Rush planerar ny containertrafik

11401000_10206853028233594_215626728332420755_nRush Rail har inte gett upp sina planer på containertågstrafik. Tvärtom faktiskt. Enligt företagets hemsida undersöks möjligheterna att inom kort starta trafik på tre linjer: Göteborg-Vålberg (två tåg i veckan), Göteborg-Sundsvall (två tåg i veckan) och Göteborg-Stockholm (fem tåg i veckan). Obekräftade uppgifter gör nu gällande att en trafikstart på en eller flera av linjerna är nära förestående. Kollegor på ett bemanningsföretag rapporterar att de ska börja köra tåg åt Rush Rail, i syd- och mellan-Sverige. På Wermland Logistic Centers hemsida kan man dessutom läsa att företaget räknar med trafikstart till Vålberg någon gång under första kvartalet 2016. Det handlar om 16 vagnar som ska gå fram och tillbaka till Göteborg.

Rush Rails största kund i dag är Trätåg. Länge var dock containertrafiken verksamhetens dominerande del. Rush Rail tog över den så kallade ICS-trafiken efter TGOJ i januari 2011 – samma dag som Eskilstunaföretaget integrerades helt i Green Cargo. Containertrafiken var då mycket omfattande, med tåg till bland annat Västerås, Helsingborg, Eskilstuna, Norrköping, Borlänge, Södertälje och Gävle. Trafikuppläggen förändrades så småningom. Vissa tåg slopades, andra tillkom. Bland annat förlängdes Helsingborgstågen till Malmö. En helt ny linje öppnades mellan Göteborg och Sundsvall. För ett par år sedan havererade dock en stor del av den svenska trailer- och containertågsbranschen. Norska Cargonet la till exempel ned all inrikestrafik i Sverige och Rush Rails linjer försvann en efter en. Till slut återstod bara Sundsvallstrafiken. Tidigare i år togs denna affär över av Real Rail, dock med Rush Rail som fortsatt tågdragare.

Blir Rush Rails planer på en ny Sundsvallslinje verklighet så uppstår alltså den något märkliga situationen att man bemannar Real Rails tåg – samtidigt som man startar egen trafik på samma sträcka. När det gäller tåg till och från Vålberg har dessa planer funnits länge. Redan under TGOJ-tiden pratades det om Vålberg. När Rush Rail tog över trafiken för fem år sedan fanns Göteborg-Vålberg med på kartan över aktuella trafikupplägg. Någon sådan trafik blev det aldrig. Inte då. Men nu verkar det äntligen som planerna kommer att förverkligas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s