MTR Nordic, som i december tog över huvudstadens pendeltågstrafik efter SJ-ägda Stockholmståg, får 4,7 miljoner kronor i statligt stöd för att utbilda 60 lokförare. Det är Myndigheten för Yrkeshögskolan, MYH, som godkänt MTRs ansökan om stöd. Därmed får Stockholmsområdet en tredje YH-utbildning för lokförare. Sedan tidigare utbildar Transport Competence Center, TCC, i Huddinge och från och med i höst så startar även Protrain en ny utbildning i Stockholm. Bakom MTRs ansökan står flera andra järnvägsföretag, nämligen Hector Rail, A-train och MTR Express, som bedriver trafik mellan Göteborg och Stockholm. 30 elever åt gången kommer att utbildas. Den första kursen planeras starta redan i augusti år, den andra i februari 2018. Utbildningstiden blir 44 veckor och omfattar 220 YH-poäng, i enlighet med den nya plan som tagits fram av Almega och några av landets största järnvägsföretag. Anledningen till MTRs vilja att starta en egen yrkeshögskoleutbildning är naturligtvis den stora bristen på lokförare. I sin ansökan till MYH skriver MTR att man bara de närmaste tre till fem åren kommer att behöva rekrytera 60 lokförare till pendeltågen och 40 till MTR Express. Hector Rail behöver 50 nya bara i Stockholm och A-train, som kör Arlanda Express, 20. MTR har själva inte gått ut med nyheten att man blir YH-utbildare, men den här bloggen har fått ta del av alla ansökningshandlingar samt MYHs beslut att bifalla MTRs ansökan. Beslutet fattades för en vecka sedan, och innehåller några formella villkor. MTR får 78300 kronor i bidrag per utbildningsplats. Det är ett schablonbelopp. Samma ersättningsnivå utbetalas till andra utbildare.
Förutom MTRs utbildning i Stockholm, så kommer det att finnas en rad lokförarkurser att välja på i höst. TCC utbildar i Boden och Hallsberg och Protrain drar igång i Hässleholm, Sundsvall, Mjölby och Stockholm. Protrain hade också sökt stöd för en utbildning i Falköping, men den beviljades inte. Inte heller Trafikverksskolan i Ängelholm fick grönt ljus. MYHs avslag kom som en chock för Trafikverket, som utbildat lokförare i många år. Varför MYH avslog ansökan vet man ännu inte i Ängelholm. Inte heller vilka framtida konsekvenser beslutet får för skolan. ”Det stämmer att vi fått avslag från MYH gällande lokförarutbildningen vilket vi självklart tycker är mycket synd och inte alls enligt vad vi förväntade oss. Det är däremot för tidigt att säga vilka faktorer som spelade in eller på vilka exakta grunder beslutet togs då vi inväntar dialog med MYH vilket vi hoppas sker så snart som möjligt,” skriver skolchef Viktor Finn i ett mejl till bloggen.
Förutom TCC, Protrain och MTR så fanns också Nässjö Lärcenter med och ansökte om MYH-stöd för två kursstarter. Dessa fick man beviljade. Den första kommer att starta i januari eller februari 2018. ”Eleverna är då färdiga framåt hösten, i enlighet med branschens önskemål”, uppger utbildningsledare Lars-Åke Hedman vid Nässjö Lärcenter. Förutom de MYH-utbildningar som pågår för tillfället, utbildas just nu också lokförare på andra sätt. Det sker i Stockholm och Ånge. MTR har bekostat en egen kurs, helt utan stöd, och i Norrland har Arbetsförmedlingen gett Protrain i uppdrag att genomföra en utbildningsomgång. Det är således många nya lokförare på gång ut på arbetsmarknaden den närmaste tiden. Den stora frågan är hur antalet praktikplatser ska räcka till? Tidigare har just detta varit ett mycket stort problem. Många järnvägsföretag har inte velat ta emot elever eftersom detta varit förknippat med kostnader. Utbildningar har till och med tvingats ställa in eftersom skolorna inte kunnat garantera praktikplatser.
Foto: Kasper Dudzik
Man kan undrar hur kan Protrain ha fått beviljat och inte Trafikverketsskolan. Att bevilja till ett företag som inte har tillräckligt med resurser (i dagsläge) för att bedriva utbildning o inte till en skolan som är just det, en JÄRNVÄGSSKOLA, är inte rimligt. Visst har kvaliteten på Järnvägskolan gått upp o ner med tiden, men nu är de bra och sköter utbildningen på ett suveränt sätt, för att inte nämna att eleven har tillgång till simulator, riktiga lok, vagnar, signalsystem, kontaktledningsanläggning osv osv.
