Politiker backar om Pågatåg

856680_10200518238707815_355482879_oSatsningen på Pågatåg genom Blekinge ser ut att stoppas. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna backar nu från tidigare målsättning att senast 2022 kunna förlänga Pågatågstrafiken från Karlshamn hela vägen till Karlskrona och därmed skapa halvtimmestrafik på Blekinge Kustbana. Det är skenande kostnader som fått de båda partierna att reagera. Det framgår av de remissvar som lämnats in på trafikförsörningsprogrammet för Blekinge. Socialdemokraterna anser inte längre att det finns möjligheter att uppnå ett fördubblat resande inom kollektivtrafken fram till 2030. Detta har tidigare varit en målsättning i Blekinge. För att nå dit krävs bland annat att tågtrafiken ökar på BKB och för detta behövs ytterligare en eller helst två mötesstationer. Socialdemokraterna räknar inte med att Trafikverket ensamma kommer att kunna finansiera detta och själva har Blekinge inte råd att bidra.

Enligt Moderaterna skulle kostnaderna öka med 21,5 miljoner kronor om året om Pågatågstrafiken förlängs till Karlskrona. ”De medlen kan ge större effekt i andra delar av systemet och vi tror att utökad busstrafik kan vara ett mer kostnadseffektivt alternativ”, skriver Moderaterna enligt en artikel i tidningen Sydöstran.

Utan stöd av Blekinges två största partier kommer det naturligtvis att bli omöjligt att klubba igenom en fortsatt satsning på Pågatåg genom Blekinge. Själv har jag skrivit massor av inlägg i den här bloggen och ifrågasatt behovet av Pågatåg till Karlshamn. Ibland har det känts som om jag varit den ende i hela världen som inte gjort vågen över den nya tågtrafiken. Jag vet inte om de politiska partierna tagit intryck av mina inlägg, men helt klart är beskeden från Socialdemokraterna och Moderaterna ett sundhetstecken. Vi behöver stanna upp och fundera över behoven och prioriteringen av befintliga skattemedel. Varför ska Landstinget bekosta tåg som ingen åker, när man samtidigt tvingas stänga hela avdelningar på Blekingesjukhuset i Karlshamn?

Frågan är nu vad som händer med Pågatågen på sträckan Karlshamn-Kristianstad. Invigningen för ett år sedan var ett första steg. Tanken var att de nya tågen på sikt skulle fånga upp resenärer på mindre orter genom hela länet, för att på så sätt kunna snabba upp Öresundstågstrafiken. Till exempel skulle uppehållen i Mörrum och Bräkne Hoby försvinna. Nuvarande trafikupplägg med Pågatågen fyller ingen funktion i Blekinge. Dessa tåg stannar på exakt samma ställen som Öresundstågen. Att fortsätta på den nu inslagna vägen är ingen bra idé. Tanken från början när Pågatågstrafik till Karlshamn kom på tal var att tågen skulle gå till Helsingborg. Det hade varit bättre. Då hade Karlshamn fått direkttåg till såväl Malmö och Köpenhamn som Helsingborg. Att få till en sådan förändring i nuläget är nog omöjligt. Skånetrafiken lär inte vara villigt att ändra sina upplägg. Därmed är frågan om Pågatågen till Karlshamn har någon framtid? Jag är, som sagt, mycket tveksam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s