Den ofrivillige julmarodören

325701_3080244414429_1879716266_oSandbäckaren är en trevlig kollega. För några år sedan gick han i pension efter många år som lokförare vid SJ. Idag kör han extra på Transdev. Häromdagen tjänstgjorde jag och Sandbäckaren som rälsbussförare när museiföreningen Östra Skånes Järnvägar var på utflykt till Halmstad. Det var en körning åt Trafikverket. Ni kunde för övrigt läsa om just den resan i den här bloggen i söndags. När Sandbäckaren körde satt jag på en pall bredvid motorhuven för att hjälpa till med uppsikten och ha koll på signalbeskeden. Det är alltid bra att ha en kollega som bisittare när man kör fordon utan ATC. När jag körde gjorde vi tvärtom. Det får dock inte bli för många ”experter” i hytten. Då är det lätt att tappa fokus. Tyvärr har körningar med museifordon en tendens att samla både debit och kredit i hytten. Framförallt i de gamla motorvagnarna, där det bara är att kliva rakt in.

Sandbäckaren och jag diskuterade julen, samtidigt som de två motorvagnarna kämpade sej norrut, förbi Vittsjö och Emmaljunga. Vi mindes alla julaftnar vi jobbat. I växling. På resandetåg. I godståg. Ofta långt hemifrån. Inte sällan på ett hotellrum, där personalen för länge sedan checkat ut och gått hem för att fira jul med sina familjer. Hur många gånger har man inte suttit själv med en jultallrik i en nedsläckt hotellobby och funderat över ensamheten och baksidorna med lokförarjobbet? Man kan onekligen bli deprimerad för mindre.

Nåja. När vi passerade Markaryd kom Sandbäckaren att tänka på en gång när han skulle hämta eller lämna vagnar i Strömsnäsbruk. Banan dit viker av i just Markaryd. Vagnuttagningarna till Strömsnäsbruk upphörde någon gång i slutet av 90-talet, så Sandbäckarens historia har några år på nacken. Han växlade med dieselloket fram och tillbaka på bangården i Strömsnäs. Lokalbefolkningen kallar den så, den lilla orten i södra Småland. Strömsnäs, rätt och slätt. Handelsföreningen hade som vanligt i jultider hängt upp en bedårande vacker julbelysning längs den enda affärsgatan. Plötsligt såg Sandbäckaren hur hundratals lampor rasade i backen. Det blev kolsvart. Han förstod inte vad som hade hänt. Var det sabotage? Eller ett pojkstreck? Kanske en ren olycka? Sandbäckaren arbetade vidare. En stund senare klarnade bilden. Vår trevlige kollega upptäckte nämligen att någon bundit fast en vajer i ena rälen. Det var samma räl som han passerat ett antal gånger med loket och vagnarna. Till slut hade vajern brustit. I andra änden av vajern satt – julbelysningen. Aj då.

Nu hade Sandbäckaren ingen direkt skuld i det inträffade. Men för säkerhets skull så ringde han ändå till sin arbetsledare i Hässleholm och förklarade läget. ”Jag har kört ned julbelysningen på affärsgatan i Strömsnäsbruk”. Han hörde själv hur galet det lät. Julbelysning? Ett lok på en gata? Sandbäckaren fick reda ut saken lite närmare. Arbetsledaren suckade och svor. Mer än så hände inte. Kollegan var varken chockad, ledsen, frustrerad, desillusionerad eller kränkt över det som inträffat. Något skäl för tagande ur säkerhetstjänst förelåg alltså inte. Han återvände med vagnuttagningen till Hässleholm. Några dagar senare kunde man läsa i lokaltidningen om ett misstänkt fall av sabotage i Strömsnäsbruk. Handelsföreningens ordförande var rasande. Polisen hade inga spår efter gärningsmannen. Varken polisen eller handelsföreningen tycktes uppenbarligen ha en aning om att det faktiskt rullade tåg på de gamla spåren. Fallet avskrevs så småningom i brist på spaningsuppslag.

Så kan det alltså gå till i jultider. För övrigt vet jag att det heter kreti och pleti. Men det lät roligare med debit och kredit. Nu önskar jag alla läsare av den här bloggen en riktigt God Jul. Det gäller alla andra också för den delen. Nu loggar jag ut några dagar. Jag lovar att inte sabotera några julbelysningar.

3 thoughts on “Den ofrivillige julmarodören

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s