Lokförare tvingas jobba mot sin vilja

19679435_10213746387003255_7456208403250859326_oLokförarbristen fortsätter att ställa till mycket stora problem för landets järnvägsföretag. Den här bloggen kan ikväll avslöja att Transdev fattat ett desperat, och för branschen mycket ovanligt beslut: man kommer från och med imorgon att beordra ut övertid. Det innebär att lokförare kommer att tvingas jobba mot sin vilja. Personalläget är så akut inom Öresundstågen att Transdev ser detta som den enda möjliga utvägen för att slippa ställa in tåg. Bara nästa vecka saknas personal till över 70 turer. Enligt ett mejl från fackförbundet Seko till sina medlemmar förklarar Transdev beslutet med hänvisning till banarbeten, förändrade beställningar från trafikhuvudmännen samt bemanningsproblematik i tjänstgöringsturerna som leder till ett ineffektivt nyttjande under arbetspassen. Kollegor som bloggen talat med menar dock att detta bara är bortförklaringar. Företaget har misslyckats på en rad områden. Facken har vid flera tillfällen påpekat att det behövs flera lokförare och man ifrågasatte redan tidigt varför Transdev inte erbjöd sin personal att sälja semesterveckor i större utsträckning än vad som skedde. ”Jag vet inte hur de tänker. Transdev har redan svårt att rekrytera förare och nu tänker de dessutom tvinga oss att jobba under våra lediga dagar. Ingen kommer att ställa upp för företaget i framtiden. Och hur många nya kollegor vill börja köra för oss? Jag tycker hela saken är fruktansvärt dåligt skött. Just nu håller det på att koka över bland lokförarna”, säger en kollega.

Annons

32 tankar på “Lokförare tvingas jobba mot sin vilja

    • Tja, brist är det ju, eftersom man måste tvinga folk att jobba. Sedan är ju frågan vad bristen beror på. Dålig planering eller allmänt dålig tillgång på förare?

      • Det är nog en blandning av båda… Men det är så branscher fungerar. Om det är brist på en viss typ av arbetare (lokförare) så för företagen börja försöka locka över förare från andra bolag, tex erbjuda bättre lön, bättre förmåner, mer semester osv.. Det som nu sker är som att försöka släcka en eld genom att hälla bensin över den!
        Vi har en stor brist på förare i Sverige, tyvärr tycker jag inte att det syns i lönekuvert och genom förmåner, iaf inte hos oss på SJ

      • Fast på SJ erbjuds det 1400 kr extra utöver kvalificerad övertid. Smart drag av dem för det lockar isf mig till att gama.

    • Banarbetena må vara kända men det är ett faktum att Trafikverket kommer otroligt sent med inställningar och nya tidtabeller att trafikbolagen. När dessa kommit kan omloppen för fordonen göras. När de kommit kan personalens turer ritas. När de har ritats kan de läggas ut på personalen. Du kan ju då tänka dig hur det blir när hela den här processen ska gås igenom när Trafikverket fixar tidtabellerna en eller två veckor innan banarbetet börjar.

      • Det är ändå en förutsägbar händelse man kan planera inför genom att ha tillgång till personal. Att man inte har själva tidtabellerna klara är sedan bara en detaljplanering.

        Den övergripande planeringen med att ha rätt resurser klarar vissa företag av – andra uppenbarligen inte.

      • Spelar inte sommaren och semestrarna in också. Ofta fallerar sommarplaneringen så man inte köper ut tillräckligt med semester och så kommer man när det bara är veckor kvar och vill köpa ut, men då har personalen redan planerat sin sommar.

        Till Littera: Att tidtabellerna är detaljplanering stämmer inte alls. Tidtabellerna dimensionerar hur mycket personal som behövs. Ibland blir det t.ex. långa ståtider och stort behov av växling. Andra gånger flyter det smidigt.

  1. Detta har ju Trafikverket gjort i ett par år nu. Det var väl bara en tidsfråga innan det skulle nå utanför trafikledningscentralerna också.

    • Hörde att tågklarerarna i Malmö tvingas köra dubbla banor och att det saknas 150 turer i juli, plus 90 på info. Vet inte om dessa siffror stämmer, men illa är det under alla omständigheter. Vet dock inget järnvägsföretag som tidigare behövt tvinga lokförare att jobba. Och frågan är hur bra det blir i längden?

      • Hoppas lokförarnas HSO anmäler detta till Arbetsmiljöverket.

