Inlandsbanan vill rusta Y1 för miljoner

11750641_10207201645068797_9029462370319998582_n

I oktober 1992 upphörde SJ med persontrafiken på Inlandsbanan. Att den en dag skulle komma åter kändes då som en ren utopi. Men den bilden håller sakta men säkert på att förändras. I dag är det inte längre helt osannolikt att persontrafiken längs Inlandsbanan, eller åtminstone delar av den, faktiskt kommer att återuppstå. Otto Nilsson, Inlandsbanans avgående VD, har i flera år arbetat målmedvetet och konsekvent i kontakterna med beslutsfattarna. Han har diskuterat med politiker, haft möten med länstrafikbolag och sammanträtt med Norrtåg. Redan för två år sedan kunde den här bloggen avslöja Inlandsbanans planer. Flera lokaltidningar och radiokanaler gjorde artiklar och inslag på samma tema.

Idag finns Otto Nilsson inte längre kvar på Inlandsbanan. Men planerna på persontrafik året runt lever fortfarande. I allra högsta grad. När den busstrafik som en gång ersatte tågen mellan Mora och Gällivare ska handlas upp nästa gång är det tänkt att Inlandsbanan ska finnas med och erbjuda ett alternativ med tåg. I sådana fall skulle den nya tågtrafiken kunna starta 2019. Det som gör denna fråga högintressant är de uppgifter som når bloggen. Inlandsbanan planerar nämligen att rusta upp minst två Y1 till Itinostandard. I princip kommer bara skalet att vara kvar. Motorvagnarna kommer bland annat att förses med nya motorer, nya växellådor och helt ny inredning. Kostnaden kan komma att uppgå till tio miljoner kronor – per vagn. Otto Nilsson antydde detta i en intervju i Länstidningen i november. Att köpa nya fordon är inte rimligt, enligt honom. De kostar 30-80 miljoner per styck. ”Det vi tänkte att vi kan göra istället är att riva ur så det bara är skalet kvar och renovera om de fordon vi har så de blir helt moderna”.

Ett annat tecken på att något är i görningen är att Inlandsbanan nyligen sålde alla sina fordon till dotterbolaget Inlandståg, eftersom man vill renodla verksamheten. Alla fordon såldes enligt uppgift – med undantag av de vagnar Inlandsbanan tänkt renovera. Jag kan inte tolka detta på något annat sätt än att Inlandsbanan på sikt planerar att kunna tillhandahålla fordon för den operatör som vill köra den nya persontrafiken. Att så stora pengar satsas på en upprustning av motorvagnarna tyder också på att ett visst samförstånd råder mellan Inlandsbanan, upphandlare och eventuellt Norrtåg.

12631412_10208521060053347_3209388491605857482_nFrågan är dock om vi kommer att få se en övergång från buss till tåg längs hela den över hundra mil långa Inlandsbanan? Skulle jag få gissa så handlar det i första hand om den södra delen, mellan Östersund och Mora. Slår trafiken väl ut på denna linje kan fortsättning följa i nästa upphandling. Varför tror jag då detta? Två vagnar är minimum för vad som krävs för att upprätthålla dagens turtäthet. Det finns två dagliga avgångar i varje riktning, en på morgonen och en vid middagstid. Det finns dock flera alternativ till hur två vagnar kan användas, beroende på vilka målgrupper som ska prioriteras. Jag har själv suttit och spånat på ett förslag som jag tror skulle fungera. Det skulle skapa bra pendlingsmöjligheter till såväl Östersund som Mora för både skolungdomar och arbetare. Åsarna, Svenstavik och Röjan skulle få anslutning med nattåget i Östersund, om det nu fortsätter gå. På minussidan finns bland annat att Sveg tappar en avgång till Östersund. Dessutom behövs någon form av reservfordon. Duger det med en gammal orenoverad Y1? Röjan, undrar ni. Ja, just det. Röjan har blivit en intressant plats. Det är där resenärer till och från Vemdalsfjällen kliver av och på tågen. Sedan fyra år tillbaka rullar en daglig avgång Östersund-Mora-Östersund under perioden december-april. Det så kallade Snötåget har blivit något av en succé och har starkt bidragit till planerna på att ersätta buss med tåg.

Lägger vi turisttrafiken under sommarmånaderna till vinterns Snötåg så ger det redan idag sju månader av daglig trafik längs södra Inlandsbanan. Blir den nya tågtrafiken verklighet så får man sommarens och vinterns turisttåg ”på köpet”, så att säga. Vissa korrigeringar i trafikuppläggen kan förstås behövas beroende av säsong. Dessa frågor får nu drivas vidare av den nye VDn Peter Ekholm. Han har en bakgrund som sportchef i Vemdalsfjällen – och som projektledare för Snötåget. Han är således väl insatt i vad som krävs. För egen del älskar jag Inlandsbanan. Det har nog ingen av den här bloggens läsare missat. Ändå var jag skeptisk när jag första gången fick höra talas om planerna på återupptagen året runt-trafik. Men idag känns det faktiskt som om det finns en chans att detta blir verklighet.

Två vagnar skulle också räcka för att bedriva ren pendlingstrafik mellan exempelvis Sveg-Östersund och Dorotea-Östersund, men då blir upphandlingen betydligt mer komplicerad än om man begränsar trafiken till den södra delen. Exemplen är alltså många till hur två Y1 skulle kunna användas. Parallellt med renoveringen av Y1orna så tittar Inlandsbanan också utomlands på såväl nya som begagnade motorvagnar. Sex eller sju vagnar skulle behövas för att driva trafiken på hela sträckan. En sådan lösning känns dock inte genomförbar i ett första skede. Men hoppas kan man förstås.

2 thoughts on “Inlandsbanan vill rusta Y1 för miljoner

 1. Mycket trevliga nyheter! Vi får verkligen hoppas att en av sveriges sämsta kommunikationsministrars sämsta beslut (Norrlänningen George Andersson) Att lägga ner persontrafiken på Inlandsbanan blev en parentes! Och visst kan man rusta upp Y1 som hittills inte något modernt fordon slår vad gäller bra boggiekonstruktion för mjuk gång på dåligt spår!

 2. Det var roliga nyheter!
  Det är även tydligt att Otto Nilssons utåtriktade verksamheter kan ha burit frukt.
  Förutom nu sträckan till Mora där Destination Vemdalen är en viktig samarbetspartner kan sträckan upp till Storuman vara nästa steg. Jag minns när ända upp till 8 vagnars Y-tåg passerade Vilhelmina. (min uppväxtort)
  I Storuman kan en koppling till Hällnäs banan göras, en inte orimlig tanke då det olika inredningsmaterial förekommit förslag om trafik till Storuman..
  Bara inte drivlinan blir nerlusad med olika elektroniska system som inte bara hjälper utan måhända även stjälper.

  Pelle Björkman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s