Vad kommer ProTrain att ha i Hässleholm ? Jo, en lokal, och om jag har fattat rätt, en lärare som kommer att pendla från Mjölby, samt några andra ”experter” som kommer att ha olika föreläsningar, alltså nada, noll. På det sättet kan jag också bedriva utbildning i mitt vardagsrum och skulle ha fler fördelar än Protrain eftersom jag kan se riktiga tåg från mitt vardagsrum.
Min personliga åsikt är att ProTrain vill pumpa ut lokförare, med hjälp av ALMEGA, till vilket pris som helst, för att sen kunna försämra branschavtalet. Beata och KarlJohan är väl kompisar
Såsom varande utbildad i/under den gamla ”regimen”, dvs SJ skolan Mjölby, tycker jag det känns lite konstigt att det ”poppar” upp lokala utbildningar lite här och var för att sedan upphöra.
Att det finns fler än ett läroställe är OK och att det finns en geografisk spridning över landet är också bra. Men att det dyker upp nya nya utbildningsorter likt svampar ur jorden för att sedan vissna bort känns mindre bra.
För en bra kvalité på utbildningen krävs också att det finns en kontinuitet i hårdvaran, dvs stabillitet beträffande lokaler, personal och utbildningsmateriel. Allt går inte att hämta i ”molnet”.
Pelle Björkman
När företag har så här svårt att rekrytera borde man granska förhållandena där. Istället skall statliga pengar gå till att upprätthålla orsakerna till att folk inte vill jobba där.
Det uppgivna rekryteringsbehovet är mycket, mycket märkligt. Vad skall Hector Rail med över 60 förare (10 befintliga + 50 nya) till i Stockholm? Det kan naturligtvis vara så att Hector Rail förutsätter att de har vunnit upphandlingen av posttågstrafiken, men mig veterligen har PostNord inte blivit färdiga med den processen. Om MTR Express skall rekrytera 40 personer i Stockholm kommer de att ha bytt ut hela sin lokförarkår i både Stockholm och Göteborg nästan två gånger om. Flyr folk därifrån i sådan takt? Det är klart, i och med att MTR Express även vill detaljreglera vad du gör på fritiden och har synpunkter på vad du som privatperson skriver på sociala medier så kanske det inte är så kul att jobba där, särskilt inte när du blir inkallad till chefen för ett samtal om varför du har så kort kjol på några privata festbilder på Instagram…
Att MTR Pendeln behöver rekrytera är uppenbart. STÅG hade en förarbrist, betydligt fler förare försvann från pendeln i och med övertagandet än vad MTR hade räknat med och nu har man en beställning på ökad trafik, framförallt från T18 som man i dagsläget är mycket långt från att ha tillräckligt med personal för att klara av. Vitesbeloppen för att inte köra beställd trafik enligt avtal är inte offentliga, men det är en offentlig hemlighet att de är väl tilltagna.
Att MYH nu har beviljat ett branschföretag att starta en egen utbildning är ganska märkligt. YH-utbildningar skall ju inte vara kopplade till ett enskilt företag, utan utbilda för en yrkesroll och en bransch. Även om Hector Rail och AEX har undertecknat en avsiktsförklaring så behöver man inte vara en foliehatt för att misstänka att de flesta eleverna kommer att styras hårt mot pendeln. När kommer SJ AB, Green Cargo, Transdev och alla andra och begär 4-5 miljoner i statligt stöd de också? Konkurrensfördelar är alltid kul, särskilt om man inte lever på upphandlad trafik.
Litet extra magstarkt blir det i och med att MYH i princip betalar ut ett extra statligt stöd till ett företag som lever på en upphandlad trafik som finansieras av skattepengar. Almega har ju i flera avtalsförhandlingar nu gått ut med att de vill dumpa villkoren för lokförare för att därigenom värna om skattebetalarnas pengar. Vad det det här de menade?
Låter bra vet du……..Nej det här är definitivt en väg på fel håll
Alla arbetsgivare har ett intresse att överdriva sitt rekryteringsbehov så att det står folk på kö för att börja jobba. Då kan de erbjuda osäkra anställningar istället för goda villkor. Hector Rails behov är dock mycket stort den närmaste tiden.
Problemet är att man i en aktiv verksamhet inte kan ta emot hur många nya som helst hur snabbt som helst. Det måste finnas resurser att ta emot både elever och färdiga lokförare.
Skattesnyltarna som kör upphandlad trafik kan ta över personal, det är svårt i kommersiell trafik.
Som elev på ”sista” YH i Vännäs så hoppas jag att behovet fortsätter ett bra tag till. Att det dras till större orter är väl naturligt, även om det är tråkigt kan jag tycka. Det vore roligare för både bransch och elever om utbildningarna hölls på orter med lite mer historik.