        Den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö kan appliceras rakt av på såna här situationer.

      • Tågklarerare som är utlånade till olika projekt har tagits ”hem” under sommaren, tågledare som fortfarande har behörighet har kommenderats ut i skiftet och vi som är så kallade ”kombisar” (ltkl med fjtkl-kompetens) har blivit placerade på TC på 100% under sommaren. Sen så räknade någon ut att alla skulle behöva ta tre övertidspass vars per månad under sommaren för att det skulle undvikas att behöva beordra. Men det har behövts ändå…

      • Jag vet att man beordrar in personal på grund av underbemanning. Utöver att man kör dubbla banor och turer.

  2. Hade Transdev varit smarta nog att behandla sin personal med respekt, så hade nog inte så många lokförare valt att byta arbetsgivare.
    Nu står dom utan personal och har bara sig själva att skylla.

  3. Det finns inget som inte kan lösas med en karensdag! Varsågod att beordra..
    VAB funkar också relativt väl.

  4. Har bolaget inte tillräkligt med folk så får man anställa fler, har dom inte Lok-förarbevis så säger jag som littorin, har man råd att köpa tåg för nästan miljarder så har man råt att utbilda dom som ska köra tågen så att detta bevis erhålls

  5. Jobbar inte för Transdev, men företaget jag kör tåg för är bara marginellt bättre? Samma sak varje sommar, kaos! Frågade i december om de ville köpa semester och svaret blev att det inte behövdes. Vad händer nu? Massor med vakanser, frågan om jag ville sälja semestern och inställda tåg.
    Det är precis som när snön kommer, det är en lika stor överraskning varje gång.

  6. Som någon sa tidigare bland kommentarerna: Det syns inte direkt att det är lokförarbrist i landet med tanke på att lönen är så pass låg och förmånerna är dåliga jämfört med andra jämförbara länder.

    Gällande löner och förmåner verkar det nästan som att det är en kartell-bildning mellan bolagen, med tanke på att det saknas en konkurrens om förarna mellan bolagen?

    • Vad du förordar är syndikalism vilket inte är fel i sig men SEKO är alldeles för stort och har fingrarna i för många kakburkar. De ska fortsätta med att kämpa för arbetstagarna. Om det ska förekomma syndikalism så är det i så fall de anställda som ska syndikalisera sig och inte några fackpampar som toppstyr.

      Jag slutade och bytte karriär för att Transdev har absolut ingen respekt för människans natur. Något sådant enkelt som vila är för dom bara något för lata personer och att jobba mot klockan är något de efterstävar. Det måste se bra ut i deras kalkylblad. De tar övertid för givet och ser lojalitet som något som måste bevisas. De snackar om ansvar men skiter totalt i vikten av arbetstider, vila och arbetsmiljö som de själv har styr över. De andra arbetsgivarna ligger dock inte långt efter och jag såg ingen ljusning någonstans, de är alla på väg åt samma håll.

      Transportstyrelsen är alldeles för vek mot företagen och för hård mot personer i säkerhetstjänst då lagen har blivit mer strikt med åren mot de i säkerhetstjänst men alldeles för klen mot företag som missköter sig, som t.ex. aspergers är för dom likställt med ADHD och full autism. Någon form av individuell utvärdering tycker de inte om eftersom lagen säger något helt annat och det genererar alldeles för mycket pappersarbete om någon har en annan åsikt även om den har medicinskt underlag från flera håll. Ett exempel är ju föraren hos SJ som kämpade i domstol för att få fortsätta, ett tydligt bevis på att lagen inte håller måttet. Individuell bedömning har sakta men säkert kastats ut och nu gäller helt binära ställningstaganden mer än någonsin.

      När den nyckelposition som är viktigast för att överhuvudtaget ska få bedriva ett järnvägsföretag (säkerhetschef/-inspektör) jobbar dubbelpass och totalt skiter i lagar och avtal när det gäller arbetstidsregler så borde trafiken stoppas tills dess att en sådan person har ersatts av någon som inte är en lat toffel som kysser högre chefers fötter. Transdev petar chefer som bryr sig och plockar istället in folk som kör över personalen helt eller är blåögda och säger Ja till allt som ledningen säger. DSB First skötte sig utmärkt om du jämför med Transdev, även om du räknar in alla fiaskon som DSB First var inblandade i.

      Lagen måste skärpas! Järnvägsföretagen tänjer så mycket som gränserna att det måste finnas hårdare lagar och tydliga straff när företagen inte sköter sig. De företag som fått sina tillstånd indragna har gått bortom alla gränser långt innan någon reagerar.

