Transportstyrelsen egentligen??
    Men har man en myndighet som kan röja uppgifter precis hur som helst, varför inte spöka till det med precis allt annat också.
    Myndighetsförtroende: Fet nolla!

  7. Pingback: Markus fall var fel i dubbla led | I huvudet på en lokförare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s