Arrivas plan: fredagsmys från 23.59

DSC_1322Det blåser upp till strid inom Pågatågen i södra Sverige. Arriva vill göra flera förändringar i kollektivavtalet i samband med tidtabellsskiftet i december. När fackförbunden ST och Seko sa nej till ytterligare avsteg, så kommer nu istället det lokala grundavtalet att gälla fullt ut. Men Arriva gör en helt ny tolkning av detta avtal. Man hävdar att man har rätt att införa obetalda raster på hemstation i upp till tre timmar. Dessutom menar Arriva att personalen ska kunna arbeta till 23.59 innan fridag under förutsättning att man betalar ut ett så kallat fridagstillägg. Det kan med andra ord bli ett rejält förskjutet fredagsmys. Seko och ST har båda sagt nej till detta, trots diverse förtäckta hot. Istället ligger bollen i Stockholm, på central nivå. ”Nu väntar vi på att processen har sin gång. Är det så att ingen lösning har skett innan turerna rullar igång så kommer vi att arbeta efter dem. Vi har ingen möjlighet att stoppa dem bara för att vi är oense. Sen kan det bli dyrt för företaget om vi senare får rätt men det är en annan fråga”, skriver Seko på sin hemsida för Pågatågen.

När Seko och Almega i våras tecknade ett nytt, treårigt kollektivavtal, var Pågatågs- och Krösatågsupphandlingarna skyddade. De lokala avtalen skulle inte kunna försämras vid eventuella operatörsbyten. Trots detta flaggade Arriva redan för ett år sedan, före Skånetrafikens tilldelningsbeslut, att man hade för avsikt att omförhandla det lokala kollektivavtalet om det blev så att man fick behålla Pågatågstrafiken. Man föreslog flera avsteg och presenterade ett paket för facken som ”inte var förhandlingsbart”. Varken ST eller Seko var nöjda med det upplägg som rått under T17 och kunde därför inte gå med på ytterligare avsteg. ”Det är olyckligt att det lokala avtalet är så otydligt att det öppnar för tolkning. Jag hoppas verkligen att facken lyckas bra i de centrala förhandlingarna som väntar”, säger en lokförarkollega som bloggen talat med.

Två frågor som Arriva drivit stenhårt, och konsekvent vägrar backa ifrån, är de som gäller rast på hemstation samt den överenskommelse som reglerar när lokförare och tågvärdar kan sluta och börja i samband med en fridag. Anledningen till att man redan i ett tidigt skede gick ut med dessa krav, var att man snabbt ville kunna komma överens om de nya avstegen i det lokala avtalet och därmed lägga ett så lågt anbud som möjligt i Pågatågsupphandlingen. Arriva fick också nytt förtroende att fortsätta köra tågen, som numera omfattar trafik i såväl Blekinge som Småland och Halland – men något nytt avtal blev det aldrig. Flera frågor har stötts och blötts i ett års tid och nu står parterna vid vägs ände.

Lokförarkollegorna på Arriva är oroliga över utvecklingen. ”Vi har alltid kunnat säga nej till detta att börja tidigt efter fridag, eller sluta sent inför den, men nu tolkar Arriva det som att de kan tvinga oss att börja när som helst efter ledig dag så länge de betalar fridagstillägg. Inget schemaval erbjuds heller inför T18 så alla får gå på viklista och vara beredda att jobba alla tider. Det är illa men det värsta är naturligtvis tolkningen att raster på hemmastation kan vara helt obetalda upp till tre timmar från och med tidtabellsskiftet i december. Vi har max en halvtimme obetald rast per pass idag och tidigare har det faktiskt varit fullt betalt. Det ska ju förhandlas centralt nu och vinner Almega i frågan om obetalda raster känns det som att man som lokförare, och tågvärd också naturligtvis, går en mörk framtid tillmötes”.

Nu är dessa två frågor långt ifrån de enda där Arriva och arbetstagarrepresentanterna är oeniga. I oktober skickade skyddsombuden ut en enkät med frågor om arbetsmiljö och arbetsbelastning. Denna enkät slutade med att Arriva för några veckor sedan anmäldes till Arbetsmiljöverket. Skyddsombuden kräver bättre pauser och mer vila. Ett exempel: För några år sedan körde Arrivas lokförare sträckan Malmö-Simrishamn-Helsingborg i ett svep. Dessa turer försvann, eftersom de inte ansågs vara bra ur arbetsmiljösynpunkt. Ändå är nu turerna tillbaka i december. ”Att den nu är tillbaka kan inte ses som något annat än att de inte ser vår arbetsmiljö som viktig när de tar fram de nya turerna”, skriver Seko.

Utöver detta så har också Arriva beslutat att flytta sitt driftkontor från Malmö, till Raus utanför Helsingborg. Där finns redan idag en depå för Pågatågen. Personalen har protesterat, men förgäves. Kruxet med depån i Raus är att det saknas kollektivtrafik dit. Lokförare som idag ska till Raus för att hämta vagnar måste åka taxi. ST och Seko befarar att Arriva kommer att tappa kompetens på nyckelpositioner när man tvingar folk från Malmö till Raus. Tanken med flytten var att skapa ett gemensamt driftcenter tillsammans med bland andra Bergkvarabuss. Bergkvarabuss har dock hoppat av planerna – men Arriva flyttar ändå. Nu är omflyttningar av personalen inget nytt för Pågatågens operatör. Tidigare har lokförare och tågvärdar flyttats hit och dit, bland annat till Trelleborg. Just Trelleborg har också blivit en bricka i spelet. Enligt ST hotar Arriva att ”se över” Trelleborg som åkstation om inte facken går med på företagets krav. ”Vi vill inte oroa någon i onödan, att lägga ner Trelleborg är inte särskilt troligt. Men förflyttning och uppsägning är det många av oss som drabbats av, och våndas över vid varje tidtabellskifte, när datorn sagt sitt”, skriver ST i information till sina medlemmar.

9 thoughts on “Arrivas plan: fredagsmys från 23.59

 1. Det blev lite fel i början av texten. Det centrala avtalet är inte inblandat.

  Facken har tidigare gjort avsteg från det lokala avtalet men det vill vi nu inte göra. Då är det skrivningen i det lokala kollektivavtalet som gäller och det är tolkningen av det lokala kollektivavtalet som vi nu tvistar om.

  • Ok! Stämde av denna text med några fackliga företrädare innan jag publicerade, så jag utgick från att jag hade fått allt rätt. Har nu förtydligat texten lite grand.

 2. Förr så löste man frågan om obetalt mitt på dagen genom att man i stället i större utsträckning hade turer med överliggning. Då hade man i och för sig obetalt på natten men då ska man ju sova…..Det är naturligtvis ett problem att få ihop turerna med den koncentration av trafiken som är till morgon och eftermiddag Man diskuterade att fylla luckor mellan tågtjänst med annat exempelvis städning för att slippa obetalda uppehåll.

 3. För jäkligt!

  Är Almegas enda uppgift i livet att jävlas med arbetare. Kanske planen är att ställa helt orimliga krav så känns det bättre när det bara blir lite sämre?

  Jaja, bra fackligt arbete av förtroendevalda OCH den enskilde medlemmen är det enda som hjälper.

 4. Arriva har ju ständigt figurerat negativt i pressen vad det gäller fullständig inkompetens inom kärnområdet. Ändå ska de hålla på och förstöra kollektivtrafiken. Det är ju precis som att de har mandat att ställa till med så mycket oreda det bara är möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s