Ny sida samlar elevers åsikter

23031404_10214824950286663_5156516955382936899_nEn student vid lokförarutbildningen i Vännäs och några kamrater till honom håller på att skapa en plattform på internet där alla elever i Sverige, oavsett utbildningsanordnare, ska kunna dela med sej av sina erfarenheter av landets järnvägsföretag. Efter sina olika praktikperioder ska eleverna kunna ge ris och ros. Även andra branschfrågor ska kunna diskuteras i ett forum kopplat till den nya hemsidan. ”Syftet är att kunna ge elever ett enkelt hanteringssätt för att tycka till om tågoperatörerna, vilka i sin tur kan lösa eventuell problematik och stärka sin position som en attraktiv arbetsgivare för framtida lokförare”, säger Oscar Bergström, som just nu gör sin så kallade LIA hos Tågkompaniet och är en av skaparna av den nya plattformen.

Oscar Bergström tycker att det finns en brist i hur man som elev kan påverka eller ge sitt omdöme på ett korrekt sätt. Hans upplevelse är att de flesta järnvägsföretagen inte har något respons- eller utvärderingsverktyg till eleverna efter genomförd praktik. De få som har det kanske inte heller är de mest optimalt strukturerade responsformulären. ”Genom att centralisera hanteringen underlättar det för tågoperatörerna, eleverna och skolorna. Skolorna får ett responsverktyg med extern personal som sköter underhållet, eleverna en anonym plattform att ge feedback på och tågoperatörerna kan erhålla detaljerade analysrapporter som belyser vilka områden man sköter mycket bra, men även där man har förbättringsmöjligheter. Det finns också möjlighet att fånga upp elever som eventuellt haft en negativ upplevelse för att snabbt kunna åtgärda det tillsammans med elev, organisation och skola”, säger Oscar Bergström.

Löpande konversationer sker redan idag med en del av skolorna om hur de vill att verktyget ska implementeras, men skaparna ser fram emot att inom en snar framtid även informera andra parter. Även om Oscar Bergström går TCCs (Transport Competence Centers) utbildning så kommer den nya nätsidan att bli helt konkurrensneutral, och inte heller ha koppling till något enskilt järnvägsföretag.

Som stöd till denna nya plattform har grundarna även skapat ett forum för att blivande lokförare ska kunna få tips och information från allt kring boenden och upplevelser till utbildningsfrågor och järnvägsnyheter. I detta forum kan elever diskutera med varandra, men även med representanter från järnvägsindustrin och utbildningsväsendet. ”Tänk dig helt enkelt Postvagnen men med fokus på lokförarelever som kanske inte vill diskutera nanometerprecision när man borrar luftkanaler i styrkammare-A utan mer vill prata om utbildning, praktik, upplevelser, tentor och tågoperatörer”, säger Oscar Bergström.

Den nya hemsidan finns på http://www.lokforarelev.se

Annonser

2 tankar om “Ny sida samlar elevers åsikter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s