      Att tvinga på övertid på lokförare, piloter, yrkeschaufförer, tågklarerare, polis, sjukvårdspersonal, räddningstjänst osv är för mig förenat med fara för den anställde och de vars säkerhet vilar på dessa personer axlar.

  7. Nämn gärna med att Personal med SR kompetens inte fått nödvändig fortbildning och därmed förlorat sin kompetens.
    Detta medför att att trycket på personal med SR-kometens som bara är en bråkdel i företaget får ännu svårare att gå ledighet och varierade turer (som inte är som en jojo, från malmö över bron till DK).

    När man inte har tillräckligt med personal, dessutom med rätt kompetens är det svårt. Men tyvärr började det Långt tidigare: när man inte anställde tillräckligt med personal för att kunna lösa ledigheter eller varför inte kompetensutveckling inom exempelvis SR

    Men så är det ju:

    Lagen om offentlig upphandling- Den som bjuder lägst vinner, även om det är 60-tal miljoner under näst lägsta budet. Varningsklockorna borde ringa men inte i järnvägen. Där löser sig saker ‘automatiskt’.

  8. Det ska ju inte behövas, men ringer de och beordrar när man inte vill får man väl hänvisa till fylla. Såvitt jag vet är det tillåtet att vara berusad på en ledig dag

  9. I världen utanför järnvägen är det inget alls ovanligt att det beodras övertid! Ofta sker det i samråd med facken (som till skillnad från SEKO) brukar vara mycket måna om att produktionen fungerar och kunderna är nöjda. Man brukar bestämma att man exempelvis jobbar över 1-2 timmar en bestämd dag eller ökar veckotid med några timmar genom att dagligen jobba längre. Problemet vid järnvägen är att trafiken numera nästan körs fullt ut även under sommaren samtidigt som personalen ska ha semester. Om övertiden bara fördelades jämt vore det inga problem. 2-3 extraturer under sommaren. Nu är det så att vissa nekar konsekvent och då menar jag inte de som har bra orsaker (exempelvis ensamstående föräldrar). Dessutom är ersättning för att jobba extra på sommaren alldeles för dålig om man exempelvis jämför med vården!

    • Här har facket påpekat problemen en längre tid och föreslagit lösningar med utköp av semester utan att få gehör.
      Det finns uppenbara frågetecken till de skäl arbetsgivaren anger till beslutet:

      Ändrad beställning – Skall det plötsligt köras ett påtagligt ökat antal Öresundståg under sommaren än vad man gjort tidigare?

      Banarbete – Ingen okänd situation utan något man vetat om i ca 6 månaders tid och borde ha kunnat förbereda sig för bemanningsmässigt.

      Man kan också passa på att ifrågasätta arbetsgivarens beslut att koncentrera brokörning till Malmö och låta utbildad personal förlora sin kompetens att köra i Danmark.

      Summa summarum är det en planeringsfråga och avslöjar en pinsam kompetensbrist hos arbetsgivaren som inte klarar av att leda och fördela, samt en djupt inrotad fackfientlighet som gör att man inte vill beakta konstruktiva förslag från facket.

  10. Som anställd på företaget i fråga låter detta väldigt främmande för mig. Förvisso en annan affär men samma ledning som oftast är mycket mån om vilotider och rast. Ibland får man stå på sig, men nämn en arbetsgivare som man inte måste det hos?

    Med detta intet sagt om Öresund. Det som kallas för ”Öresundskulturen” internt är väl det som avses i inlägg och kommentarer här

  11. De hade ju haft iaf en lokförare till om de inte hade låtit bli att förlänga en timanställd med motiveringen … ”Du kommer inte att få några mer turer innan din tid går ut, för du är så nära att bli inlasad och vi har inte behov för dig.”
    Detta var i mars och redan då visste man att det var ren och skär lögn, de anställde nya timmisar samtidigt.
    Långt innan semesterperiodens början i april och maj så blev folk nekade sökt ledighet pga personalbrist. Trots att arbetsgivaren samtidigt gått ut med att begränsa komp-banken och uppmanat att prata med planeringen om att ta ut överstående tid.
    Flickvännen (också lokförare) till ovan timanställde har dessutom sagt upp sig och lämnar inom kort.

    Tragiskt är ordet!

  12. Pingback: Quo vadis, SJ? | Rymdfrost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s