Hector sågar norsk myndighet

pic_142I november kunde den här bloggen berätta att Statens Jernbanetilsyn hotade att dra in Hector Rails trafiktillstånd i Norge. Även om stormen inte helt blåst över så har Hector nu åtgärdat de allvarligaste bristerna och tågen kan fortsätta att rulla. Nu är det istället Hector Rail som kontrar och går på offensiven och ifrågasätter hur den norska myndigheten har agerat i samband med tillsynen av Hector Rail. Järnvägsföretaget skriver att man fick en första frist till 17 november och att man svarade den 16e. Den 22 november fick man plötsligt veta att fristen var framflyttad till den 5 december. ”Detta finner vi anmärkningsvärt. En förklaring till den flyttade fristen hade varit på sin plats”, skriver Hector Rail. SJT förstår inte kritiken, utan menar tvärtom att förlängningen borde ha var en fördel för Hector. Järnvägsföretaget undrar också varför man först den 11 december fick svar från SJT att man tagit emot Hector Rails svar i ett så allvarligt ärende som hot om indraget tillstånd. ”Vi trodde att saken skulle behandlas raskt och effektivt”, skriver Hector. SJT menar att man agerat så snabbt man kunnat, med tanke på myndighetens resurser och den allvarliga sanktion som ett tillbakakallande av säkerhetscertifikatet trots allt är. När det gäller frist nummer två, som var satt till 18 december, och där Hector svarade den 16 december, har man fortfarande inte fått svar. Frist nummer tre gick ut den 15 januari och Hector svarade den 14e. Inte heller här har Hector Rail fått någon respons från Jernbanetilsynen. ”Vi anser att informationen från SJT när det gäller vad som sker rörande revisionen har varit under all kritik och handläggningstiden har dragit ut på tiden alldeles för länge, med tanke på det allvarliga varsel som ni har gett oss. Vi är medvetna om att det har varit jul- och nyårshelger, men vi anser ändå att SJT har en skyldighet att informera oss om hur processen fortlöper då sakbehandlingen drar ut så mycket på tiden”, skriver Hector Rail.

2 thoughts on “Hector sågar norsk myndighet

 1. Jernbanetilsynet har nu svarat Hector Rail och för ovanlighetens skull verkar SJT erkänna att man varit inte varit på tårna..
  ”Vi har forståelse for at Hector i en situasjon der de har et uavklart varsel om tilbakekall har behov for en avklaring, men vi anser ikke at en raskere avklaring hadde vært forsvarlig med de ressursene vi råder over.”, skriver SJT beträffande ett sent svar.
  ”Vi sendte vårt svar på dette brevet 19.01.2017. På grunn av ressurssituasjonen ble ikke svaret
  sendt innen de frister forvaltningsloven setter. Dere skulle ha fått et foreløpig svar om
  saksbehandlingstiden. Vi beklager at det ikke ble sendt.”.skriver SJT angående en senare tidsutdräkt.
  Ett referat av SJT;s svar finns i norska Postvogna:
  https://jernbane.net/phorum/read.php?8,329254,page=2
  Scrolla längst ner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s