Han skulle bara skicka ett paket

10409077_10155392098970284_8643129470726370114_nNär Den Vimsige och jag en gång i tiden fick typutbildning på Td- och Rd-lok så skedde detta i Nässjö. Teoriavsnitten blandades med mer praktiska övningar. Vi klargjorde, multipelkopplade och felsökte. Precis som vanligt alltså, när det handlar om lokutbildningar. Rd-loket övningskörde vi till Göteborg och Boxholm, med Tdn bar det iväg till Oskarshamn. Både jag och Den Vimsige blev glatt överraskade över hur trevligt kollegorna verkade ha det i Nässjö. Det var en gemytlig stämning som rådde. En av förarna ordnade till och med ett eget julbord som han dukade upp i personallokalerna. Arbetsledarna och personalfördelaren verkade vara bra människor. När vi tittade i turlistorna såg vi att tjänstgöringen i Nässjö var väldigt varierad. Nässjö var helt klart en åkstation som vi kunde tänka oss att bli placerade på – om det nu inte vore för det respektingivande avståndet hem. Själv har jag 20 mil till Nässjö, Den Vimsige ännu längre.

En av cheferna i Nässjö berättade en rolig historia, hämtad ut verkliga livet. Innan han började på SJ på 70-talet så hade han arbetat på Postens stora anläggning i Nässjö. Varje kväll vid halvåtta skulle det spelas kort. Problemet var att det bara fanns plats för fyra personer runt bordet. Det var betydligt fler posttjänstemän än så som ville vara med, så det gällde att vara först på plats i fikarummet så att de fick plats vid bordet. En förman, som kallades Översten, hade aldrig några problem att gå ifrån sitt arbete lite tidigare. Han fick alltid plats vid det lilla bordet. Detta retade kollegorna, som en kväll bestämde sej för att driva lite med Översten. Kvart över sju gick en av postgubbarna iväg och ringde till Överstens kontor. Detta var långt före nummerpresentatörernas tid, så Översten anade inga ugglor. ”Ja, godafton. Detta är snickare Olsson i Sävsjö. Jag skulle skicka ett paket till min bror i Saudiarabien. Vad kostar det?” Översten slog i pärmar och ringde Stockholm. Saudiarabien, sa du? Vad väger paketet? Två, tre kilo… Jaha, så pass? Då ska vi se. Hur fort vill du att paketet ska komma fram?

Samtalet tog tid. Det var inte helt lätt att hjälpa Olsson i Sävsjö. Att någon ville skicka paket till Saudiarabien tillhörde inte vanligheterna precis. Efter 20 minuter hade dock Översten fått fram ett pris. Han skyndade sej iväg mot fikarummet. Men för sent. Arbetskamraterna var redan i full gång med kortspelandet. De kunde inte hålla sej för skratt när Översten kom inspringande med andan i halsen. ”Hur mådde snickare Olsson?” undrade de. Då förstod Översten att han blivit lurad och fick ett smärre raseriutbrott.

Nu slutar inte historien där. En vecka senare ringde det åter på Överstens telefon. ”Ja, godkväll. Detta är svetsare Persson i Ormaryd. Jag skulle…” Svetsaren hann inte säga mer än så. Översten tänkte inte gå på samma nit två gånger. Han höll inte inne med svordomarna. ”Du kan ta ditt j-a paket och stoppa upp i valfri kroppsöppning!” röt Översten och slängde på luren. Ha! Där fick de så de teg. I triumf stegade han in i fikarummet och satte sej på sin vanliga plats. Ingen av arbetskamraterna låtsades om samtalet. Det var ju inte så konstigt, tänkte Översten. Ett så kapitalt misslyckande är det förstås ingen som skryter över.

Dagen efter ringde det på Överstens hemtelefon. Det var Överstens chef. Jag vet inte om han kallades Generalen. Det gjorde han kanske. Det var besynnerligt att chefen ringde hem. Det hade aldrig hänt tidigare. Med myndig stämma förklarade den annars så snälle och försynte chefen att Översten omedelbart skulle inställa sej på hans kontor. Översten hastade iväg på cykeln och klev in i Postens lokaler. Han satte sej ned bakom Generalens skrivbord. Där och då fick han veta sanningen. ”Jag har fått klagomål på Översten. Allvarliga sådana. Översten vet väl att vi måste hålla god ton gentemot allmänheten? Det vet han, ja. Hur kommer sej då detta: det ringde en Persson från Ormaryd och nästan grät över hur illa han blivit bemött…”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s