Omtyckt ex-chef går sitt livs match

22007538_10155608718038257_1477582805352482847_nEn av Green Cargos verkliga trotjänare slutar. Det handlar om den förre presschefen och kommunikationsdirektören Mats Hollander, som funnits med inom företaget ända sedan det bildades 2001. 63-åringen drabbades för några år sedan av blodcancer och kämpar just nu för att bli frisk. Hollander är en av få chefer inom Green Cargo som trots sin position blivit mycket omtyckt och respekterad, även bland lokförarna och bangårdspersonalen. ”Det sista årets sjukskrivning blev ett tråkigt sätt att sluta på Green Cargo, bara försvinna ut bakvägen utan att kunna jobba klart saker och utan att träffa och säga tack och hej till många kollegor”, säger Mats Hollander i en lång intervju med bloggen.

Från början är han faktiskt utbildad lärare, men den karriären blev inte så långvarig. Hollander började istället köra buss åt SL i Stockholm, blev fackordförande (!) och sedan redaktör för SLs egna sida i gratistidningen Metro. När SJ Gods år 2000 sökte en pressansvarig inför bildandet av Green Cargo, så hade Mats Hollander läst klart även den tredje terminen på Poppius Journalistskola, där han studerade i början av 90-talet, och hunnit med en del grundkurser som informatör. Han tyckte jobbet på Green Cargo lät spännande och fick goda referenser av SLs tidigare VD Kjell Nilsson, som nu skulle bli SJ ABs förste VD. ”Jag sökte mig till Green Cargo för jag har alltid gillat tåg och inte minst godståg. Det är så lätt att förstå att det är det miljövänligaste alternativet”.

Minnena är förstås många efter 16 år i företaget. Märkligt nog är det den första tidens minnen som är starkast, trots att de ligger längst tillbaka i tiden. ”Det var en mycket positiv upplevelse att komma till nybildade Green Cargo. Många tyckte det var skönt att ha fått bilda eget och inte leva kvar i skuggan av persontrafiken. Jag mötte lokförare som tyckte att vårt lokunderhåll fungerade bättre än SJs, Green Cargo hade ju kvar mycket mer inflytande över lokunderhållet och lokens komponenter till exempel, jämfört med SJ. Planerare uppskattade att vi själva fick driva vilka tåglägen vi skulle ha och inte bara avvakta tills persontrafiken var klar och sedan ta det som blev över”.

Mats Hollander berättar att Green Cargo relativt snabbt fick upp både kvaliteten och lönsamheten och faktiskt gick med vinst i fem år, innan finanskrisen slog till 2008. Under 2006 och 2007 levererade till exempel Green Cargo ett resultat på närmare 250 miljoner kronor om året efter finansiella poster, där det mesta kom från järnvägsverksamheten. Det gick till och med så bra att samtliga anställda fick två extra fridagar som tack för hjälpen. Naturligtvis finns det också minnen som Hollander helst hade sluppit bära med sej. Som till exempel en händelse i Sundsvall i september 2012. En kvinnlig medarbete dog efter ett axelbrott på en Z70. ”Arbetsledaren i Sundsvall gjorde ett fantastiskt jobb och jag försökte stötta så gott det gick med en sansad kommunikation internt och externt. Det var flaggor på halv stång i hela Green Cargo-land, tända ljus i receptioner och en kondoleansbok på intranätet. Jag var uppe i Sundsvall flera gånger då, bland annat på begravningen och mina tankar var verkligen hos de anhöriga, hennes arbetskamrater och arbetsledaren i Sundsvall. Det var tungt men också en period då det kändes hur viktigt det är med en genomtänkt kommunikation i svåra lägen”.

Det är med blandade känslor Mats Hollander ser på dagens godstrafik. Han talar om ett svek från politiskt håll. Tåg och sjöfart tappar marknadsandelar till lastbilarna, precis tvärtemot vad den nuvarande regeringen satte som mål i sin första regeringsförklaring. ”Tyvärr glömde regeringen vallöftet om frysta banavgifter tills banan återfått sin robusthet. Det betyder att när Green Cargo effektiviserat för cirka 200 miljoner så har banavgifterna höjts ungefär lika mycket. Trafikpolitiker har ett intresse för längre och tyngre lastbilar och beslut tas i den riktningen, men att bibehålla och stärka godsjärnvägens konkurrenskraft har man inte klarat av från politikernas sida. Det är en brist på förståelse hos regeringen och det gäller även alliansen, tycker jag. Frysta banavgifter medan man arbetar ifatt det eftersatta underhållet var ett utmärkt vallöfte, då kanske några av de godstågsbolag som gått i konkurs eller förlorat sitt trafiktillstånd på senare år hade funnits kvar”.

När det gäller politiker, så har naturligtvis Mats Hollander haft återkommande kontakter med en rad infrastrukturministrar. Omdömena är blandade, men moderaten Catharina Elmsäter-Svärd framstår som en av hans favoriter. Vem som återfinns i andra änden av skalan är kanske inte lika självklart…

Björn Rosengren, 1999-2002:
”En glad filur som gärna kom och körde lok och lyssnade på vad vår VD och styrelseordförande hade att säga”.

Ulrica Messing, 2002-2006:
”Också öppen men jag hade inte mycket direktkontakt med henne. Hon invigde den upprustade rangerbangården i Hallsberg och var lätt att prata med henne”.

Åsa Torstensson, 2006-2010:
En centerpartist som använde Sveriges ordförandeår i EU för att lobba för längre och tyngre lastbilar på kontinenten. Scania och Volvo gillade nog Åsa”.

