Dog – efter två begravningar

Gotland är det enda län i Sverige som saknar kommersiell tågtrafik. Det innebär inte att den vackra ön långt där ute i Östersjön, halvvägs till Baltikum, saknar järnvägshistoria. Tvärtom faktiskt. En gång i tiden fanns över 20 mil järnväg på Gotland. Det sista av det omfattande nätet försvann på 1960-talet. Idag rivs det inte längre upp spår, de läggs istället tillbaka. Föreningen Gotlandståget, som under decennier hållit till på några hundra meter spår i Dalhem, har nu återuppbyggt hela den drygt sex kilometer långa sträckan till Roma. Den gamla knutpunkten och den nya slutstationen har försetts med två plattformsspår och ett rundgångsspår. Vid hållplatsen vid Roma Kungsgård har en helt ny järnvägsövergång kommit till. Vägskyddsanläggningens ljustavlor saknar reflexkant, precis som alla signaler gjorde förr i tiden. Det är verkligen ett imponerande arbete som föreningens medlemmar lagt ned.

Kära hustrun och jag har besökt Gotland flera gånger tidigare. Man kan nog säga att vi älskar denna plats. Vi brukar åka dit i maj. Fördelen är att vädret är bra och trängseln minimal. Nackdelen för en tågtönt är naturligtvis att museitrafiken ännu inte kommit igång. Första gången vi tog färjan från Oskarshamn var för sju år sedan. Då berättade medlemmarna i Gotlandståget att de planerade en utbyggnad av banan till Roma. Det lät som orealistiska drömmar. Att bygga ny järnväg för museiändamål? Hur troligt lät det liksom? Nu sitter jag som ett fån och skäms lite grand. Banan är på plats och invigd för länge sedan. Nu har jag dessutom sett den med egna ögon. Helgen har nämligen tillbringats i Visby med omnejd tillsammans med Kära hustrun och busiga Alice. Vi hade lite att fira, så valet var inte så svårt. Gotland är ett gott land.

Från hotellet i hamnen gick en stig genom en skog. Stigen påminde om en gammal banvall. Men kunde det stämma? Stigen lutade betänkligt, och såg ut att gå åt fel håll. Genast vaknade den lilla järnvägsdetektiven. Några Googlesökningar senare så var saken klar: jodå, visst var det en banvall, en rest av det gamla sicksack-spåret som förband Visby hamn med Visby station. Det var faktiskt här de allra sista tågen rullade på Gotland. Persontrafiken hade lags ned redan i september 1960, men godsvagnarna med slakteriavfall fortsatte att rulla i 25-promillesbackarna till hamnen i ytterligare några år.

Ångloken dominerade naturligtvis järnvägstrafiken på Gotland under många år. 1945 köptes dock de första motorvagnarna in. Tillverkare var Hilding Carlssons Mekaniska Verkstad i Umeå. De gotländska boggierälsbussarna fick en alldeles egen färgsättning: mörkröd. Först köptes två motorvagnsenheter in, plus två släp. 1946 utökades fordonsflottan med ytterligare två motorvagnar och två släp. Största tillåtna hastighet för rälsbussarna var 80 kilometer i timmen. I juli 1948 tog SJ över hela järnvägsdriften på Gotland, och den privata epoken, med alla ursprungliga bolag, var över. Fredagen den 30 september 1960 körde rälsbussförare Bertil Blomberg det sista tåget från Visby till Burgsvik. ”Det var ovanligt många resenärer”, berättar han. En av passagerarna var 93-åriga Hilda Didriksson. Det var en mycket speciell resenär. Hilda fanns nämligen med även på det allra första tåget som rullade på Gotland 1878.

Bertil hade familjen med sej. I Burgsvik vände han åter mot Visby. Men denna gång var tåget tomt på resenärer, förutom familjemedlemmarna. Tåget var ett så kallat tjänstetåg, som inte var upplåtet för resande. Bertils kollega Elis Engström gjorde samma vemodiga resa, fast mellan Visby och Lärbro, där han körde det sista tåget. Bertil Blomberg berättar för helagotland.se om hur tjänstgöringen kunde se ut. Mycket är sej fortfarande likt. Överliggningar förekom redan på 50-talet. Förarna övernattade i Burgsvik och Lärbro och körde vid sjutiden på morgonen arbetare och skolungdomar in till Visby.

1956 byggdes en ny start- och landningsbana på Visby flygplats. Den nya banan kom att korsa järnvägen. Det blev en helt unik lösning. När tåget närmade sej flygplatsen var föraren tvungen att stanna och ringa till flygledaren för att fråga om det gick bra att passera eller om några plan först skulle starta eller landa. Flygledaren blev på så vis också tågklarerare. En liknande lösning skulle senare komma att tillämpas även i Söderhamn. På Gotland hade flygplanen företräde, men i Söderhamn var det faktiskt tvärtom. Bara i absoluta nödfall fick tågen stoppas.

Nåväl. När Bertil Blomberg och Elis Engström hade parkerat sina rälsbussar i Visby den där dagen för 56 år sedan, så dröjde det inte länge förrän vagnarna transporterades till fastlandet. SJ satte in en del av sina forna Gotlandsfordon på den så kallade Lelångenbanan på sträckan mellan Uddevalla och Bäckefors. Men bara fyra år senare, i september 1964, lades även denna trafik ned. Efter två nedläggningar blev det till slut skroten för Hilding Carlssonvagnarna. En kollega uttryckte det på ett roligt sätt. ”Det behövdes två begravningar för att ta livet av de gotländska rälsbussarna”.

Foto: Sveriges Järnvägsmuseum, Föreningen Gotlandståget, Eje Hardings och ”I huvudet på en lokförare”.

6 thoughts on “Dog – efter två begravningar

  1. Min stora sorg här i livet är just det att det inte går kommersiell tågtrafik på Gotland. Jag kan och vill bara köra tåg, men vill bo på Gotland. Så Gotland får vänta tills jag går i pension.

    • Kul att höra av dej igen, Hampus! Fina länkar du bifogar. Har kollat igenom dem, och de väcker många minnen, även för mej som inte är lastgammal!

  2. Förstår er helt, Gotland är fantastiskt underbart.
    Har varit därute ett antal gånger och längtar tills nästa gång.

    Även min kära hustru blev helt betagen av ön när vi var därute i april 2015.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s