Kombiterminal stänger nästa år

Green Cargo tvingas nästa år lägga ned sin verksamhet vid Göteborgs kombi- och omlastningscentral, den som populärt brukar kallas Gb Norra. Istället kommer vägar och bostäder att byggas på området, som en del i Västlänksprojektet. ”Det är såklart tråkigt att behöva fatta det här beslutet. Tyvärr finns inte förutsättningar att fortsätta att bedriva verksamheten och det är ett beslut vi inte kan påverka. Vi jobbar nu framåt för att hitta bästa möjliga lösning för medarbetarna i Göteborg och för våra kunder”, säger Green Cargos Richard Kirchner till företagets intranät. Kombiterminalen kommer att vara i bruk under hela 2017, men omlastningscentalen kommer att stängas betydligt tidigare, som senast i mars nästa år. De järnvägsföretag som idag nyttjar kombiterminalen vid Gb Norra kommer att kunna trafikera en ny terminal i Göteborgs hamn, som planeras vara klar till december 2017.

För kunderna till omlastningsterminalen har Green Cargo inte kunnat finna några alternativ. Dessa kunder hänvisas nu till andra terminalleverantörer på marknaden. ”Gällande omlastningsverksamheten har vi under hösten och våren drivit ett projekt för att se över möjligheterna att i egen regi producera befintliga kundåtaganden i en alternativ fastighet. Vi har också tittat på andra orter i regionen, men tyvärr inte hittat något bra alternativ. Alternativen som funnits har analyserats genom olika logistikflödessimuleringar och slutlig kalkyl visar på ett underskott oavsett rationaliseringar, nya kundvolymer och prishöjningar. Även andra alternativ har utvärderats utan framgång”, säger Richard Kirchner.

Byggandet av den så kallade Västlänken beräknas starta under 2017 eller 2018. Tågtunneln ska stå färdig om tio år. Göteborgs stad har fått uppdraget att omvandla Gullbergsvassområdet, där Gb Norra ligger, till bostäder. Med anledning av detta har Trafikverket beslutat förbjuda all järnvägsverksamhet. Båda bangårdarna, vid såväl Gb som Gbco, måste därför slopas.

1 thought on “Kombiterminal stänger nästa år

  1. Någon som vet vart Maxit/Cementa (som ligger direkt öster om omlastningsterminalen) tar vägen? Eller lägger de också ner sin verksamhet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s