Direkttåg från Malmö kan försvinna

856680_10200518238707815_355482879_oDirekttågen mellan Malmö och Simrishamn kan försvinna i december, erfar bloggen. Enligt ett förslag från Skånetrafiken ska resande från och till Simrishamn tvingas byta tåg i Ystad och där vänta 15-20 minuter på anslutande avgång. Det innebär att restiden på sträckan Malmö-Simrishamn ökar till ungefär två timmar. Anledningarna till förändringen uppges vara två: dels vill Skånetrafiken minska antalet sena tåg. Förseningar på Österlen fortplantar sej lätt i hela Skåne, till både Helsingborg och Kristianstad. Skånetrafiken vill också sparar pengar, bland annat på grund av de omtalade ID-kontrollerna. När tågen från Malmö är försenade så brukar de få Ystad som slutstation. Istället får resenärerna åka buss vidare mot Tomelilla och Simrishamn. Med två separata omlopp kan dessa bussersättningar dras in. Det nya trafikupplägget kan komma att gälla så länge som till 2024.

3 thoughts on “Direkttåg från Malmö kan försvinna

  1. Det känns spontant som en dålig idé. Låt tågen gå i ett eget omlopp mellan Malmö och Simrishamn via östervärn. De flesta störningarna som ger så försenade tåg att de måste stoppas i Ystad eller Tomelilla, sker norr om eller i Malmö. Det räcker med några minuters försening när de kommer ut på ystadbanan för att de ska bli så sena till Ystad att de blir inställda mellan Ystad och Simrishamn. Det är väldigt få från Österlen som åker förbi Malmö norrut, men många som åker förbi Ystad. Tågen som har slutstation Ystad kan åka som vanligt genom citytunneln. Då täcker man in samtliga stationer ändå.

    • Antar att detta förslag också har någonting med trafiksituationen i Malmö att göra? Skånetrafiken (och Trafikverket?) vill inte ha fler tåg med slutstation Malmö. Är uppställningsmöjligheterna så få och växlingsrörelserna så tidskrävande?

      • Förmiddag och eftermiddag när 113** tågen går är det lite tjockt på Malmö Övre eftersom de inte går till Danmark längre. Men inte värre än att det skulle gå att trycka in ett pågatåg i timmen. Resten av dygnet finns det plats utan problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s