Ett tåg kommer lastat med minnen

25105469_707330329476529_210045666_nOnsdagen den 5 juli 2017: Godståg 14002 på väg mot Karlshamn passerar mellan Sölvesborg och Sandbäck. I bakgrunden skymtar Ryssberget, som markerar gränsen mellan Skåne och Blekinge. Det är kväll och solen är på väg ned bakom berget. Det är sommar och fortfarande varmt och skönt i luften. Tågets slutstaion råkar vara lokförarens hemstad. Föraren har lite småbråttom. När han stannat med tåget och ställt av loket så skyndar han sej iväg. Hans egen Kära hustru väntar utanför stationen. Färden går till stadens bästa kebabrestaurang. Lokföraren, som också bloggar lite då och då, har lovat att bjuda på middag innan han går till sitt hotell och kryper ned i den nybäddade sängen. Det är en muta. Han har nämligen lite dåligt samvete över att jobba extra under sin semester. Vän av ordning undrar kanske varför lokföraren inte sover i sitt eget hem, och det är förstås en högst berättigad frågeställning. Svaret är att bostaden ligger några kilometer bort och lokförarens bil står parkerad i Älmhult, där tjänstgöringen påbörjats några timmar tidigare. Lokföraren beställer en kebab i bröd med vitlökssås. Hans äkta hälft väljer en kebabsallad, minus majs men plus ost. Båda dricker Cola Light. Ska vi vara riktigt ärliga så borde nog också lokföraren ha satsat på det gröna alternativet. Vilket han inser när tallriken är tom och kebaben uppäten.

Det blir en romantisk promenad genom staden i den ljumma kvällen. Alice och Mimmi är förstås också med. Alice har gått rundan tusen gånger tidigare. Över Mieån, längs gågatorna till Rosenkällan, genom hamnen och upp längs Ågatan. Men för Mimmi är det första gången hon traskar runt i den lilla staden. Hon har bara bott hos sin nya familj i en månad och alla lukterna är nya och okända och kanske lite skrämmande. Lokföraren kysser sin älskade farväl, kliver in på hotellet och sätter väckarklockan på 03.15. Några timmar senare hämtar han ut sin frukostpåse i kylskåpet bakom receptionen. Han promenerar till stationen. Det är en ljuvlig morgon. Det håller redan på att bli ljust ute. Fåglarna kvittrar och sjunger så fint för den ännu lite yrvakne lokföraren. Några timmar senare lämnar han över Rc4 1255 och elva lastade gasolvagnar till en avlösande kollega i Älmhult.

Exakt fem månader och fem dagar senare dimper det ned en bild i lokförarens mejlkorg. Det råkar vara samma bild som illustrerar det här blogginlägget. Lokföraren tittar på bilden och häpnar över hur mycket han minns av just den dagen. Han bekymrar sej också lite över hur hans minne fungerar. Eller inte fungerar. Han kan inte ens komma ihåg vad han åt till frukost igår. Han glömmer vilka dagar som hans två killar ska ha sina gympakläder med till skolan. Han kan inte minnas om han ringde glasmästaren i förmiddags för att fråga om takfönstret eller om han bara tänkte att han skulle göra det? Lokföraren känner sej smått senil och kan bara skratta åt eländet. Han minns den sommar som flytt och längtar intensivt efter nästa. En bild kan onekligen säga mycket mer än tusen ord. Det som också är lite komiskt i sammanhanget är att lokföraren senare idag, precis som den där soliga dagen i juli, ska köra gasoltåget till och från Karlshamn. Då som nu handlar det om extrajobb, då som nu är han ledig resten av månaden när uppdraget är slutfört. Sämre kan man onekligen ha det, vintern, regnet och mörkret till trots.

Foto: Felix Hubertsson

2 thoughts on “Ett tåg kommer lastat med minnen

  1. När jag hade min senaste Lokförarelev med mig så pratade vi om att inte ta med sig jobbet hem. Jag är sån att när jag går ut genom dörren från jobbet så har jag i princip glömt bort vad jag gjort samma dag.

    Ett bevis på det var när vi skulle bli avbytta. Vi lämnar tåget och går upp till personalrummet, en promenad på 5min. Avbytare förare frågar vilket fordon (nr) vi kört. Redan där tröt mitt minne, han bara tittade på mig,sen gick han. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s