DO utreder inte lokförarbevis

14088452_10210555022621140_4419675859859199645_nLokförarbeviset, som belades med avgift förra året, fortsätter att röra upp känslorna. En lokförare har nu anmält Transportstyrelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Anmälaren anser att han blir diskriminerad eftersom den så kallade registerhållningsavgiften är orimlig och inga andra yrkesgrupper måste betala för att kunna utföra sitt arbete. “Jag som enskild lokförare har inte samtyckt till att bli registrerad och ska inte behöva byta yrke för att bli av med ett orättfärdigt betalningsföreläggande. Lokförarbeviset är också ingen handling jag kan legitimera mig med och med denna höga avgift borde vara. Ytterligare ett plastkort som saknar betydelse men kostar massor. Rent diskriminerande mot en yrkesgrupp”, skriver lokföraren i sin anmälan.

Lokförarbeviset kostade förra året 300 kronor, i år höjdes avgiften till 500. Eventuellt måste avgiften höjas ytterligare nästa år, för att Transportstyrelsen ska kunna finansiera handläggningen av kortet som infördes för några år sedan. Den här bloggen har tidigare berättat i flera inlägg om turerna kring lokförarbeviset. Bland annat för ett par veckor sedan. En annan lokförare har tagit strid och bestrider fakturan från Transportstyrelsen. Ärendet har skickats vidare till Förvaltningsrätten. Lokföraren anser att räkningen från Transportstyrelsen är att betrakta som en bluffaktura.

Diskrimineringsombudsmannen har beslutat att inte utreda fallet med lokförarbeviset. “DO har bedömt att det som anmälts inte omfattas av diskrimineringslagen, då det upplevda missgynnandet inte har samband med någon diskrimineringsgrund. Lagstiftaren har även bestämt att innehållet i beslut som en förvaltningsmyndighet fattar bör inte omfattas av diskrimineringsförbudet”, skriver Carolina Stiwenius, jurist och utredare på DO, i ett mejl till bloggen. Så vad är då diskrimineringsgrund? En förenklad beskrivning av diskriminering enligt diskrimineringslagen innebär att någon missgynnas eller kränks. Missgynnandet eller kränkningen ska ha samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Diskriminering kan vara direkt eller indirekt. Även bristande tillgänglighet, trakasserier, sexuella trakasserier och instruktioner att diskriminera är former av diskriminering. De sju punkter som listas som diskrimineringsgrunder är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning samt ålder.

4 tankar på “DO utreder inte lokförarbevis

  1. Hej jag vet inte hur pass bekant du är med tåg trafiken i skåne och jag tänker då främst på green cargos godstrafik men i Malmö har vi en fabrik som heter Rexam som tillverkar aliminum burkar till bla bryggerierna dom har under alla år fått vagnar till sin fabrik som har utgått från malmö godsbangård men nu sedan en tid till baka har man slutat köra vagnar dit skulle du kunna ta reda på varför mvh Martin Malmö

    • 2870 kronor 😀 Om du däremot syftar på vad skillnaden är mellan yrkeskårerna som motiverar denna avgift så är det en annan femma. Som innehavare av ett flygcertifikat får man åtminstone ett sådant utskickat med behörigheter och klasser inskrivna. Lokförarbeviset som plastkort är värdelöst eftersom du inte ens måste vara utbildad lokförare för att få ett. Växlar man på bangård med lok måste man också ha ett. Behörigheter man innehar måste arbetsgivaren dokumentera på ett intyg som man ska ha med sig. Plastkortet från transportstyrelsen är helt värdelöst i alla former men ändå tvingas vi har det med oss. Funktionen är ungefär detsamma som Postkodlotteriets medlemskort. De för nuvarande 500 kronorna är ju ingen katastrof ekonomiskt, men det gick även bra tidigare år utan transportstyrelsens register.
      Varför man däremot ska betala 1000-lappar för att få sitt flygcertifikat förnyat varje år vete fan. Arbetet bakom utfärdandet är nog minimalt. Men bara för att piloter har vissa avgifter finns väl ingenting som säger att lokförare ska betala också. Bättre att ifrågasätta varför piloter ska betala så mycket när inte lokförare gör det. En av anledningarna till att jag la flygcertifikaten på hyllan iaf.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s