Problemet är att de som lever på upphandlad trafik (och därmed redan är till uppemot 50% betalda av skattebetalarna) också blivit löneledande. Detta retar naturligtvis gallfeber på arbetsgivarsidan och ett sätt är ju att få överskott på lokförare. Jag har varit med tillräckligt länge för att på håret klarat mig genom tre uppsägningsomgångar på SJ och Greencargo och jag hoppas mamma sköter detta på ett förnuftigt sätt nu så inte samma sak uppstår igen.
Hej!
På MTR är vi förstås glada över att MYH beviljat vår ansökan, och det är ett förtroende vi ska förvalta. Lokförarbrist riskerar att bli ett problem som påverkar både branschen och resenärer negativt och vi vill dra vårt strå till stacken för att lösa det. Dessutom ger det lokförarelever ännu ett alternativ att välja på och vi kommer göra vårt yttersta för att skapa en riktigt bra utbildning.
Jag är ansvarig för MTR Express, som är det bolag inom MTR-koncernen som är ansvarigt för snabbtågstrafiken mellan Stockholm och Göteborg. Många uppskattar MTR Express korta beslutsvägar, familjära stämning och att vi har rollen som en innovativ uppstickare. Det finns förstås ingen grund för påståendena i signaturen Ke1cSL:s inlägg ovan.
Kontakta gärna mig eller någon av mina kollegor vid frågor!
Vänliga hälsningar,
Johan Söör
VD MTR Express
johan.soor (a) mtr.se
Hej!
Stämmer det att ni kräver att lokförare som söker arbete hos er, lämnar in ett utdrag från försäkringskassan?
Hej! Det stämmer. Kontakta gärna MTR Express HR-chef Minna på minna.grundvall (a) mtr.se om du har fler frågor.
Vänliga hälsningar,
Johan
@föraren
Det är väl inte märkligare än att en bank tar en kreditupplysning om du ansöker om ett lån. Jag tycker det är en rättighet och självklart att granska vem man får in i företaget.
Så Gustav. Du tycker alltså det är rätt att företag, exempelvis väljer bort att anställa småbarnsföräldrar med sjuka barn som vabbar mycket?
Då kanske du kan tänka dig att gå med på att låta arbetsgivaren DNA testa dig för ärftliga sjukdomar? Företaget måste ju ändå ha rätt till att få veta vilka problem och sjukdomar du kommer få i framtiden?
Nä om en arbetsgivare genom arbetsintervju, CV och att ringa upp gamla arbetsgivare/referenser inte kan bedöma den arbetssökande, då ska man inte få vara en arbetsgivare heller.
Det är sånt här trams och bedrövligt beteende från företagen som ett eventuellt överskott av lokförare kommer föra med sig.
Ja det tycker jag faktiskt att det är rätt att undvika sådana personer. Nu har vi ett modernt samhälle och när jag var liten och blev sjuk var det en självklarhet att pappa inte släppte tågtrafiken utan han hade ordnat skyddsnätet själv i form av en hustru och farmor och farfar.
Hur hade det sett ut om MTR ställer in ett par avgångar en specifik dag pga vab eller ännu värre om vi inte får våra element till våra byggen, då är de snart ute på vägarna.
Som samhället blivit nu och den bristande arbetsmoral skulle jag inte anställa en småbarnsförälder.
Håller med Gustav och Johan Söör till 100%!
Den som redan vid anställning/utbildning har en historik med massor av frånvaro har inte i detta yrke att göra! Om lokföraren sjukskriver sig med kort varsel drabbas kanske hundratals människor och industrier riskerar att stanna om inte tågen kommer fram. Tidigare var lokförarna en yrkesgrupp med mycket låg sjukfrånvaro. Detta berodde inte enbart på att man var ovanligt friska utan att man kände stort ansvar för att se till att de som köpt biljett eller transport fick vad de betalat för. Ett ansvarsfullt jobb är ju inte bara att framföra tåget på säkert sätt utan också att veta att man är en väldigt viktig kugge i maskineriet som får tågen att rulla.
Är det inte så fortfarande, Henric? Min erfarenhet säger i alla fall att de allra flesta lokförare har en väldigt hög arbetsmoral.
Slutsats:
Undvik kvinnor i fertil ålder, undvik män som riskerar träffa på dylika kvinnor och därmed ”ställa till det”, undvik män och kvinnor som har sjuka äldre föräldrar, undvik herrar med bukfetma eller annat riskbeteende osv…..
Endast A-människor godkännes.
(OBS! Ironi!)
Garanterar ni alla elever praktikplatser?
Internt eller externt?