Catharina Elmsäter-Svärd: 2010-2014:
”Hon höjde anslagen till underhåll och hon var alltid lätt att få kontakt med. En prestigelös minister som gärna åkte godståg mitt i natten och var Cattis med alla. Jag minns när hon träffade vår dåvarande VD Mikael Stöhr och presenterade sig som Cattis och han viskade till mig: ”vad ska jag säga att jag heter då? Mickis?”

Anna Johansson, 2014-2017:
”Hon höjde anslagen till underhåll men glömde vallöftet om frysta banavgifter, en stor besvikelse. Hon var dessutom svår att få kontakt med genom hennes medarbetare, ett mejl med inbjudan till Green Cargo kunde ligga obesvarat hos departementet i flera månader. Den enda infrastrukturminister av dessa som inte besökt Green Cargo”. (Mandatperioden 2006-2010 var det näringsministern Maud Olofsson och inte infrastrukturministern som besökte Green Cargo).

Tomas Eneroth, 2017-:
”Jag var sjukskriven när han blev minister och har inte haft kontakt med honom, men vet att vår VD Jan Kilström pratat direkt med honom och ska träffa honom”.

Frågan är då hur Mats Hollander ser på framtidens godstrafik. ”Jag tycker politikerna har förstått behovet av underhåll men inte hur godstågens och sjöfartens konkurrenskraft har försämrats visavi lastbilen. Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (Mp) har förstått och är mycket kunnig och Annie Lööfs tal på Centerstämman nyligen var hoppingivande, hon talade inte bara för en snabbutbyggnad av höghastighetsbanan utan även om satsningar på mindre regionala banor och vill anslå mer pengar än regeringen till det. Och det är ju ofta på dessa banor som godset börjar och slutar sina resor”.

När vi pratar framtid är det naturligtvis ofrånkomligt att inte fråga om Mats Hollanders egen hälsa. Han har känt till sin sjukdom sedan 2014, men det var först förra året som de verkligt stora problemen började. Det har varit en tuff kamp, fylld av cellgiftsbehandlingar, blodförgiftningar, en benmärgstransplantation, feberfrossor samt en periodvis helt utslagen mage. Men också, mitt i allt elände, hopp och glädje och mycket stöd. ”Jag var igång och tränade på sjukhusets gym men det avbröts i somras av en blodförgiftning. I början av oktober ska jag börja träna igen. Jag ser mycket fram emot det. Och så längtar jag efter mitt barnbarn som är ett år nu och på senaste läkarbesöket så fick jag okej till att åka tåg ner till Malmö där de bor, om jag tar första klass och bokar egen stol utan en granne precis bredvid. Det betyder att mitt immunförsvar har återhämtat sig lite. Jag ska snart boka en biljett till Malmö!”

8 thoughts on “Omtyckt ex-chef går sitt livs match

 1. Tråkigt att höra om Mats hälsotillstånd.
  Har träffat Mats en gång och han är en lättsam person att prata med.

  Klockan 5 på morgonen kom han in i loket i Kalmar för att följa med till Nybro och se på växlingen som GC hade där då. Bör ha varit runt 2010.

  • Tack för senast Jörgen! Jag minns vår åktur väl och hur smidigt och välplanerat du växlade i Nybro. Vid Smurfit var det väl…
   Hoppas det är bra med dig!

   • Man tackar, Jo alldeles rätt, smurfit kappa och Stena stål. Tyvärr finns inte den växlingen kvar, jag är inte kvar i Kalmar och inte heller kvar inom GC. Har ”bytt” sida å kör persontåg åt Transdev.

 2. Det var tråkigt att läsa att Mats drabbats av en så besvärlig sjukdom som blodcancer.
  Jag har träffat Mats flera gånger och pratat med honom per telefon vid tjogtals tillfällen.
  Det har alltid varit lätt att få kontakt med honom och Mats har verkligen ansträngt sig för att hjälpa till.
  Vid vår senaste kontakt uppstod ett visst gnissel, betydligt svagare än från ett bromsade godståg, men vi hade lite olika uppfattning av vad Mats sagt och vad han inte sagt i samband med en intervju för tidningen Tåg,
  Jag tror dock att vi så småningom var ganska överens om texten och jag hoppas verkligen att meningsskiljaktigheten är något som inte skadat vår i övrigt väldigt positiva relation.
  Ännu viktigare är naturligtvis att Mats besegrar cancern, att han kan leva livet som förut, att han kan återuppta målandet och att han får träffa sitt barnbarn, inte bara en utan 100-tals gånger.

  • Du har bättre minne än jag, Ulf! 😉 Jag minns bara enkla och goda kontakter med dig genom åren. Jag vet att du ibland, t ex i samband med kvartalsrapporter, ville prata med VD eller CFO och att de ibland var svåra att få tag på och mina svar var mera allmänna…

   Du var ju en unik journalist med ditt intresse för och din kunskap om järnvägstrafiken.

   Du skriver kanske i Tåg fortfarande? Får väl överväga en prenumeration…

   • Ibland är det bra med människor med dåligt minne…
    Tack för de vänliga orden om mina eventuella förtjänster.
    Jo, jag skriver fortfarande i Tåg,
    Faktiskt mer än tidigare.
    Och visst vore det trevligt mer ytterligare en prenumerant på tidningen.
    Men som sagt och skrivet; först ett ordentligt tillfrisknande och ett besök hos barnbarnet.

 3. Tråkigt att höra Mats att du blivit sjuk. Du var en av dom bäste chefer jag haft, lyhörd o kunnig. Krya på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s